Hoe voorkom je oplichting door een malafide webshop? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe voorkom je oplichting door een malafide webshop?

Oplichters zijn steeds vaker online te vinden. Via nepwebshops lichten ze mensen op door spullen te verkopen zonder die ooit daadwerkelijk te leveren. Steeds meer mensen trappen in deze vorm van oplichting. En met de sinterklaasaankopen en Black Friday in aantocht is de verwachting dat de komende dagen nog meer slachtoffers zullen vallen. Hoe kan je voorkomen dat ook jij slachtoffer wordt van online oplichting? In dit artikel leggen we dat uit! 

Online shoppen is echt een trend van deze tijd. Elk jaar geven we meer geld uit op het web, en door de coronacrisis zijn onze online uitgaven extra hard gestegen. Dat is bij oplichters ook niet onopgemerkt gebleven, en daarom proberen ook zij steeds meer online hun geld te “verdienen”. Zo zijn er steeds meer oplichters die nepwebshops creëren om zo het geld van mensen af te troggelen.

Checklist: hoe herken je een nepwebshop?

Volgens de Consumentenbond zijn er momenteel veel nepwebshops actief op het web. Zij schatten dat ongeveer 1 op de 5 webshops malafide zijn. Zij hebben maar één doel: geld verdienen door mensen oplichten. Maar hoe herken je nou zo'n nepwebshop? Dat kan met behulp van de volgende checklist:

  • Check de naam van de website. Een veelgebruikte truc van oplichters is om een webshop na te maken die veel lijkt op een bekende webshop. Op die manier doen ze alsof ze die bekende website zijn, maar in werkelijkheid zijn het dus oplichters. Kijk dus goed naar het webadres in de adresbalk. Als het adres er verdacht uitziet, dan kan je maar beter oppassen.
    • Voorbeeld 1: bol-aanbiedingen.com
    • Voorbeeld 2: 2020nikeairmax.nl
    • Voorbeeld 3: PS5kortingvoorjou.nl
  • Check of de website “veilig is”. Een website die niet beveiligd is, kan je beter vermijden. De beveiliging kan je checken in de adresbalk.
  • Check het taalgebruik van de website. Een echte webshops heeft normaal gesproken geen taal- of spelfouten. Nepwebshops kan je soms – maar niet altijd – herkennen aan slecht Nederlandse zinnen. Zou de webshop een onvoldoende krijgen op het Nederlands Dictee, dan kan je maar beter een andere webshop vinden.
  • Check de gegevens van de website. Een nepwebshop heeft doorgaans geen telefoonnummer, fysiek adres of e-mailadres. Let hier dus op.
  • Check de keurmerken van de website. Nep webshops zijn niet aangesloten bij keurmerken (zoals Thuiswinkel Waarborg). Check dus of ze hierbij zijn aangesloten. Overigens kunnen webshops op hun eigen website wel doen alsof ze hierbij zijn aangesloten, dat is slechts een kwestie van kopiëren en plakken.
  • Check hoe lang de website bestaat. Websites die al jaren bestaan zijn betrouwbaarder dan websites die pas een jaartje online zijn. Op https://who.is/ kan je de gegevens van de website checken.
  • Check of de website uit Nederland komt. Nederlandse webshops die in het buitenland geregistreerd zijn kunnen wel een verdacht zijn. Dit is op zich zelf niet per se een reden om een webshop verdacht te maken, maar als er meer verdachte signalen zijn, kan je beter opletten.
  • Check of er recensies zijn over de website. Google is je beste vriend in dit opzicht, misschien zijn er (slechte) recensies over de webshop te vinden. Even Google gebruiken voor een webshop die je niet kent is nooit een slecht idee!
Bekijk ook:
Wel of juist niet zelf online boekhouden als ondernemer?

Andere verdachte kernmerken waaraan je nepwebshops kan herkennen

Wat zijn nog meer verdachte signalen waarvoor je moet opletten:

  • Je kan maar op één manier betalen, vaak alleen met creditcard.
  • Er worden enorme kortingen gegeven, die je (bijna) nergens anders ziet.
  • Ondanks de hoge kortingen is alles wel op voorraad.

Sommige spullen worden nu eenmaal vaker gebruikt om mensen op te lichten:

  • Merkkleding: op dit moment zie je vooral nepwebshops die merkkleding en schoenen van bekende merken aanbieden.
  • PlayStation 5: op dit moment worden er veel PlayStation 5's op het internet aangeboden door oplichters De schaarste is enorm, dus ben voorzichtig als je die deze dagen probeert te kopen. Een PlayStation 5 met korting? Dat is bijna zeker een vorm van oplichting.

Laatste tips om oplichting te voorkomen

We hebben nog de volgende laatste tips om oplichting te voorkomen:

  • Bij twijfel kan je beter een andere webshop zoeken.
  • Wil je helemaal zeker zijn, dan kan je beter gebruik maken van een bekende webshop.
  • Is de aanbieding te mooi om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook te mooi om waar te zijn..
Bekijk ook:
Een eigen McDonald's beginnen? Dit zijn de cijfers en belangrijkste regels

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.