blank

Schaken is razendpopulair dankzij ‘The Queen’s Gambit’

0 Shares

Er is een nieuwe hobby binnen no time razend populair geworden. En deze hobby, is niet zomaar uit de lucht komen vallen. We hebben het over het schaakbord, dat van een stoffig imago veranderd is in een onweerstaanbaar spel. Het schaken heeft haar comeback te danken aan de populaire miniserie ‘The Queen’s Gambit’. 

Man playing chess

The Queen’s Gambit

The Queen’s Gambit is de populairste miniserie ooit, uitgebracht door Netflix. Hij stond maar liefst in 92 landen in de top 10. De serie vertelt het verhaal van Beth, een weesmeisje die een heus schaaktalent blijkt te zijn. De populariteit van deze serie zorgde voor een enorme stijging in de verkoop van schaakborden. Ineens wordt men aangespoord om ook te beginnen met schaken, omdat de sport in zo’n verleidelijk daglicht wordt gesteld.

Beth

De serie gaat over Beth. Een jong meisje wat haar kinderjaren doorbrengt in een tehuis voor weeskinderen. Op een dag ziet ze de conciërge zitten met een schaakbord, ze is direct geïnteresseerd in het spel. Als zij de kans krijgt om het spel eens mee te spelen, blijkt ze een natuurtalent. Het duurt niet lang voor ze miljoenen verschillende zetten uit haar hoofd kent. Wat de serie ze ontroerend maakt, is het verhaal rond het schaken heen. De treurige beelden uit haar jeugd, en het verleden dat haar nog steeds achtervolgd. Op weg naar roem en succes, worstelt ze met een verslaving.

Bekijk ook:
Dit zijn de Beste Zangers van 2021

Groei aantal schaakborden

Bol.com liet weten dat er sinds de serie op Netflix veel meer schaakborden worden verkocht dan normaal. Zij voelden zich genoodzaakt om het aanbod in schaakborden uit te breiden, met succes. Een woordvoerder vertelde dat bol.com voorheen ongeveer honderd schaakborden verkochten per maand, en dat deze inmiddels zijn opgelopen tot wel duizend(en) per maand.

Online schaken

Niet alleen in winkels en online webshops vliegen schaakborden de deur uit. Er wordt ook steeds meer online schaken gespeeld. Er zijn vele applicaties en website’s waarop je potjes kunt oefenen tegen de computer, of met een tegenstander. Ook op Google wordt momenteel erg veel gezocht op hoe je moet schaken. Hiermee heeft de zoekopdracht in negen jaar opeens een hele grote piek.In Google Trends is de zoekterm ‘schaken’ al verdrievoudigd sinds de serie op Netflix te bekijken is. De webiste Chess.com schrijft bezoekrecords van meer dan honderd miljoen. Ook raakten servers zelfs overbelast bij het NK internetschaken voor dames.

Bekijk ook:
La Casa de Papel: Netflix toont trailer vol met actie van vijfde seizoen

Wat ís nou eigenlijk een Queen’s Gambit?

De Queen’s Gambit, oftewel een damegambiet, is een schaakopening waarbij je een pion weggeeft vanuit een strategisch oogpunt. Dit gebeurt al vanuit de eerste twee zetten. Het is dus een kwestie van taktiek. “Als je de eerste twee pionnen voor de koningin naar voren schuift, karakteriseert zich dat als iets wat de opening meer strategisch maakt.” Beginners hoeven zich nog niet bezig te houden met dit soort zetten. Op het beginnersniveau zijn de openingen nog niet bepalend voor het spel. Op den duur wordt schaken vooral patroonherkenning. Er zijn miljoenen combinaties en tactieken. Hoe meer je dit leert, hoe meer je het spel kunt herkennen en kunt bepalen.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

blank Trending
blank Opinie
blank Quizzen
blank Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.