Saved Read later
Deel dit bericht

Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van cybercrime

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mensen slachtoffer worden van cybercrime. Cybercriminelen hebben namelijk allerlei verschillende manieren om op een snelle manier achter jouw gegevens te komen. En daar zit jij natuurlijk helemaal niet op te wachten. Hoewel digitale veiligheid helaas niet te garanderen is, zijn er wel enkele tips om de kans te verkleinen dat jij slachtoffer wordt van cybercrime. 

Gebruik een toegangscode of sterk wachtwoord

Wanneer je geen toegangscode of wachtwoord instelt, maak je het cybercriminelen wel heel erg makkelijk. Wanneer je een toegangscode of wachtwoord instelt, is het heel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat wanneer je iets simpels kiest, dit ook voor cybercriminelen makkelijk wordt om te achterhalen. Kies dus niet iets wat voor de hand ligt, want zo maak je het cybercriminelen alleen maar makkelijker. Voor een wachtwoord geldt: hoe langer, hoe beter. Gebruik minstens 10 tekens als wachtwoord. Wat tevens handig is om te doen, is om een wachtwoordzin te gebruiken. Wanneer je namelijk gebruik maakt van een hele zin als wachtwoord, heb je een sterk wachtwoord dat lastiger is om te kraken.

Bekijk ook:
Hoe AI en machine learning SEO-strategieën veranderen

Om er zeker van te zijn dat je niet makkelijk slachtoffer wordt van cybercrime, is het goed om zo nu en dan je toegangscode of wachtwoord te veranderen. Zo maak je de kans kleiner dat je gegevens gestolen kunnen worden.

Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van cybercrime 15

Maak gebruik van een virusscanner

Een goede virusscanner is ontzettend belangrijk als jij er zeker van wilt zijn dat je geen virussen op je apparaten krijgt. Installeer een goede virusscanner op je laptop, smartphone of tablet. Er zijn talloze soorten virusscanners die continu scannen of jouw apparaten nog vrij zijn van virussen. Dit is heel handig, want door deze scanner weet je precies wanneer jouw gegevens in gevaar zijn en wanneer niet.

Stel tweestapsverificatie in

Om het cybercriminelen extra moeilijk te maken, is het een goed idee om tweestapsverificatie in te stellen. Maar wat is tweestapsverificatie? Tweestapsverificatie is eigenlijk een extra beveilingslaag bij het inloggen. Hierbij wordt dan een extra code gestuurd naar een vertrouwd apparaat, waarmee je dan hierna kunt inloggen. Op deze manier hebben cybercriminelen dus niet meer genoeg aan alleen jouw gebruikersnaam en wachtwoord. Dit maakt de kans dus kleiner dat cybercriminelen jouw gegevens in handen krijgen.

Bekijk ook:
Top 5 robotstofzuigers met dweilfunctie

Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van cybercrime 16

Wees altijd alert

Je kunt een sterk wachtwoord, tweestapsverificatie én een virusscanner hebben, alsnog blijft het altijd belangrijk om alert te blijven. Cybercriminelen zijn namelijk continu bezig met het bedenken van nieuwe trucjes om aan jouw gegevens te komen. Zo ontstaat er steeds vaker fraude via WhatsApp en worden er momenteel ook valse aanmaningen van de Belastingdienst gestuurd. Hierbij wordt gevraagd of je even op een link kunt klikken. Wanneer je dit doet is het al te laat, en ben je binnen een paar seconden een paar honderd euro lichter. Geef nooit zomaar je inloggegevens af en klik nooit zomaar op een link als je het niet vertrouwt. Heb je toch een vreemd berichtje ontvangen en vertrouw je het niet helemaal? Je kunt altijd even op internet opzoeken of je soortgelijke berichten kunt vinden. Op deze manier weet je al gauw of het om oplichting gaat of niet.

Bekijk ook:

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.