wie kan er beter autorijden
Saved Read later
Deel dit bericht

Wie kan er beter autorijden? Mannen of vrouwen?

Al jarenlang bestaat er een discussie over wie nu werkelijk beter auto kan rijden: mannen of vrouwen? Nu is er een onderzoek waaruit het definitieve antwoord blijkt, en dat zal je misschien nog wel verrassen!

Wie rijden er beter? Mannen of vrouwen?

Als het aan de mannen ligt, rijden de mannen beter, en als het aan de vrouwen ligt rijden de vrouwen beter. Het is een oneindige discussie waarbij je het eigenlijk nooit met elkaar eens bent. Toch is er volgens Willem Vlakveld van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid nu eindelijk een antwoord op wie er beter rijden.

SWOV heeft gekeken naar alle ernstige auto-ongelukken in Nederland de afgelopen vijf jaar, waarbij er minimaal één dode is gevallen of minimaal één verkeersdeelnemer ernstig gewond is geraakt. Uit een ander onderzoek is gebleken dat vrouwen over het algemeen minder rijden, dus om dit onderzoek eerlijk te laten verlopen is er gekeken naar aantal ongelukken per gereden kilometer.

Nu blijkt dus dat mannen en vrouwen boven de 30 jaar vrijwel gelijk op gaan wat ongelukken betreft. Onder jongeren zien we echter wel dat er een ‘betere bestuurder' bestaat. Jonge mannen van 18 jaar zijn maar liefst twee keer zo vaak betrokken bij een ernstig ongeval als vrouwen van dezelfde leeftijd. Ter vergelijking met mannen en vrouwen tussen de 30 en 60 jaar, hebben 18-jarige vrouwen drie keer zoveel kans om bij een ernstig ongeluk betrokken te raken, en 18-jarige mannen maar liefst 6 keer zoveel kans.

Waarom zijn jonge vrouwen beter in autorijden dan jonge mannen?

Over het algemeen slagen jonge mannen eerder voor hun rijexamen dan vrouwen. Je zou dan ook denken dat de man hierdoor automatisch beter is in autorijden, dus waarom zijn zij dan toch vaker betrokken in ernstige ongelukken per gereden kilometer? Waarschijnlijk heeft het alles te maken met het inschatten van gevaar. Mannen zouden sneller geneigd zijn om zichzelf te overschatten. Vrouwen, daarentegen, hebben vaak beter inzicht wat gevaar betreft. Zij vinden situaties sneller gevaarlijk en zullen daardoor ook minder risico's nemen.

Bekijk ook:
Man verkoopt per ongeluk BMW voor één euro

Verkeersdoden mannen en vrouwen

Ook in het aantal verkeersdoden zien we een groot verschil. Hierbij kijken we naar het aantal verkeersdoden in 2019. Hier is duidelijk te zien dat mannen vaker slachtoffer zijn dan vrouwen, ongeacht vervoersmiddel. Zo zijn er in de leeftijdsgroep 20-29 jaar bijvoorbeeld 47 mannen overleden die in een auto aan het rijden waren. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen bestuurder of bijrijder. Bij de vrouwen ligt dit getal voor dezelfde leeftijdsgroep op 11.

Een tweede uitschieter is het aantal verkeersdoden op de fiets. Bij mannen tussen de 70-79 zien we dat dit op 37 ligt. Bij vrouwen van dezelfde leeftijd zijn dit er 28. Alle vervoersmiddelen bij elkaar laat zien dat 30% van de verkeersdoden vrouw was. Waar dit verschil precies vandaan komt is niet bekend.

Appen achter het stuur

Zowel bij de mannen als vrouwen zien we in 2019 in vergelijking met 2010 een daling wat betreft verkeersdoden van auto-inzittenden. Het aantal verkeersdoden op de fiets en scootmobiel is echter toegenomen. Dit zou wel eens te maken kunnen hebben met het groeiend aantal mensen wat nog altijd hun mobiel gebruiken achter het stuur. Hierdoor gaan bestuurders meer slingeren en minder in hun spiegels kijken. Het gebruik van een telefoonhouder maakt hierbij geen verschil. Ook maakt het hierbij niet uit of je nu man, vrouw, oudere of jongere bent. Het gevaar is altijd aanwezig.

Op dit moment zijn er verschillende functies en apps die je kunt gebruiken om ongestoord deel te nemen aan het verkeer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de campagne van MoNo. Verschillende apps kunnen ervoor zorgen dat jij tijdelijk niet bereikbaar bent tijdens het auto rijden, en er wordt automatisch een berichtje voor jou gestuurd om de ander te laten weten dat je op dit moment even deelneemt aan het verkeer en op een later moment zal reageren.

 

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.