Jouw huis is natuurlijk altijd helemaal spic en span. Zo schoon dat je van de vloer kunt eten, en mocht er ergens een vuiltje te vinden zijn dan is dat maximaal een halve dag oud. Toch zijn er best vieze plekken in je huis en het toilet is er niet een van….
5 – Koffiezet apparaat
Helemaal top natuurlijk, opstaan en een kopje koffie achterover slaan als start van de dag. Toen er echter een onderzoek gedaan was met als doel te kijken hoe smerig je koffiezet apparaat is blijkt dat kopje ineens een stuk minder smakelijk. 50% van de geteste machines had namelijk schimmel, gist, bacteriën zoals de stafylokokken, streptokokken en koffieresten waar de honden geen brood van lusten. Je koffiezet apparaat mag je dus best wel wat vaker schoonmaken. Hoewel het misschien een ramp is om het ding schoon te krijgen, per cm2 kom je al snel 42.000 bacteriën tegen in het reservoir. Vier kopjes azijn doen wonderen om het ding schoon te krijgen. Spoel daarna met een paar liter water en je bent klaar voor een echt lekker bakje koffie!
4 – Afvoer in de keuken
De wasbak in de keuken heeft natuurlijk een afvoer en die heeft ongeveer 70.000 maal zo veel bacteriën als de hendel van het toilet! Je gebruikt je wasbak natuurlijk vaak en voor van alles. Naast zeepresten kun je er terecht voor stukjes rauw vlees, broodkruimels en ga zo nog maar even door. 27% van de afvoeren heeft schimmel, 45% heeft bacteriën welke niet echt goed voor je gezondheid zijn en je komt er ook nog eens meer E.Coli tegen ten opzichte van je toilet. Af en toe een scheutje bleek door de afvoer spoelen helpt een hoop, laat die bleek wel even een paar minuten inwerken en gooi in ieder geval meer dan een halve liter naar binnen. Je afvoer heeft een reukstop en die wil je ook goed vol bleek hebben!
3 – snijplank
De snijplank komt in aanraking met een hoop bacteriën. Vooral fruit en rauw vlees zijn de boosdoener. Schimmel zie je er ook vaak als je het ding niet vaak en vooral grondig schoonmaakt. Handig is het om vlees, vis, groente en fruit te voorzien van een aparte snijplank maar goed schoonmaken helpt ook veel. Heb je plastic dan denk je hygiënisch te zijn natuurlijk maar hout blijkt bij nader onderzoek vaak hygiënischer te zijn. Het enige waar je goed op moet letten is groeven van al dat snijden. Heb je diepe groeven dan is het tijd voor een nieuwe plank. Kokend water met zeep, bleekwater (nooit met heet water combineren) zijn prima manieren om je plankje grondig schoon te krijgen.
2 – Tandenborstel houder
Je poetst je tanden met poep! Ja we springen er maar even met gestrekt been in. Als je het toilet in de badkamer gebruikt voor nummer 2 dan bevat je tandenborstel waarschijnlijk poepdeeltjes. Schimmel, bacteriën je komt ze allemaal tegen op de tandenborstel, de houder doet het nog beter of moeten we slechter zeggen. Die maak je namelijk veel te weinig schoon en je tandenborstel zelf spoel je in ieder geval nog een paar keer per dag af. Die houder bevat ongeveer 2,5 miljoen bacteriële organisme welke natuurlijk gemakkelijk de overstap naar borstel kunnen maken. We zullen maar niet vertellen hoeveel bacteriën er op je tandenborstel zelf zitten, dat gaat je tandarts niet leuk vinden want je poetst gelijk nooit meer je tanden. De tandenborstel houder inclusief die smerige tandenborstel kun je het best in ieder geval een keer per week zeer grondig schoonmaken. Je tandenborstel vervang je natuurlijk minimaal elke maand en als je denkt het moet nog beter kunnen hebben we een paar tips:
- Gebruik dat toilet niet voor de nummer 2
- Houd je tandenborstelhouder en tandenborstel opgeborgen in een gesloten kastje
- Maak ook dat kastje geregeld grondig schoon
- Was die tandenborstel van je met water en zeep!
1 – De Spons
Met ongeveer 312.629.869 micro-organismes per gram spons is die spons het vieste ding in heel je huis. Ongeveer 75% van alle sponzen heeft Salmonella, E.Coli en poepresten. Dat afvoer putje in de douche haalt net 9% van bovenstaande. Schimmel dat heeft 86% van de sponzen en hoewel je de dingen vooral gebruikt om schoon te maken zijn ze dus bijzonder smerig. Bleek is de oplossing, of gewoon je spons vaak vervangen. Elke twee weken is zo een beetje het maximaal haalbare voor een spons anders kun je niet zo goed geen afwas doen. Gebruik je een afwasborstel? Dan hebben we heel goed nieuws, je bent hygiënischer bezig! Hoe veel hygiënischer vraag je je misschien af……Zo weinig dat het verwaarloosbaar is. Dus ook met de afwasborstel is het handig vaak te vervangen, schoon te maken met bleek en tja vooral niet aan likken ofzo. Ik hoor je denken ik heb helemaal geen spons of afwasborstel ik gebruik een vaatwasmachine. Deze lijst heeft 5 items, de vaatwasmachine heeft de lijst niet gehaald maar zou uitkomen op plek 6. Natuurlijk wel een stuk schoner dan het vieste ding in je huis maar nog steeds vuiler dan je toilet!
Bekijk ook:
Plaats een reactie