3 lichamelijke problemen waar veel mannen op latere leeftijd mee te maken krijgen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

3 lichamelijke problemen waar veel mannen op latere leeftijd mee te maken krijgen

Ouder worden komt met gebreken. Dat is helaas de realiteit van het leven. Het feit dat we door de vorderingen die gezondheidszorg gemaakt heeft veel langer leven dan een aantal eeuwen geleden, betekent ook dat ons lichaam ook langer mee moet. Bij mannen zorgt dat voor een aantal veelvoorkomende lichamelijke problemen, die we hier nader bespreken.

Prostaatproblemen

De prostaat bevindt zich in de schaamstreek van mannen, maakt onderdeel uit van de spermaproductie en veel mannen besteden er weinig aandacht aan. Toch gaan veel mannen er op een gegeven moment, vooral op latere leeftijd, problemen mee ondervinden. De prostaat kan vergroot raken en tegen de blaas aan gaan drukken, waardoor je vaker naar de WC moet. Of hij begint de urinebuis dicht te knijpen, waardoor het moeilijker wordt om druk op urinestraal te houden bij het urineren en je kunt gaan nadruppelen. Maar liefst 15 procent van de mannen krijgt te maken met prostaatkanker, hoewel dit vaak ongemerkt is. Het is lang niet altijd kwaadaardig, maar kan dat helaas wel zijn. Er bestaan een aantal mogelijke behandelingen bij prostaatproblemen, bijvoorbeeld het voorschrijven van alfablokkers. Bij een duidelijke vergroting van de prostaat kunnen ook 5-alpha-reductaseremmers worden voorgeschreven. Soms is een behandeling met medicijnen onvoldoende en moet er een operatieve ingreep plaatsvinden.

Bekijk ook:
Sexting: een serieus probleem van deze tijd

Erectieproblemen

Erectieproblemen horen voor mannen ook bij het ouder worden. Honderdduizenden mannen in Nederland ondervinden deze problemen. Hoewel het een psychische oorzaak kan hebben of het gevolg kan zijn van medicijngebruik, is er bij structurele problemen doorgaans sprake van een vernauwing of verminderde elasticiteit van de bloedvaten, waardoor er problemen met de bloedtoevoer naar de penis ontstaan. Er stroomt dan minder bloed naar de penis en daardoor vermindert de erectiekracht. Een erectiestoornis kan een groot negatief effect hebben op een relatie en de eigenwaarde van de man. Een erectiestoornis kan behandeld worden met injectietherapie, het gebruiken van een erectiepomp of het gebruiken van erectiepillen zoals Viagra.

3 lichamelijke problemen waar veel mannen op latere leeftijd mee te maken krijgen 16

Hart- en vaatziekten

Vanaf het zestigste levensjaar, is het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten een stuk hoger dan daarvoor. Deze aandoeningen houden verband met overgewicht en een te hoge bloeddruk, wat tevens problemen zijn die op latere leeftijd steeds meer voorkomen. Om het risico hierop te verkleinen, is het verstandig om voldoende te blijven bewegen, zodat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Cholesterolwaarden moeten scherp in de gaten gehouden worden. Het is niet voor niets te veel mannen op latere leeftijd te maken krijgen met cholesterolverlagende medicatie en bloeddrukverlagende pillen. Vaak wordt overigens gedacht dat meer mannen te maken krijgen met hart- en vaatziekten dan vrouwen. Dat is maar ten dele waar: het is inderdaad zo dat de kans bij vrouwen voor de overgang kleiner is dan bij mannen. Daarna is het vrijwel gelijk.

Bekijk ook:
7 geniale relatietips die ieder koppel gelukkiger maken

Gezond oud worden is dus niet vanzelfsprekend. Het kan helemaal geen kwaad voor mannen (en voor vrouwen eveneens) om bewust te zijn van hun levensstijl en tijdig met eventuele klachten naar de huisarts te gaan. Zo vergroot je de kans dat je met zo min mogelijk ongemakken oud kunt worden.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.