Hersenmist, wat is het en heb jij er last van
Saved Read later
Deel dit bericht

Hersenmist, wat is het en heb jij er last van?

Ben je jong en normaal gesproken heel actief? Maar merk je dat je de laatste tijd een boek niet meer uitkrijgt omdat je na een paar bladzijden al niet meer weet wat je hebt gelezen? Kom je soms in een kamer en heb je geen idee meer wat je daar kwam doen? Ben je na vijf minuten al vergeten wat het onderwerp is van de virtuele vergadering? Dan kon je wel eens last hebben van hersenmist, oftewel brain fog.

Neuroloog Steven Laureys (Universiteit Luik) legt uit dat de term hersenmist niet wetenschappelijk is. Ook hoef jij je daar vooralsnog niet te veel zorgen over te maken. Het is echter wel prettig om te weten waar het probleem vandaag komt.

Wat is hersenmist?

Wat is hersenmist of brain fog? Eigenlijk zijn het mistbanken in je brein. Als de wisselwerking tussen de geest en het brein door omstandigheden is verstoord, kan dat tot gevolg hebben dat je zweveriger, trager en minder geconcentreerd wordt. Het lijkt er wel een beetje op alsof je hersenen in de mist zijn geraakt. Volgens de wetenschap kan dat gebeuren door een langere periode van monotonie, gebrek aan sociale contacten en isolement. Als je even nadenkt over de drie voorgaande oorzaken, dan vormen die samen bijna een perfecte omschrijving van wat de corona-lockdown teweegbrengt in het huidige leven van de meeste mensen.

Bekijk ook:
Dit gebeurt er in je hersenen bij verveling

Waardoor ontstaat hersenmist?

Maar waardoor ontstaat die mist in het brein dan precies? Neuroloog Laureys legt uit dat onze hersenen de hele dag prikkels ontvangen. Sommige worden genegeerd en andere worden vastgelegd, omdat ze memorabel zijn en later weer zullen worden gebruikt. Dat proces gaat geheel automatisch en we merken er niets van dat informatie wordt vastgelegd op de ‘harde schijf’. Maar door de lockdown is je leefwijze ineens compleet veranderd. Er zijn nauwelijks nog memorabele momenten die vastgelegd moeten worden. Door het gebrek aan voldoende prikkels gaat het brein als het ware in een lagere versnelling en vermindert de concentratie en de aandacht aanmerkelijk.

Iedereen reageert anders op hersenmist

Als de periode waarin de hersenmist zich voordoet langer gaat duren, reageert ieder mens daar anders op. De een maakt ineens schitterende zaken op het gebied van literatuur of een andere kunstuiting. Omdat het brein door de monotonie minder aandacht nodig heeft voor de normale dagelijkse zaten, kunnen onverwachte talenten ineens opbloeien. Maar voor het grootse deel van degenen die net hersenmist worden geconfronteerd is het geen pretje. Angst, nervositeit en slapeloosheid zijn het gevolg van het piekeren dat ontstaat in deze situatie. Op een hersenscan is te zien dat met name het gebied waar het geheugen zich bevindt te weinig geprikkeld wordt en dat leidt juist weer tot stress.

Hersenmist

Bekijk ook:
Hersen-etende amoebe wint terrein

De positieve effecten van de doe-het-zelfzaak

Er is de laatste tijd ook flink gelachen om die hordes mensen die zich op klusjes in huis gingen storten tijdens de lockdown. Laureys vindt dat een onbegrijpelijke reactie. In een dergelijke situatie reageren mensen nu eenmaal anders en proberen ze zonder goed te beseffen waar het probleem vandaag komt oplossingen te vinden. Klusjes in huis die wellicht al jaren hebben gewacht om aan te pakken, kunnen dan wel degelijk een manier zijn om prikkels te realiseren die je anders tekortkomt.

Wat is de oplossing voor hersenmist?

In de loop van de coronacrisis hebben experts al opgemerkt dat er na afloop daarvan een groot tekort zal zijn aan psychiaters en psychologen. Ook Laureys gelooft dat door de lockdown er een verkeerd beeld is ontstaan. Door de aandacht volledig te richten op het fysieke welzijn, lijkt vergeten te zijn wat ons tot mens heeft gemaakt. Hij adviseert dan ook een multidisciplinaire aanpak waarbij de wetenschap tijdig naar middelen zoekt om de nieuwe crisis die op ons afkomt aan te pakken.

Bekijk ook:
Kan jij gehypnotiseerd worden? Wat is hypnose eigenlijk en bestaat het echt?

Hoe is het trouwens met jouw geestelijk welzijn vandaag de dag? Komen de verschijnselen van hersenmist jou bekend voor?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.