Tips tegen slapeloosheid 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Tips tegen slapeloosheid

Slapeloosheid komt in de huidige maatschappij helaas bij veel mensen voor. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals moeite hebben bij het inslapen, ’s nachts lang wakker liggen, vaak even wakker worden tijdens de nacht, of extreem vroeg wakker worden.

Mensen die moeite hebben met slapen of een serieus slaapprobleem hebben, hebben daar overdag vaak ook last van. Door de verstoorde nachtrust zijn zij overdag ook nog vaak moe of slaperig, met als gevolg dat ze prikkelbaarder zijn dan mensen die een goede nachtrust hebben gehad.

Slecht slapen kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. In veel gevallen is een slechte nachtrust te voorkomen of zijn er bepaalde dingen die je kunt doen om de slapeloosheid te verminderen. Met onderstaande tips kun je zelf al een hoop doen tegen slapeloosheid!

Bekijk ook:
Kun je niet in slaap komen?

Beter slapen zonder stress

Ervaar je veel stress, bijvoorbeeld op je werk of wat betreft je gezin? Deze spanning kan er voor zorgen dat je slechter slaapt. Wanneer je je zorgen maakt, heb je vooral meer moeite met inslapen. Vrouwen hebben hier over het algemeen vaker last van dan mannen, omdat zij meestal een grotere verantwoordelijkheid voelen voor het gezin en meer geneigd zijn hierover te piekeren dan mannen.

De truc is dus om stress zoveel mogelijk te vermijden. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan; als de stress en de bijbehorende slaapproblemen echt ernstige vormen gaan aannemen, kan het zinvol zijn om naar je huisarts te stappen. Let er wel op dat je de oorzaak van het probleem gaat aanpakken en niet alleen de symptomen (slecht slapen) bestrijdt, bijvoorbeeld met medicatie.

Het kan helpen om goede afspraken te maken over de verschillende taken in het huishouden, of wellicht kun je hulp inschakelen van de mensen om je heen. Als je veel stress ervaart van het huishouden en de zorg voor de kinderen, kan het helpen om bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp aan te nemen en iemand af en toe of op een vaste dag op de kinderen te laten passen, zodat jij even je handen vrij hebt en tot rust kan komen.

Bekijk ook:
Top 10 dingen die iedereen in zijn slaap doet

Gewoontes die het slapen beïnvloeden

Ook zijn er een aantal gewoontes die ervoor kunnen zorgen dat je slechter slaapt. Zo kan het drinken van veel koffie er voor zorgen dat je minder moe bent en dus minder slaapt dan goed voor je is. Het effect van de werkzame stof in koffie, caffeïne, is helaas vaak maar tijdelijk. Op de dag zelf voel je je dan misschien niet moe, maar zodra je stopt met het drinken van koffie zul je je weer vermoeid voelen. Op deze manier werkt caffeïne dus verslavend.

Natuurlijk kan het weinig kwaad om af en toe een kopje koffie te drinken, maar probeer dit te beperken tot maximaal drie kopjes koffie per dag. Let ook op de tijden waarop je koffie drinkt; merk je dat je je minder moe voelt nadat je koffie hebt gedronken? Dan is het misschien verstandiger om dit alleen in de ochtend en/of middag te drinken en niet te laat op de dag, zodat het is uitgewerkt wanneer je naar bed wilt gaan.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Kijk niet non-stop op je smartphone

Een andere gewoonte van de huidige maatschappij is het veelvuldig kijken naar schermen. Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone, tablet en televisie. We kijken hier steeds vaker en langer naar, en zeker een smartphone ligt vaak altijd binnen handbereik en gaat ’s avonds mee de slaapkamer in wanneer je naar bed gaat.

Tips tegen slapeloosheid 14

Voor je je ogen dicht doet, kijk je misschien nog eens op je telefoon om bijvoorbeeld e-mails te checken of een spelletje te doen. Naast het feit dat het lezen van je e-mails, zeker als deze zakelijk zijn, ervoor kan zorgen dat je je minder goed kunt ontspannen of zelfs stress gaat ervaren, zorgt het blauwe licht van het scherm van je smartphone ervoor dat de hersenen niet het signaal doorkrijgen dat het avond of nacht is en dus tijd om te gaan slapen. Er wordt minder melatonine aangemaakt; dit is de stof die er voor zorgt dat je moe wordt.

Probeer dus om je smartphone eens niet mee te nemen naar de slaapkamer, maar deze gewoon in de woonkamer te laten. Lees liever een boek voor het slapen gaan; daardoor zul jij vast beter slapen!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.