in

CoolCool OMGOMG

Waarom knakken gewrichten en is het gevaarlijk?

Waardoor komt het en wat doe je ertegen?

Als je in de hurken gaat, klinkt plotseling een knakkend geluid, maar het kan ook gebeuren als jij je nek even verdraait. En wie kent niet dat soms irritante geluid als iemand soms onbewust zijn vingers kraakt. Het kunnen de spieren zijn die dit geluid maken, maar in het algemeen zijn het de gewrichten. Bij de een komt het vaker voor dan bij de ander en ook het volume kan zeer verschillend zijn. Maar waardoor komt het, is het gevaarlijk en wat kan je er tegen doen?

3 broodjes aap over knakkende gewrichten

## Het is een ouderdomskwaal

Op iedere leeftijd kan je last hebben of krijgen van knakkende gewrichten. Het is beslist niet leeftijdsgebonden.

## Het is een teken dan een bot bijna uit de kom schiet

Om zoiets te laten gebeuren door gewoon te bewegen is praktisch onmogelijk. Gewichten zitten vast met een groot aantal spieren en pezen.

## De gewrichten slijten sneller door het knakken

Bekijk ook:
Kan jij gehypnotiseerd worden? Wat is hypnose eigenlijk en bestaat het echt?

Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Het knakken zorgt op geen enkele manier voor extra slijtage in je lichaam.

Hoe ontstaat het knakken?

Als je naar de gewrichten kijkt, zit daar altijd ook een zakje met vocht bij, waarin ook gas zit. Bij een beweging verplaatst dat gas zich van de ene kant naar de andere kant en dat is het geluid dat je kan horen. Het zijn ook geen botten of gewrichten die over elkaar gaan of iets vergelijkbaar. Bij de ene mens is dat geluid heel duidelijk te horen en bij de ander niet. Het lijkt erop dat hoe vaker het geluid van knakken duidelijk waarneembaar is, hoe luider het gaat worden. De reden hiervoor is niet bekend.

Is knakken gevaarlijk?

Het klinkt misschien niet gezond, zo’n duidelijk en onverwacht lawaai uit je lichaam. Maar experts zeggen dat het eigenlijk geen kwaad kan. Er is geen enkel bewijs dat knakkende gewrichten of spieren gevaarlijk zijn voor je algehele gezondheid. Als je op een bepaald moment bewegingen niet meer kan doen, is het tijd om je huisarts in te schakelen, voor knakken is dat beslist niet nodig.

Bekijk ook:
Zelf je nagels verzorgen: 5 handige tips!

Wat kan je doen om het te voorkomen?

Inmiddels heb je nu gelezen dat het niet gevaarlijk is voor je gezondheid en er ook geen extra slijtage door optreedt. Toch is het niet prettig als de geluiden zo duidelijk te horen zijn in het gezelschap van anderen. Het verhelpen of verminderen is echter niet zo eenvoudig. Je kan proberen de bewegingen waarbij het knakken voorkomt minder te provoceren. Als je nek flink knakt bij het plotseling opstaan van de bank, kan je die beweging wat soepeler en minder abrupt proberen uit te voeren. Hoe vaker het knakken voorkomt, hoe groter de kans dat het in de toekomst nog vaker zal gebeuren.

Bewegen is altijd goed

Hoewel het niet direct de knakkende geluiden zal beperken, is voldoende bewegen goed voor je gewrichten. Op iedere leeftijd zorgt beweging voor meer soepele gewrichten. Als er voldoende activiteit in je gewrichten is, merk je dat ook aan je lichaam. Die akelige krakende geluiden moet je maar negeren.

Bekijk ook:
Gezondheidstips om over na te denken

Bekijk ook:

Geschreven door Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/post.php on line 1023

Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/plugins/media-ace.php on line 128

Dit zijn de engste mensen op politiefoto’s

Hebben de Russen een satelliet-killer?