Derde massagraf kinderen ontdekt in Canada 14
Derde massagraf kinderen ontdekt in Canada
Saved Read later
Deel dit bericht

Derde massagraf kinderen ontdekt in Canada

In de buurt van een voormalige internaat voor kinderen van inheemse stammen in Canada, is voor de derde keer in korte tijd een massagraf gevonden. In Cranbrook, bij een katholieke school in de provincie British Columbia, werden 182 ongemarkeerde graven gevonden. Men kwam deze graven op het spoor met behulp van radar technologie.

Er is sinds vorig jaar grondonderzoek gedaan bij de missieschool. Het blijken ondiepe graven te zijn blijkt uit de radarbeelden. Sommige zijn maar een meter diep. In de graven zouden kinderen liggen die behoren tot de Ktunaxa-stam.

De afgelopen tijd werden in Canada in totaal bijna duizend graven aangetroffen bij twee andere internaten die intussen niet meer in gebruik zijn. Tussen het begin van de 20e eeuw en de jaren 70 zaten er naar schatting 150.000 inheemse kinderen op 130 kostscholen. De kinderen werden bij hun ouders en familie weggehaald en naar de scholen gestuurd om ze te laten wennen aan de Europese cultuur.

Bekijk ook:
Apple overtroeft Samsung: Een vergelijking van prijs en prestaties

Hartverscheurend

Deze massamoord op de inheemse kinderen is hartverscheurend. De regering van Canada kwam in 2008 met een verklaring en excuses aan de inheemse stam. Zij zeiden toen te weten dat lichamelijke en geestelijke mishandeling veel voorkwam op de internaten. Er werden kinderen geslagen omdat zij hun moedertaal spraken. Een groot deel van de kinderen was niet ouder dan ongeveer drie jaar toen zijn overleden en in de ongemarkeerde graven werden begraven.

Kerken in brand

Sinds de ontdekking van de graven zijn er katholieke kerken afgebrand. Vermoedelijk zijn die in brand gestoken. Ook gisteren zijn er weer twee kerken in vlammen opgegaan meldt het persbureau AFP. De Canadese premier zei op een persconferentie eerder deze week dat de gevonden graven Canadese dwingen om in te zien dat de inheemse volken veel onrecht is aangedaan. Vandaag wordt de nationale feestdag Canada Day gevierd, maar men houdt het ingetogen.

Excuses niet genoeg

Een Chief van de inheemse stammen verteld dat het zijn mensen zeer doet dat men zo met hun kinderen is omgegaan en dat het niet te geloven is dat dit ooit zover heeft kunnen komen. Het is onbegrijpelijk dat men kinderen zo heeft behandeld en mishandelt, dat zij het leven lieten. Excuses zullen nooit genoeg zijn om het leed te verzachten wat de inheemse stammen is aangedaan.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.