Ben je verkouden of heb je de griep? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Ben je verkouden of heb je de griep?

Samen met de herfst zijn ook de grieptoestanden weer losgebarsten. Een verstopte neus, een zere keel, een bonzend hoofd… ‘Een griepje’, denk je dan snel. Maar is het dat ook? De symptomen lijken op elkaar, dus hoe weet je of je een echte griep onder de leden hebt of een verkoudheid? Het antwoord ligt in de intensiteit van de symptomen.

Verkoudheid: ongemak zonder koorts

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen, veroorzaakt door één van de vele verkoudheidsvirussen. Die hangen het hele jaar door in de lucht maar de kans op besmetting is het grootst tijdens de wintermaanden.

Bij een verkoudheid komen de symptomen geleidelijk aan. Vaak begint het met een verstopte neus, waarna je ook hoofdpijn krijgt. Je voelt je zwak en moe, je keel doet pijn en je hoest en niest dat het een lieve lust is. Een koortsig gevoel hoort er ook bij, maar als volwassene heb je hooguit een lichte temperatuursverhoging.

Bekijk ook:
De 10 meest herkenbare, ongemakkelijke momenten in de sportschool

De eerste drie dagen zijn de symptomen het ergst, nadien verdwijnen ze stukje bij beetje om uiteindelijk na 1 tot 3 weken volledig verdwenen te zijn.

Griep: snel opkomende malaise met spierpijn en koorts

Griep is ook een aandoening van de luchtwegen, maar de ziekte wordt veroorzaakt door het Influenzavirus, dat meestal alleen actief is in de winter.

De symptomen van griep zijn gelijkaardig aan die van een verkoudheid, maar ze zijn uitgebreider en veel intenser. Verschillende klachten komen bovenop 3

  • Spierpijn en stijve spieren
  • Koude rillingen
  • Algehele malaise

Typisch voor griep is het snelle ziekteverloop. In enkele uren tijd ga je van kerngezond naar doodziek. Je hebt felle hoofdpijn, spierpijn, je bent doodmoe en je voelt je bijzonder zwak, waardoor je een paar dagen aan je bed gekluisterd bent. Ook de snel opkomende koorts van meer dan 38°C is typerend voor de griep.

Net zoals een verkoudheid gaat de griep meestal vanzelf over, al duurt het iets langer. De koorts en pijn verdwijnen na drie tot vijf dagen, maar het kan enkele weken duren voordat je weer helemaal de oude bent.

Bekijk ook:
Sexting: een serieus probleem van deze tijd

Duidelijke verschillen

Alhoewel de griep en een verkoudheid vele gelijkenissen vertonen, zijn er toch duidelijke verschillen. Alleen bij griep komen hoge koorts, koude rillingen en spierpijn voor. Daarnaast komt de griep erg snel en hard aan, terwijl je bij een verkoudheid eerst een aantal dagen griepachtige verschijnselen ervaart. Tot zover dus de verwarring!

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.