Saved Read later
Deel dit bericht

De psychische kant van corona

Er is al veel geschreven over alle beperkingen waar we mee te maken hebben door de uitbraak van Corona. Daarnaast zijn er ook heel veel mooi initiatieven ontstaan; buren die voor elkaar klaar staan, ondernemers die ineens gaan samenwerken, het gevoel van solidariteit wordt door velen enthousiast omarmt.

Maar hoe zit het met ons koppie? Wat betekent het als de wereld, jouw wereld, er ineens heel anders uitziet? Als dingen die eerst gewoon waren ineens niet meer gewoon zijn. Als je minder vrijheid hebt. Want laten we wel wezen, we leven nog steeds in een vrij land. Alleen onze bewegingsvrijheid is tijdelijk beperkt.

Corona: wanneer wordt het weer gewoon

Voor de meeste mensen, zolang je zelf niets hebt en je naasten gezond zijn, is het gewoon lastig, irritant, onhandig. De onzekerheid òf en zo ja, wanneer het weer ‘normaal' gaat worden, brengt natuurlijk onrust met zich mee. Misschien zelfs gespannenheid of stress. Doordat we tegen elkaar zeggen ‘we hebben er allemaal mee te maken' kunnen we het wel relativeren. Het gaat weer beter worden. Mensen kunnen dit aan. We gaan op zoek naar (andere) vormen van ontspanning. Proberen een nieuw ritme op te bouwen. En bedenken creatieve oplossingen voor hun nieuwe situatie. We trekken het wel.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Alles komt goed

Geen behandelingen voor psychiatrisch patiënten

Hoe anders is het, als je een achtergrond met psychische klachten hebt. Als je al worstelde met geestelijke klachten, dan is de impact van de Corona maatregelen heel groot. Stel je bent onder behandeling bij een therapeut voor traumatische klachten, een depressie of angststoornis. Dan heb je al veel om te verwerken. Grote kans dat door de maatregelen je ritme en vaste gewoonten moeten worden aangepast. En dat is nu juist voor psychiatrische patiënten niet wenselijk. Bovendien wordt het contact en de behandelingen met de therapeut ook aangepast. De therapievorm is vaak gericht op praten dat kan door (video)bellen, maar is natuurlijk niet hetzelfde als bij face-to-face contact. Sommige therapeuten gaan bij mensen langs, maar alleen als het strikt noodzakelijk is. Dan proberen ze naar buiten te gaan, afstand te bewaren (letterlijk) en uit de wind te lopen. Verre van ideaal. Het levert in ieder geval hele droevige verhalen op. Zo kun je hier lezen wat de situatie met mensen doet, de reacties zijn geschreven vanuit ieders persoonlijke verhaal.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Schokkende cijfers

De stichting MIND, onder andere bekend van hulplijn Korrelatie, nam een enquête af bij 1.000 Nederlanders. Daarvan kampt 87 procent met psychische problemen. De rest bestaat vooral uit naasten van deze mensen. De helft van de respondenten zegt last te hebben van paniek of slecht slapen. Een derde zegt dat zij niet goed weten hoe ze de periode van thuiszitten door moeten komen.

Het is niet alleen de geestelijke toestand die problemen geeft, ook de behandelingen worden gestopt. Zo heeft 60 procent van de respondenten geen of gedeeltelijk geen hulp meer en kan 80 procent niet meer naar hun dagbesteding. De coronacrisis heeft impact op echt alle facetten en mensen van onze maatschappij!

Bekijk ook:

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.