Westnijlvirus

Westnijlvirus aangetroffen in Nederland

0 Shares

Wie koorts of griepachtige symptomen heeft moet nu niet alleen aan corona denken. In Utrecht is een grasmus gevonden die besmet is met het westnijlvirus. Dit is de eerste keer dat het virus in Nederland aangetroffen is.

Westnijlvirus

De verspreiding van westnijlvirus gebeurt via muggen. Die voeden zich op besmette vogels en verspreiden daarna het virus naar andere vogels en andere zoogdieren of mensen. Gelukkig is het niets ernstigs. Ongeveer 80% van de besmette mensen ervaart geen klachten, en slechts 20% ervaart milde symptomen zoals koorts of griepachtige klachten. Slechts 1% krijgt een ernstige ziekte zoals encefalitis of meningitis. De kans op overlijden met deze ziektes is 4 tot 14%, en bij mensen van 70 jaar of ouder is dit 15 tot 29%. Normaal gesproken kan deze virus niet overgebracht worden van mens op mens.

De wereld rond

Viroloog Ab Osterhaus heeft het toevallig dit jaar nog over het westnijlvirus gehad. Hij legde toen uit hoe virussen zich verspreiden en gebruikte hierbij het westnijlvirus als voorbeeld. Zo werd het virus rond de laatste eeuwwisseling vanuit het Midden-Oosten naar Amerika gebracht door muggen die waarschijnlijk in het ruim van een vliegtuig zaten.

Bekijk ook:
Waku Waku, het begin van de burgerlijke ongehoorzaamheid?

Bekijk ook:

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vandaag
Wat vind jij?
Quizzen
Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.