mutaties coronavirus
Saved Read later
Deel dit bericht

Welke mutaties van het coronavirus zijn er? En wat is het verschil?

Het coronavirus is iets meer dan een jaar geleden uitgebroken en heeft ondertussen duizenden mutaties. De meest bekende voor ons is de Britse variant. Hier weten wij nog niet genoeg over om de scholen en kinderopvang veilig open te laten gaan. Er is dan ook besloten deze niet op 25 januari al open te laten gaan waardoor we nog wat langer thuisonderwijs moeten geven. Maar welke mutaties van het coronavirus zijn er nog meer? En wat is het verschil?

Verschillende mutaties coronavirus

Wereldwijd worden er vijf specifieke soorten mutaties in de gaten gehouden. Deze zijn anders dan de andere mutaties omdat belangrijke eigenschappen hierbij veranderen zoals de besmettelijkheid en de mate van ontduiken van onze afweerreacties. We zullen niet al te ingewikkeld gaan praten over hoe mutaties precies ontstaan en gaan gewoon gelijk kijken naar welke mutaties van het coronavirus er op dit moment zijn en waar de verschillen zitten.

Britse variant

De Britse variant van het coronavirus is op dit moment de meest bekende variant in Nederland. Het lijkt erop dat de Britse variant 40 tot 70 procent besmettelijker is dan het coronavirus dat wij tot nu toe kennen. Dit is tevens ook de variant waar het meeste onderzoek naar gedaan is tot nu toe. Dit heeft er vooral mee te maken dat er veel onderzoekers en geld beschikbaar is om de verspreiding van deze variant te bestuderen. Omdat de Britse variant besmettelijker is zijn er ook meer mensen overleden aan deze variant.

Bekijk ook:
Wat weten we tot nu toe over de Britse variant van het coronavirus?

Zuid-Afrikaanse variant

Er wordt nu ook steeds vaker gepraat over de Zuid-Afrikaanse variant. Experts zijn eerlijk gezegd een beetje bang voor deze variant, het is namelijk niet duidelijk of de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus wel vatbaar is voor de vaccins die nu gemaakt worden. Deze versie heeft mogelijk een mutatie die van invloed is op de efficiëntie van immuunreacties. De WHO en vaccinproducenten zijn hier nu onderzoek naar aan het doen.

Braziliaanse en Japanse variant

In Brazilië zijn maar liefst twee mutanten gevonden. Deze zouden allebei besmettelijker zijn dan de gewoonlijke versie, net zoals de Britse en Zuid-Afrikaanse variant. Ook hier is weer mogelijk sprake van een mutatie van het spike-eiwit. Uiteraard wordt hier ook weer onderzoek naar gedaan. In Japan is er ook weer een mutatie gevonden, maar volgens onderzoekers is dit gewoon de Braziliaanse variant die nu de kop opsteekt in Japan.

Andere varianten

Het afgelopen jaar hebben we ook nog de Chinese variant en de Italiaanse variant gehad. Is het dan mogelijk dat er nog meer mutaties zullen ontstaan? Volgens wetenschappers is dit zeker niet uit te sluiten. Zelfs in Nederland zou er een nieuwe variant kunnen ontstaan. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren wanneer het virus van een mens naar een dier, zoals de nerts, overspringt. Onder de nertsen zou dan weer een nieuwe variant kunnen ontstaan. We moeten er dus wel rekening mee houden dat we nog lang niet alle varianten gezien hebben.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.