in

Houten snijplanken zijn onhygiënisch! Of toch niet?

“Het gaat gewoon om het schoonmaken van de plank”

We hebben er allemaal wel een in het keukenkastje staan. De snijplank. Sterker nog, vaak staan er zelfs meerdere snijplanken, want we gaan natuurlijk geen groente, vlees en vis op dezelfde plank snijden. Dat is immers vragen om ellende in het kader van de hygiëne, nietwaar? Het antwoord hierop is duidelijk: nee, dat is niet waar. Rijkelt Beumer, microbioloog aan de Wageningen Universiteit, legt uit.

Broeinest van bacteriën

Er is een tijd geweest dat men er zelfs van overtuigd was dat de houten snijplank het beste helemaal uit de keuken moest worden geweerd. Het waren immers broeinesten van bacteriën, waarbij het snijden van vlees helemaal een doodzonde was. Beumer bestrijdt dit aan de hand van eigen onderzoek, maar ook door dat van een Amerikaanse wetenschapper, dat uitwees dat een houten snijplank helemaal niet zo onveilig was als eerder werd vermoed.

Micro-organismen

De micro-organismen die makkelijk achterblijven en overleven op de houten plank, blijken voor het overgrote deel in het hout te trekken, waardoor de kans op overdracht naar bijvoorbeeld een schoon stuk vlees zeer beperkt is. Op plastic snijplanken blijven bacteriën op het oppervlak en in de snijgroeven doordat dit harder is, maar waardoor de overdracht ook makkelijker gaat.

Bekijk ook:
De avocado: superfood voor iedere dag

Hygiënecode Horeca

In tegenstelling tot wat de hygiënecode van de horeca (het HACCP certificaat) suggereert is er geen verbod op het gebruik van houten snijplanken. In een rapport van de ‘Werkgroep Strijdige Regels Horeca’, wie kent ze niet, staat het volgende vermeld: “Hout mag (nieuwe code), mits schoon en goed te reinigen. Vuile planken en planken met diepe kerven zijn niet toegestaan.”

Schoonmaken is het belangrijkste

Beumer legt uit: “Plastic of hout, het belangrijkste is en blijft het schoonmaken van de plank. Plastic is gemakkelijker schoon te maken, maar ook een houten snijplank wordt redelijk schoon onder stromend water met een beetje afwasmiddel of in de vaatwasser.” Voor wie milieubewust bezig is nog even het volgende: met een ecoprogramma overleven meer bacteriën dan met een wasprogramma van 70 graden.

Praktische tips

Volgens Beumer gaat het vaak mis wanneer een te kleine snijplank wordt gebruikt. Eventuele bacteriën blijven dan op de plank en worden niet over het aanrecht uitgesmeerd. En dat vaatdoekje dat om de zoveel dagen wordt vervangen is natuurlijk ook een bron van bacteriën die rustig kunnen uitgroeien. Tot slot nog een tip van Beumer: zorg ervoor dat de plank goed droogt. Afdrogen met een theedoek is hiervoor niet voldoende. Het oppervlak blijft altijd wat vochtig en droogt beter wanneer de snijplank op zijn kant te drogen wordt gezet.

Geschreven door Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HELP! Ik verveel me nú al…..

Liefhebber of hater zijn van boer zoekt vrouw zegt het volgende over jou!