Een fotografisch geheugen, wat is het en bestaat het eigenlijk wel
Saved Read later
Deel dit bericht

Een fotografisch geheugen, wat is het en bestaat het eigenlijk wel?

Wellicht ken je iemand met een fotografisch geheugen. Dat moet toch wel erg makkelijk zijn bij je studie en andere zaken. Nooit meer zwoegen om schijnbaar onnodige feitjes in je geheugen te stampen. Ook nooit meer iets vergeten wat je partner belangrijk vindt, dat voorkomt een heleboel gedoe. Maar wat is nu precies een fotografisch geheugen, wat ook wel eidetisch geheugen wordt genoemd? Hoe werkt het, hoeveel mensen hebben het en wat is er verder over bekend?

Bekende voorbeelden van een fotografisch geheugen

Stephen Wiltshire

Stephen wordt ook wel de menselijke camera genoemd. Na een rondvlucht over een stad kan hij die compleet en tot in detail natekenen. Dat heeft hij inmiddels laten zien bij Rome en ook de miljoenenstad Singapore.

Mevrouw Stromeyer

De echtgenote van de bekende Charles Stromeyer geeft ook blijk van een zeer bijzonder geheugen. Zij kan gedichten in een voor haar onbekende taal compleet onthouden. Ook na meerdere jaren kan ze die woord voor woord citeren alsof ze een blad met de tekst voor zich heeft.

Kim Peek

Deze geleerde weet van 9.000 boeken die hij heeft gelezen zich iedere afzonderlijke pagina weer voor de geest halen. Hiervoor heeft hij 8 tot 12 seconden nodig. Het lezen gaat bij hem ook uitzonderlijk snel. Hij ‘leest’ elk boek door twee pagina’s tegelijk te bekijken, ieder met een ander oog.

Bekijk ook:
Wat je moet weten over intelligentie: 10 leuke weetjes over je IQ

Bestaat een fotografisch geheugen? Dit weten we erover

Experts menen dat minder dan 10% van de kinderen beschikt over een eidetisch geheugen. In vrijwel alle gevallen verdwijnt dat weer na korte tijd. Bij volwassenen is het zeer zeldzaam. De wetenschap spreekt dan ook liever over een zeer goed geheugen dan over een fotografisch geheugen. Het is niet bekend waarom bij jongeren iets voor lijkt te komen wat op een fotografisch geheugen lijkt.

De verklaring die daarvoor vaak wordt gegeven is dat kinderen in de jongere jaren informatie nog niet verbaal kunnen opslaan maar alleen visueel. Bij een aantal zou het dan mogelijk zijn om die beelden ‘terug’ te roepen waardoor er vele details bewaard blijven. Zodra er ook meer verbale informatie wordt opgeslagen, verdwijnt het ‘fotografische’ vermogen weer.

Er zijn overigens ook wetenschappers die twijfelen aan het bestaan van een fotografisch geheugen. Ze wijzen erop dat een fotografisch geheugen nooit is aangetoond en er ook geen serieus wetenschappelijk onderzoek heeft plaatsgevonden. De hierboven genoemde voorbeelden doen ze af als trucjes.

Fotografisch geheugen

Er is verschil in geheugen

Misschien heeft die persoon in jouw omgeving wel een uitzonderlijk goed geheugen. De wetenschap is het er namelijk wel over eens dat er een groot verschil bestaat in geheugen. De een kan zich veel sneller en beter details herinneren dan een ander. Ook lijkt het aantal zaken dat iemand zich kan herinneren bij de een veel groter te zijn dan bij een ander. Hoe dat mogelijk is, kunnen experts niet verklaren. Er is immers nog zeer veel niet bekend over onze hersenen. Mocht een kennis of vriend beweren dat hij of zij over een fotografisch geheugen beschikt, dan kan jij deze nu teleurstellen. Wetenschappelijk gezien bestaat er geen definitie van een fotografisch geheugen. Ook is er geen erkende test waarmee je dat kan checken.

Bekijk ook:
Kan jij gehypnotiseerd worden? Wat is hypnose eigenlijk en bestaat het echt?

Is een zeer goed geheugen een zegen of een plaag?

Het lijkt pure luxe om te beschikken over een zeer goed geheugen. Studeren is een fluitje van een cent en jij weet het altijd beter als het gaat om zaken uit het verleden. Je mag het dus best een gave noemen al is het dan niet wetenschappelijk een fotografisch geheugen. Veel mensen die erover zeggen te beschikken hebben geen moeite met die gave. Een aantal klaagt er echter over dat hun hoofd altijd vol lijkt te zitten met een hoop nutteloze informatie. Zou jij graag een dergelijk geheugen hebben?

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.