Hoe gevaarlijk is de Bretonse variant van Corona
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe gevaarlijk is de Bretonse variant van corona?

Blijft het coronavirus de mensheid telkens een stapje voor? Waarschijnlijk heb je het wel in het nieuws gehoord of gelezen, er is opnieuw een nieuwe variant van corona opgedoken. Er is nog erg veel onduidelijk, maar het lijkt erop dat deze mutatie niet op te sporen is met de huidige testen die over de hele wereld worden gebruikt. Dat werd duidelijk toen een aantal mensen in Bretagne in Frankrijk wel de symptomen van COVID-19 hadden, maar een test op het coronavirus negatief uitpakte. Bij verder onderzoek bleek er sprake te zijn van een nieuwe variant: 20C of de Bretonse variant. Waarom een standaardtest dit virus niet kan opsporen is onduidelijk, net als vele andere zaken.

Hoe ontstaan varianten van het virus?

Een virus is voor de wetenschap nog steeds een groot raadsel, omdat het zich op de grens bevindt wat ‘leven’ wordt genoemd. Nu kan een virus zich niet voorplanten of delen zonder een cel waarin het binnendringt. Een virus is ‘slechts’ een pakketje DNA omringt door eiwitten. Er gebeurt niets totdat het virus een geschikte cel vindt, bijvoorbeeld in het slijmvlies van een mens. Dan wordt het DNA in de cel vervangen door het DNA van het virus. De cel wordt daardoor gedwongen om kopieën te maken van het virus. Als de geïnfecteerde cel openbarst gaat het gekopieerde virus andere cellen overnemen. Dat duurt net zolang tot het immuunsysteem van het lichaam het virus verslaat of de mens sterft aan de complicaties. De aantallen aangemaakte virussen lopen in de miljarden. Af en toe is een kopie niet 100% gelijk aan het origineel. Dat zijn de varianten oftewel mutaties.

De gevaarlijke mutaties tot op heden

Inmiddels hebben wetenschappers al duizenden mutaties van het Corona-virus gedetecteerd. De meeste verschillen zo weinig van het origineel dat ze precies dezelfde eigenschappen hebben. Deze zijn niet interessant en verdwijnen meestal ook weer omdat het immers mislukkingen zijn. Af en toe duikt er een variant op die gevaarlijker lijkt dan het origineel. Tot op heden waren er drie gevonden.

Britse variant

Inmiddels is duidelijk dat deze variant besmettelijker is dan het originele virus. In een groot deel van de wereld is de Britse mutatie dan ook dominant geworden.

Bekijk ook:
Wat weten we tot nu toe over de Britse variant van het coronavirus?

Zuid-Afrikaanse variant

Deze mutatie van het virus lijkt beter bestand tegen de tot dusver ontwikkelde vaccins. Tot op heden lijkt deze het qua besmettelijkheid af te leggen tegen de andere mutaties.

Braziliaanse variant

Van deze mutatie is niet veel bekend, omdat in het belangrijkste verspreidingsgebied rond de Amazone weinig wetenschappelijk onderzoek plaats kan vinden. Het lijkt erop dat deze variant mensen kan besmetten die eerder COVID-19 hebben gehad.

En nu is er de Bretonse mutatie

Afgelopen week doken er in Frankrijk plotseling berichten op van een nieuwe variant. In een ziekenhuis in Lannion, een stad in Bretagne, was een vrij grote uitbraak. 8 mensen overleden en zij droegen allemaal de Bretonse variant van het virus. De maatregelen in de regio zijn inmiddels aangescherpt.

Besmettelijkheid versus dodelijkheid

Boris Johnson versprak zich toen hij de Britse variant dodelijker noemde dan het originele virus. Toch kan een besmettelijker virus een groter gevaar vormen dan een meer dodelijk virus. Stel dat 1% van de mensen die het virus oploopt daaraan overlijdt. Bij 1.000.000 besmettingen zijn dat dan 10.000 doden. Een virus dat met 5% veel dodelijker is, maar slechts tot 100.000 besmettingen leidt, maakt 5.000 slachtoffers. Soms is een hogere besmettingsgraad een groter probleem dan meer dodelijkheid. Uiteraard zijn wetenschappers het meest bevreesd voor een virus dat zowel meer besmettelijk is als meer dodelijk. Een dergelijk virus zou de mensheid kunnen uitroeien, niet zozeer omdat iedereen eraan sterft, maar omdat de beschaving ineen zou storten.

Bretonse variant

Wat is bekend over de Bretonse variant?

Er is nog veel onduidelijk over de nieuwe mutatie, behalve dat deze met de normale testmethode niet kan worden opgespoord. Dat kan simpel zijn vanwege het feit dit virus wellicht zich niet in de neus of keel concentreert, maar ook omdat het niet reageert op bestaande testen. Vooralsnog is er geen aanleiding om te veronderstellen dat het virus besmettelijker of dodelijker is. Onderzoek en afwachten is het enige dat aan de orde is.

Dit weten we nu:

  • Er overleden 8 patiënten die deze virusmutatie bij zich droegen, er is echter nog geen verband vastgesteld tussen hun overlijden en de nieuwe variant.
  • Momenteel lopen er onderzoeken naar de besmettelijkheid en dodelijkheid van de Bretonse variant.
  • In de regio zijn de maatregelen aangescherpt; een mondmasker dragen is bijvoorbeeld verplicht.
  • De lokale vaccinatiecampagne wordt versneld, hoewel eveneens onduidelijk is of de vaccins werkzaam zijn tegen deze nieuwe variant van corona.
  • De Bretonse variant wordt ook wel 20C of de spookvariant genoemd. Die laatste benaming heeft de mutatie te danken aan het feit dat deze zo moeilijk traceerbaar is.
  • 7 van de 8 overleden patiënten waren niet gevaccineerd. De 8ste persoon had alleen de eerste prik van de vaccinatie gekregen.
  • Er is later in de week een 9de geval van de Bretonse variant gemeld. Het zou om een besmetting gaan die werd geconstateerd in een ziekenhuis in Parijs, dat nauw samenwerkt met het ziekenhuis in Lannion. Momenteel zijn er nog geen aanwijzingen dat de virusmutatie gevaarlijker zou zijn. Het onderzoek loopt echter nog.

Update op 26 maart:

  • Er zijn inmiddels 13 bevestigde gevallen van de Bretonse variant. 11 daarvan in het ziekenhuis van Lannion, 1 geval buiten het ziekenhuis en 1 geval buiten de regio, maar wel gelinkt aan Bretagne. Verder worden er 216 gevallen onderzocht, deze zouden mogelijk ook de Bretonse variant betreffen. Er zijn nog geen aanwijzingen dat het virus resistent is voor het vaccin. De besmettingscijfers stijgen sterk en vooral op scholen zijn er heel veel besmettingen.

Ook in België is in de afgelopen week een nieuwe variant ontdekt. Vooral rond Brussel, Henegouwen en Vlaams-Brabant zou deze variant circuleren. De Belgische variant? Dat is nog maar de vraag. Onderzoekers geven aan dat de mutatie hoogstwaarschijnlijk uit Afrika komt en via reizen in België terecht is gekomen.

Waar is de Bretonse variant ontstaan?

Vanwege de naam zijn we al gauw geneigd te denken dat de Bretonse variant in Bretagne is ontstaan. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Het is wel de locatie waar de virusmutant voor het eerst is vastgesteld.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.