waarom griep in de winter
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom krijg je sneller griep in de winter?

De afgelopen dagen is het vrij koud geweest ‘s nachts, en het wordt alleen maar kouder. Er zijn genoeg mensen die nu al hopen op een witte kerst zodat zij lekker in de sneeuw kunnen lopen en daarna onder een warm deken chocomel kunnen drinken met een filmpje erbij, maar er zijn ook genoeg mensen die de koude maanden helemaal niets vinden. Dat is ook niet zo gek, want tijdens de koude maanden is de kans op ziekte ook groter. Waarom krijg je eigenlijk sneller griep in de winter?

Griepgolf

Negen van de tien keer spreken we in de koude maanden van een griepgolf. De een na de ander ligt ziek in bed en werkgevers kampen met een personeelstekort. Dit begint vaak al in oktober, maar we zien de piek hartje winter tussen december en februari. De golf is meestal pas afgelopen wanneer het weer wat warmer wordt, meestal rond april. Zou het dan de kou zijn die de griep veroorzaakt? Of wordt onze weerstand gewoon minder tijdens de winter?

Griepvirus

Het is niet de kou waar je ziek van wordt, maar het griepvirus. Dit virus verspreid zich door kleine waterdruppeltjes, bijvoorbeeld tijdens het niezen, hoesten, en uitademen. Een virus kan niet zelf bewegen, hier heeft het een besmet mens voor nodig. Als jij dus een griepje te pakken hebt, dan heb je dit altijd van iemand anders gekregen. Overigens hoef je je er niet altijd van bewust te zijn dat je ziek bent en dus iemand kunt besmetten. Je kunt iemand één dag voordat je symptomen hebt al besmetten.

Bekijk ook:
6 feiten en fabels over kaal worden

waarom griep in de winter

 Waarom krijg je griep in de winter?

Maar dat verklaart nog steeds niet waarom je meestal in de winter griep krijgt. Het heeft alles te maken met de temperatuur en luchtvochtigheid. Koude temperaturen, in combinatie met een droge lucht, zorgen ervoor dat het virus zich beter kan verspreiden. Die druppels waar we het eerder over hadden kunnen bij een droge, koude lucht verdampen. Als het druppeltje verdampt wordt het klein genoeg om te zweven. Op die manier kan het overwaaien naar een gezond persoon en ontstaat er een griepgolf.

Kan je griep krijgen in de zomer?

Dit betekent natuurlijk niet dat het onmogelijk is om in de zomer een griepje op te lopen. Zoals we eerder al vermeld hebben heeft het alles te maken met het weer. Nederland staat niet echt bekend om zijn tropische temperaturen, en het zonnetje is ons dus niet altijd gegund. Maar ook bij een temperatuur van 20 graden heeft het virus al minder kans om te overleven. De kans dat je de griep krijgt tijdens de zomer is dus aanzienlijk kleiner.

Bekijk ook:
Hoe overleef je extreme hitte? 8 tips

Griep of verkouden?

Tijdens de wintermaanden zijn er ook een hoop mensen die verkouden worden. Wat is het verschil tussen een griep en verkoudheid? Over het algemeen heb je bij een verkoudheid last van een loopneus, niezen, waterige ogen, en keelpijn. Wanneer je griep hebt, komt hier ook nog eens koorts, spierpijn en mogelijk hoofdpijn bij. Luister goed naar je eigen lichaam en let op welke symptomen je hebt. Twijfel je? Neem dan contact op met de huisarts. Beter een keer teveel dan te weinig!

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.