Wat je moet weten over intelligentie: 10 leuke weetjes over je IQ
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat je moet weten over intelligentie: 10 leuke weetjes over je IQ

Het IQ, oftewel intelligentiequotiënt, is een maatstaf voor intelligentie. In een land is 100 het gemiddelde en meest voorkomende. Er zijn dus evenveel mensen die intelligenter zijn dan landgenoten die minder scoren. Maar wat is intelligentie dan precies en hoe worden die IQ-testen gemaakt? Daaronder volgen nog een aantal leuke weetjes en feiten over je IQ.

Wat is intelligentie eigenlijk?

Intelligentie is niet iets dat je bereikt door veel te lezen of te leren. Het is ook niet het vermogen om ingewikkelde sommen te maken of het aantal ‘moeilijke’ woorden dat je uit je hoofd kent. Intelligentie heeft te maken met het kunnen ontdekken van patronen en verbanden. Daarbij maakt het in principe niet uit wat en hoeveel je hebt gestudeerd. Ook is het eigenlijk niet bepalend voor je toekomst en het succes dat je daarin kan of gaat bereiken. Het heeft echter wel degelijk raakvlakken met hoe snel je iets kan leren en vaak ook met maatschappelijk succes in de westerse maatschappij.

Hoe zit een IQ-test in elkaar?

Het ontwerpen van een intelligentietest is erg moeilijk. Als jij enkele IQ-tests hebt gemaakt in je leven, weet je dat er verschillende onderdelen zijn. In een test word je geacht verbanden te herkennen met cijfers en letters/woorden maar ook ruimtelijk inzicht te tonen en raadsels op te lossen. Maar wie een IQ-test ontwerpt, scoort zelf ook niet altijd de hoogste score. En hoe test je iemand die intelligenter is dan de ontwerper van de test? Kortom, er zitten subjectieve elementen in de testresultaten. Zo is ook bekend dat de scores hoger worden naarmate je meer tests maakt. Dat blijft echter niet doorgaan. Een bekende IQ-test is de Mensa IQ-test. Mensa is een internationale organisatie die speciaal bedoeld is voor hoogbegaafde mensen. Hier kun je de IQ-test van Mensa doen.

IQ test

De (soms) onprettige feiten over je IQ

1. De omgeving bepaalt ten dele je IQ

Wetenschappers denken dat het verschijnsel IQ voor 40 tot 80% wordt bepaald door je genen. Maar tijdens het proces naar volwassenheid spelen omgevingsfactoren een belangrijke rol en dat kan een verschil maken van wel 20 punten, denken de deskundigen. Goed eten, gezondheid, onderwijs op niveau en bijvoorbeeld het leren bespelen van een muziekinstrument zijn positieve factoren. Er zijn landen waar de inwoners gemiddeld een aantal punten intelligenter zijn dan in ons land.

2. Hoe ouder je bent, hoe minder je extra punten kan scoren

Het is heel verstandig om je hersenen te ontwikkelen als je nog jong bent. Op latere leeftijd is het veel moeilijker, dan wel bijna onmogelijk, om nog extra punten toe te voegen aan je IQ. Het is niet duidelijk hoe dat komt. Ook geldt het niet voor iedereen op leeftijd.

Bekijk ook:
3 lichamelijke problemen waar veel mannen op latere leeftijd mee te maken krijgen

3. Hoe intelligenter de bevolking, hoe rijker het land

Het is een wat bijzonder feit, maar de 5% meest intelligente mensen bepaalt hoe rijk de bevolking in het algemeen is. Hoe hoger dit IQ, hoe rijker het land. Wetenschappers durven echter daarover geen verdere uitspraak te doen. Wordt een land rijker als de top 5% intelligenter is dan elders of geldt dat in een rijker land de top ook intelligenter wordt?

4. Mensen met een hoger IQ leven gemiddeld langer

In een land als Nederland kan dat gemiddeld wel 6 jaar verschil maken. Het is niet zozeer dat dit veroorzaakt wordt door anders te leven. Mensen met een hoger IQ kiezen in het algemeen voor een hogere opleiding. Dat betekent vaak een hoger inkomen waardoor ze ook gezonder kunnen eten en leven.

5. Het Flynn-effect

James Flynn ontdekte in de vorige eeuw dat het gemiddeld IQ van de wereldbevolking iedere 10 jaar met ongeveer 3 punten toe nam. De verklaring leek gevonden te zijn in de omgevingsfactoren, zoals gezondheid en beter eten. De onderbouwing van het effect was niet compleet.

6. De mens wordt nu weer minder intelligent

Het hierboven genoemde Flynn-effect duurde maar tot 1990. Vanaf dat jaar wordt de wereldbevolking juist ieder jaar een beetje minder intelligent. Hoe dat in elkaar zit, weet niemand nog. Het is echter geen prettig vooruitzicht voor komende generaties.

10 feiten over intelligentie

7. De intelligentste mens

Nu hebben we het niet over een tv-programma. De intelligentste mens ter wereld is (misschien) de Amerikaan Christopher Michael Langan. Zijn IQ werd in 1999 bepaald op 195 en sindsdien niet overtroffen.

Bekijk ook:
Van dit eten wordt je slimmer!

8. Historische genieën

De grote namen uit de geschiedenis kunnen uiteraard geen IQ-test meer doen. De eerste testen werden begin van de 20e eeuw ontwikkeld. Toch denken veel psychologen dat het mogelijk is om het IQ van een aantal genieën in het verleden te bepalen aan de hand van het werk dat ze hebben nagelaten. Soms was dat in de vorm van een biografie, anderen lieten kunst of literatuur achter. Veel wat te maken heeft met het IQ is subjectief. Dat zijn ook de herleidingen van het IQ van inmiddels overleden mensen. Voor Beethoven werd een IQ van 143 bepaald. Leonardo da Vinci kwam tot 158. Voor de wellicht intelligentste mens uit de geschiedenis, de Duitse schrijver Goethe, kon geen getal worden genoemd, omdat zijn intelligentie niet te meten was.

9. Wanneer ben je een genie?

Heb jij een IQ van 140 of meer? Gefeliciteerd, dan behoor je tot de 2% meest intelligente mensen op deze wereld. Veel wetenschappers leggen daar ook de grens tussen genieën en gewone stervelingen. Maar er is ook een stroming die de grens liever op 160 gelegd ziet worden. Dan behoor je met je 140+ ineens niet meer tot de echte genieën. Het is wellicht een troost dat dan ook Beethoven en Da Vinci niet langer als genie kunnen worden aangemerkt. Ze draaien zich vast niet om in hun graven na deze teleurstelling.

10. Hoe meer hersencellen, hoe intelligenter?

Naar verwachting zal het niet lang meer duren voordat ook hersencellen in een laboratorium kunnen worden gekweekt. Kan je dan intelligenter worden door wat extra hersencellen aan te schaffen? Het antwoord is waarschijnlijk nee. De omvang van de hersenen heeft wel iets van doen met intelligentie, maar niet alles. Tenslotte zijn er meerdere dieren met meer hersenmassa dan de mens. Het draait bij intelligentie echter meer om de verbindingen tussen de hersencellen dan om het aantal. Hoe ontwikkel je dan goede verbindingen tussen die cellen? Dat antwoord is simpel: door je hersens te gebruiken.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.