Hebben de Russen een satelliet-killer? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Hebben de Russen een satelliet-killer?

Ronald Reagan was president van de Verenigde Staten van 1981 tot en met 1989. De voormalige acteur uit cowboy-films werd bij het aantreden als een weinig geschoold politicus en onervaren leider gezien. Toch behaalde hij grote economische successen en wordt gezien als een van de beste Republikeinse leiders in de afgelopen decennia.

Reagan wordt beschouwd als degene die de ondergang van de Sovjet-Unie heeft ingeleid. Als hij het over deze communistische grootmacht had, duidde hij het vaak aan als het ‘Rijk van het Kwaad’. Er werd een geluidsopname verspreid waarin Reagan om een microfoon te testen, verklaarde dat hij opdracht had gegeven voor een nucleaire aanval op de Sovjet-Unie. Het was een zeer gewaagd grapje, maar de leiders in het Kremlin werden zenuwachtig door deze onberekenbare cowboy. Dat nam nog toe op het moment dat Reagan de wapenwedloop tussen de beide supermachten weer aanwakkerde.

Hij gaf opdracht voor een project dat StarWars werd genoemd. Hoewel er nog niets feitelijk kon worden gemaakt, was de animatie indrukwekkend. Laserkanonnen in de ruimte die ieder doel op aarde konden vernietigen maar ook kernraketten uit de lucht zouden kunnen schieten. Kernwapens uit ruimtebases die in seconden hun doel zouden kunnen bereiken, etc. Economisch kon de Sovjet-Unie deze strijd niet financieren en het het ‘Rijk van het Kwaad’ viel uit elkaar. Voor zover bekend kwam ook StarWars niet echt van de grond nu de directe noodzaak leek te zijn verdwenen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Hebben de Russen een satelliet-killer? 16

Hebben de Russen een technologische voorsprong?

Amerikaanse deskundigen keken in de zomer van 2020 met verbazing naar een object dat de Russen in de ruimte hadden gebracht. Het was een soort satelliet maar een exemplaar zoals nog niet eerder in de ruimte was het gezien. Het ‘bezocht’ namelijk meerdere Russische satellieten. De Russen verklaarden dat het een reparatie- robot was voor defecte satellieten. De Amerikanen beseften onmiddellijk dat een robot die kan herstellen ook kan vernietigen, ze vreesden dan ook de eerste satelliet-killer op een oefenmissie in actie te hebben gezien.

Als jij je navigatiesysteem aanzet om op je bestemming te komen, is dat alleen maar mogelijk dankzij een aantal satellieten. De nauwkeurigheid van een dergelijk apparaat voor wegverkeer is beperkt tot enkele meters. De reden waarom dergelijke satellieten zijn gelanceerd is een militaire. Met een veel grotere nauwkeurig dan jouw navigatiesysteem kan iedere punt op aarde worden bereikt. En vrijwel ieder wapen, behoudens een standaard geweer, maakt gebruik van deze satellieten.

Bekijk ook:
Dompel jezelf onder in puur geluid met de Bose QuietComfort 35 II

Hebben de Russen een satelliet-killer? 17

Militairen zijn afhankelijk van satellieten

Kernraketten, intelligente bommen maar ook kanonnen en tanks zijn 100% afhankelijk van de gegevens van satellieten om hun doel te kunnen treffen. Ook de communicatie tussen verschillende onderdelen van het leger is afhankelijk van speciaal daarvoor gelanceerde satellieten. Een modern leger dat geen gebruik zou kunnen maken van de technologische snufjes zou kansloos zijn in de huidige tijd.

Amerikaanse militaire experts zien een van hun grootste angsten werkelijkheid worden als de Russen inderdaad een satelliet-killer hebben ontwikkeld. Wellicht wordt het tijd om het stof van de StarWars plannen te blazen, in hoeverre de wereld daar veiliger door zal worden?

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.