Wat is er gebeurd in Washington?
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is er vannacht allemaal gebeurd in Washington?

Het was een bizarre en angstaanjagende nacht in Washington. Aanhangers van president Trump zijn het normaal zo goed beveiligde Capitool binnengedrongen waar het Amerikaanse Congres de verkiezingen van Joe Biden als nieuwe president moest bevestigen.

Aanhangers Trump dringen Capitool binnen

Een grote menigte Trump aanhangers zijn gisteravond het Capitool binnengedrongen. Kennelijk wilden zij voorkomen dat Donald Trump over tien dagen uit het Witte Huis moet vertrekken. Volgens de demonstranten is er sprake van een groot complot en heeft Donald Trump de verkiezingen gewonnen. Zij eisen dat de uitslag van de presidentsverkiezingen niet wordt bekrachtigd. Op het moment van binnendringen was er een zitting bezig bij het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Ook vice-president Mike Pence was aanwezig  in het gebouw.

Bekijk ook:
10 Populaire complottheorieën

Volksvertegenwoordigers schuilen

Deze situatie heeft de Verenigde Staten nog nooit meegemaakt, en het was dan ook niet duidelijk waar het precies op ging uitlopen. Volksvertegenwoordigers moesten schuilen onder stoelen en tafels, en sommigen werden verteld dat zijn hun gasmaskers op moesten doen. Vervolgens zijn zij naar een onbekende locatie gebracht. Later werd bekend dat zij naar Fort McNair zijn gebracht, dit is in de buurt van een legerbasis in Washington.

Trump neemt geen actie

Er is meerdere keren gezegd dat Trump actie moet ondernemen en de demonstranten moet oproepen om naar huis te gaan. Donald Trump stuurde echter slechts een paar tweets de wereld in waarin hij opriep om geen geweld te gebruiken. Zelfs Mike Pence, de vice-president, heeft meer actie ondernomen door werkelijk op te roepen dat de demonstranten het gebouw verlaten. Trump heeft echter geen woord gezegd over het verlaten van het gebouw. De tweets van Trump kwamen ook pas nadat de situatie uit de hand was gelopen. Donald Trump heeft ook nog een video op Twitter geplaatst waarin hij demonstranten toch nog oproept om naar huis te gaan, maar tegelijkertijd blijft hij doorgaan over het ‘feit' dat de verkiezingen van hem gestolen zouden zijn.

Bekijk ook:
Top 100 schandalen van president Donald Trump

Joe Biden reageert op demonstranten

Aankomend president Joe Biden heeft ook gereageerd op de situatie. Volgens hem was dit een aanval op de democratie. De beelden van deze ‘aanval' weerspiegelen niet wie de Verenigde Staten zijn volgens Biden. Het is totale chaos, en het moest per direct eindigen van Joe Biden. Daarnaast riep hij huidige president Donald Trump ook op om live op nationale tv te verschijnen en de demonstranten aan te spreken. Volgens Joe Biden is zijn taak voor de komende vier jaar om de democratie te herstellen.

Donald Trump geblokkeerd op Twitter, Facebook en Instagram

Zowel Twitter als Facebook als Instagram hebben het account van Donald Trump geblokkeerd. Twitter heeft drie van Trump's posts verwijderd en zullen zijn account deblokkeren als hij deze tweets zelf ook verwijderd. In eerste instantie is de blokkade bij Twitter twaalf uur geldig, maar als hij de tweets niet verwijdert zal dit langer zijn.

Bekijk ook:
Wat zegt hij nu weer ?! – Donald Trump Quiz

Trump prijst demonstranten

Het blijkt achteraf dat Donald Trump dus alleen maar trots is op wat er vannacht gebeurd is. In een van de Tweets die door Twitter verwijderd is zegt hij

“Dit zijn de dingen en gebeurtenissen die gebeuren wanneer een heilige verkiezingsoverwinning zo ongefundeerd & valselijk wordt weggehaald. Onthoud deze dag voor altijd!” – Donald Trump

Er is nog steeds geen bewijs dat de verkiezingen gestolen zijn van Donald Trump. Aan het einde van de tweet roept hij zijn volgers op om naar huis te gaan met liefde en vrede.

Donald Trump verantwoordelijk voor demonstratie

Meerdere mensen roepen dat Donald Trump verantwoordelijk is voor de demonstratie die plaats heeft gevonden. Het gaat dan om belangrijke politieke figuren, en zelfs oud-president Barack Obama. Donald Trump riep al meerdere dagen dat zijn aanhangers op 6 januari naar het Capitool moesten gaan om daar te demonstreren. Ook heeft hij gezegd dat hij er zelf bij zou zijn, maar daar bleek achteraf dus niets van waar.

Doden en gewonden

Tijdens de bestormingen van het Amerikaans Capitool zijn vier mensen om het leven gekomen. Eén vrouw overleed nadat zij was neergeschoten in het parlementsgebouw. De andere drie personen zijn waarschijnlijk overleden door andere medische noodgevallen. Het gaat om één vrouw en twee mannen. Meerdere agenten zijn gewond geraakt waarvan er minimaal één naar het ziekenhuis moest.

Meerdere medewerkers in team Trump nemen ontslag

Onder meer Trump's deputy nationaal veiligheidsadviseur, Matt Pottinger, heeft ontslag genomen als reactie op de reactie van Trump op de menigte demonstranten die het Amerikaanse Capitool binnendrongen. Daarnaast heeft Melania Trump's chief of staff ook haar ontslag ingediend, evenals Sarah Matthews die werkzaam is voor de pers van het Witte Huis. Ook nationale veiligheidsadviseur Robert O'Brien, deputy chief of staff Chris Liddell en andere medewerkers zouden nadenken over ontslag.

Moet Donald Trump aftreden?

Hij heeft nog maar een paar dagen te gaan, maar er wordt al geroepen dat hij die laatste paar dagen niet zou mogen uitzitten. Een president die dit soort demonstraties goedkeurt en zelfs organiseert zou niet verantwoordelijk mogen zijn voor het land. Sommigen roepen vice-president Mike Pence op om het 25e amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten te gebruiken waardoor Mike Pence voor de resterende dagen president zou zijn. Hierin staat dat een vice-president waarnemend president kan worden als de huidige president niet geschikt wordt geacht om het ambt uit te oefenen.

Bekijk ook:
Quiz: Wat weet je van Donald Trump?

De beelden

https://twitter.com/WesleyTweeting/status/1346918508416872457

https://twitter.com/PicoDeGallos/status/1346995615301992448

 

https://twitter.com/WontPassDaBoof/status/1346960000376303619

https://twitter.com/reflectie_blauw/status/1346914585308229635

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.