Westnijlvirus

Westnijlvirus aangetroffen in Nederland

0 Shares

Wie koorts of griepachtige symptomen heeft moet nu niet alleen aan corona denken. In Utrecht is een grasmus gevonden die besmet is met het westnijlvirus. Dit is de eerste keer dat het virus in Nederland aangetroffen is.

Westnijlvirus

De verspreiding van westnijlvirus gebeurt via muggen. Die voeden zich op besmette vogels en verspreiden daarna het virus naar andere vogels en andere zoogdieren of mensen. Gelukkig is het niets ernstigs. Ongeveer 80% van de besmette mensen ervaart geen klachten, en slechts 20% ervaart milde symptomen zoals koorts of griepachtige klachten. Slechts 1% krijgt een ernstige ziekte zoals encefalitis of meningitis. De kans op overlijden met deze ziektes is 4 tot 14%, en bij mensen van 70 jaar of ouder is dit 15 tot 29%. Normaal gesproken kan deze virus niet overgebracht worden van mens op mens.

De wereld rond

Viroloog Ab Osterhaus heeft het toevallig dit jaar nog over het westnijlvirus gehad. Hij legde toen uit hoe virussen zich verspreiden en gebruikte hierbij het westnijlvirus als voorbeeld. Zo werd het virus rond de laatste eeuwwisseling vanuit het Midden-Oosten naar Amerika gebracht door muggen die waarschijnlijk in het ruim van een vliegtuig zaten.

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.