wat gebeurt er bij impeachment
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat gebeurt er nu met Trump’s impeachment?

Donald Trump is de eerste president in de geschiedenis van de Verenigde Staten die twee keer aangeklaagd is. Met nog maar zes dagen te gaan vragen veel mensen zich af wat dit nog voor nut heeft. Waarom een afzetting laten doorgaan als Donald Trump toch geen president meer zal zijn tegen de tijd dat het helemaal afgerond is?

Wat betekent de impeachment?

De afzettingsprocedure is in werking gezet door de rellen die zijn ontstaan bij het Capitool. Velen houden president Donald Trump hiervoor verantwoordelijk. Een meerderheid heeft vandaag gestemd voor de impeachment van Donald Trump. Hij heeft echter nog maar 6 dagen het presidentschap op zijn naam en de procedure zal niet afgerond zijn voordat Joe Biden president wordt. Wat heeft het dan nog voor nut?

Late impeachment

Het gaat nu dus in ieder geval niet meer om een afzetting. Daarvoor is de procedure te laat opgestart. Maar zo'n impeachment heeft wel degelijk gevolgen voor Donald Trump, ondanks het feit dat hij straks geen president meer is. Het Senaat kan ervoor kiezen om Trump te diskwalificeren waardoor hij in de toekomst niet meer mee kan doen aan de presidentsverkiezingen. De enige manier waarop Donald Trump nog president kan worden in de toekomst, is als het Senaat hem niet veroordeelt of als hij zelf vroegtijdig zijn functie verlaat. Ingewijden hebben al laten weten dat Trump niet van plan is om eerder te vertrekken dan gepland.

Bekijk ook:
Joe Biden is blij dat Trump niet naar inhuldiging komt

Hoe nu verder?

Het Huis van Afgevaardigden heeft op 13 januari besloten dat ze verder zullen gaan met de veroordeling van Donald Trump. Een meerderheid van het Huis, inclusief een aantal republikeinen, hebben hiervoor gestemd. Nu is het de beurt aan het Senaat. Op dit moment is er een periode van reces bij het Senaat waardoor de impeachment niet gelijk opgepakt zal worden. Op zijn vroegst zouden zij op 19 of 20 januari de zaak kunnen oppakken. En zelfs dan zou het niet binnen één dag besloten zijn. Daarnaast moet er ook nog rekening gehouden worden met de agenda van Joe Biden die op dat moment president zal zijn.

Hoe groot is de kans dat Donald Trump geimpeached wordt?

Donald Trump is al een keer eerder geimpeached en er waren toen geen gevolgen. Waarom zou dat dit keer anders zijn? Allebei de keren hadden de democraten een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, en het is dan ook geen verrassing dat de impeachment twee keer is doorgegaan. Er is nu echter één belangrijk verschil: het Senaat. Vorige keer was de meerderheid in het Senaat republikein. Nu is de meerderheid in het Senaat democraat. Dat betekent dus dat er meer kans is dat het Senaat Donald Trump ook zal veroordelen. Daarnaast is iedereen flink geschrokken van wat er in Washington is gebeurd waardoor republikeinen zich ook tegen Trump zijn gaan keren. Om honderd procent zeker te weten wat er zal gebeuren moeten we natuurlijk gewoon afwachten.

 

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.