Rhino tegen corona 1-0
Saved Read later
Deel dit bericht

Rhino tegen Corona: 1-0, beschermt een verkoudheid ons?

Het rhinovirus is het meest bekende en meest bestudeerde virus dat er is. Het veroorzaakt verkoudheid. Vrijwel iedereen heeft wel eens een verkoudheid opgelopen en soms zelfs meerdere in een jaar. In het westen worden kinderen gemiddeld 6 keer per jaar verkouden, volwassen iets minder. Het rhinovirus muteert snel en dat is de reden dat er geen vaccin voor ontwikkeld kan worden. Maar nu lijkt het rhinovirus zelf bescherming te bieden tegen corona. Beschermt een verkoudheid ons echt en kunnen we daar iets mee?

Het rhinovirus of verkoudheid, hoe besmettelijk is het?

Het rhinovirus dringt via mond, neus of ogen (oogvocht) het menselijk lichaam binnen en veroorzaakt ongemak. Vaak zijn de klachten zoals niezen, hoesten, keelpijn en hoofdpijn na een paar dagen weer verdwenen. Het immuunsysteem heeft dan het virus overwonnen. Dat verkoudheid zich zo snel verspreidt, heeft twee redenen. Het virus gaat van mens tot mens, maar kan ook via oppervlakten worden verspreid. Iemand die besmet is met het rhinovirus is enorm besmettelijk. Het virus komt ook vaak op de handen terecht en ieder oppervlakte dat dan wordt aangeraakt blijft 3 uur lang een besmettingshaard. Zo kan 1 verkouden kind of volwassene binnen korte tijd een grote groep mensen besmetten en dat gebeurt in de praktijk ook regelmatig.

Bekijk ook:
Ben je verkouden of heb je de griep?

Het rhinovirus muteert voortdurend

Het rhinovirus is een zeer sterk virus vanwege de enorme snelheid waarmee mutaties ontstaan. Momenteel zijn er in ons land ongeveer 180 varianten van dit virus. Ons immuunsysteem kan ze alle overwinnen, maar bouwt geen immuniteit op. De dag nadat iemand genezen is van een verkoudheid kan een vergelijkbaar virus binnendringen en dan begint het proces weer van voren aan. Het geluk voor de mensheid is dat de problemen die dit virus veroorzaakt al gedurende lange tijd niet zijn gewijzigd. Ondanks alle verschillende mutanten, zijn de symptomen van de verkoudheid bijna altijd vergelijkbaar en niet bijzonder gevaarlijk.

Geen enkel middel tegen het rhinovirus

Dat is maar goed ook, omdat er geen enkel middel is waarmee het rhinovirus kan worden bestreden. Een vaccin is zinloos vanwege het grote aantal snelle mutaties. Ook een geneesmiddel tegen de verkoudheid bestaat nog niet. Overigens niet omdat er geen onderzoek naar is gedaan. Een middel tegen de verkoudheid zou een miljardenbusiness zijn. Niet alleen vanwege de beperking van arbeidsverzuim maar ook gewoon omdat patiënten af willen van de onprettige symptomen. Er zijn wel huismiddeltjes waarmee de verkoudheid wordt bestreden of gepoogd wordt die te voorkomen. De werkzaamheid van zaken als sinaasappelsap is echter nooit aangetoond.

Rhinovirus coronavirus

Het rhinovirus is een vechtersbaas

Nog steeds weet de wetenschap weinig toch niets over virussen. Het bestaan ervan is immers pas duidelijk sinds de elektronenmicroscoop werd ontwikkeld. Inmiddels is bekend dat virussen bestaan uit een bundeltje RNA met daaromheen eiwitten die moeten zorgen voor het binnendringen in een cel van dier of plant. Sommige virussen lijken de aanwezigheid van andere virussen te negeren. Hierdoor kan de gastheer of het slachtoffer zelfs meerdere ziekten tegelijk oplopen. Andere virussen bestrijden soortgenoten als ze eenmaal in een cel zijn binnengedrongen. Hoe dat gebeurt, is een volkomen raadsel. Ook is het niet duidelijk waarom het ene virus het wel doet en het andere niet. In Brits onderzoek is duidelijk geworden dat het rhinovirus het coronavirus onder de duim houdt als het een voorsprong krijgt van 24 uur.

Bekijk ook:
UV-C, het geheime wapen tegen corona

Het rhinovirus werkt tegen het coronavirus, wat kunnen we daarmee?

In het laboratorium bleek dat rhinovirussen in staat zijn om het coronavirus buiten de deur of beter gezegd buiten de cel te houden. Iemand die besmet is met het rhinovirus is gedurende die periode veilig voor het coronavirus. Nadien is besmetting weer gewoon mogelijk. Hoewel het een bijzondere ontdekking is, valt er maar weinig praktisch nut van te verwachten. Het is wellicht een prettige gedachte dat het rhinovirus een bondgenoot is, zij het eentje met slechte gewoonten. Het is wellicht de aanzet om te kijken naar andere virussen die corona bestrijden, maar het lijkt een beetje riskant om besmettingen te gebruiken om een andere besmetting te voorkomen.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

One Comment

  1. Max Reply

    Zowel in de Nederlandse als de internationale politiek duikt de term ‘Build Back Better’, steeds vaker op. Plotseling, uit het niets, gebruiken wereldleiders deze slogan. Ook onze koning en Rutte verwezen onlangs in hun videoboodschappen voor de Verenigde Naties naar de noodzaak to Build Back Better.Maar waar komt deze slogan zo plotseling vandaan? Wat bedoelen ze met Build Back Better?… De lockdowns (coronacircus) hebben niks te maken met corona,wel met the Great Reset(Build Back Better) communistische tirannie,die gestart is vorig jaar in de lente.De media(ze zijn allemaal links) wil niet de waarheid vertellen,dat coronavirus bestaat al maanden niet meer(geen enkel virus heeft ooit langer dan 4 maanden geduurd).Wat Klaus Schwab en World Economic Forum hebben in gedachten, kan iedereen naar hun website gaan en gewoon hun communistische plannen lezen. In China heersen al de regels van Klaus Schwab en World Economic Forum die voor de hele wereld zijn gepland. ..

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.