De luchtreiniger met ionisatie het ultieme wapen tegen allergie
Saved Read later
Deel dit bericht

De luchtreiniger met ionisatie: het ultieme wapen tegen allergie

Het is beslist geen pretje indien je last hebt van een allergie via de luchtwegen. De meest bekende zijn pollen (hooikoorts) en huisstofmijt maar er zijn ook diverse andere kleine deeltjes die tot irritatie kunnen leiden. Kan een luchtreiniger met ionisatie voor verlichting zorgen?

Meerdere miljoenen Nederlanders hebben last van een dergelijke allergie, soms mild maar het kan ook dusdanige verschijnselen geven dat het een leven compleet kan ontwrichten. Het probleem is dat het praktisch onmogelijk is om te voorkomen dat dergelijke deeltjes je woning binnenkomen. Ze zijn minuscuul en frisse lucht is nu eenmaal een noodzaak. Ook bestrijden is vaak maar een tijdelijke oplossing. De huisstofmijt komt in iedere huis voor en kan nooit compleet worden verwijderd. Daarbij zijn normale luchtreiniger met filters niet in staat om de deeltjes die de allergie veroorzaken uit de lucht te halen. Is er dan geen enkele oplossing?

De natuur geeft het voorbeeld

Ook in de buitenlucht hopen zich de verontreinigen op, vooral in de buurt van menselijke bewoning. Die lucht wordt regelmatig gereinigd op een bijzondere manier. Waarschijnlijk herinner jij je nog wel van je scheikunde- en natuurkundelessen dat een molecuul is opgebouwd uit positieve en negatieve deeltjes. De negatieve deeltjes zijn het kleinst en worden elektronen genoemd. Negatieve deeltjes verbinden zich onmiddellijk met deeltjes die zich in de buurt verbinden omdat alles in de natuur immers evenwicht zoekt.

Bekijk ook:
Valkuilen bij het schilderen van houten gevelbekleding

Bij een onweer zijn de natuurkrachten overweldigend aanwezig. Een bliksemschicht is niet alleen geweldig indrukwekkend maar zorgt er ook voor dat ontelbare negatieve deeltjes uit luchtmoleculen worden geslagen. Deze verbinden zich met alle minuscule deeltjes die zich in de lucht bevinden en maken die onschadelijk. Na een onweer is de lucht dan ook weer tijdelijk gereinigd. Dit proces is de aanleiding geweest voor de ontwikkeling van de luchtreiniger met ionisator.

Hoe werkt een luchtreiniger met ionisataor?

Als je een luchtreiniger met ionisator in een kamer plaatst, bootst deze het proces dat bij bliksem ontstaat op kleine (en ongevaarlijke) schaal na. Maar dat betekent wel dat per seconde miljarden negatieve deeltjes worden aangemaakt. Deze verspreiden zich door de kamer, de plaats waar je de luchtreiniger neerzet is derhalve niet van belang.

Luchtreiniger ionisatie

De negatieve deeltjes hechten zich aan alle minuscule deeltjes die zich in de lucht bevinden. Dat betreft niet alleen pollen, huisstofmijt en fijnstof. Ook bacteriën, schimmels en zelfs virussen kunnen door de negatieve deeltjes onschadelijk worden gemaakt. De luchtreiniger zuigt de lucht op en de onschadelijk gemaakte deeltjes blijven achter op de statische collector. Deze spoel je eens in de twee weken af om de gefilterde deeltjes te verwijderen.

Bekijk ook:
Geef je tuin een frisse start: Ontdek de gemakken en voordelen van graszoden

Wat maakt onderzoek duidelijk?

Onderzoek van het RIVM maakte duidelijk dat een luchtreiniger met ionisator duidelijk verlichting geeft bij mensen met ernstige klachten door hooikoorts of vanwege huisstofmijten. Een onderzoek in Zweden toonde aan dat het griepvirus in de lucht ook door ionisatie voor een groot deel verdwijnt. Dat onderzoek breidt men momenteel nog verder uit. Een luchtreiniger met ionisatie zou zo ook tegen corona kunnen werken.

Een luchtreiniger met ionisator lijkt een oplossing voor veel mensen met duidelijke klachten als gevolg van een allergie van de luchtwegen. Misschien ook voor jou een poging waard?

Bekijk ook: 

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

798

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.