Geert Wilders kennen we allemaal als de omstreden politicus die geen blad voor zijn mond neemt als het gaat om migratie, bezuinigingen en het uiterlijk van zijn collega’s in de Tweede Kamer. Hij verdient als fractieleider een aardig salaris, maar veel tijd om dat uit te geven heeft hij niet. Hij kan niet even een snackbar binnenwandelen voor een broodje kroket. Wilders zal een gedeelte van zijn salaris dus op zijn rekening laten staan, maar hoeveel is dat? Wij hebben zijn vermogen opgezocht.
Fractieleider van de Partij voor de Vrijheid
Geert Wilders begon zijn politieke carrière in 1989, toen hij lid was van de rechts-liberale VVD. Later werd hij raadslid in de Utrechtse gemeenteraad. Wat veel mensen niet weten is het feit dat hij in die periode de mentor was van minister-president Mark Rutte. Wilders betrad in 1998 de Tweede Kamer, en is er sindsdien niet meer weg te slaan. Hij was er tot 2004 fractiemedewerker van de VVD. In dat jaar kwam het tot een botsing tussen hem en de VVD, die in zijn ogen niet conservatief genoeg was.
Wilders vertrok met een dikke middelvinger naar de VVD en begon zijn eigen partij, de PVV (Partij voor de Vrijheid), waar hij al snel heel veel kiezers mee op zijn hand kreeg. Inmiddels is Geert Wilders niet meer weg te denken uit de Tweede Kamer, en moet hij wegens zijn critische uitspraken over de islam al jarenlang zwaarbeveiligd door het leven. Er zijn in islamitische landen wereldwijd talloze mensen die inmiddels op zijn spreekwoordelijke hoofd hebben gedanst.
Het salaris van Geert Wilders
Ondanks het feit dat hij zwaar wordt bedreigd, denkt hij er niet aan om te stoppen met het bedrijven van politiek. Zijn partij behoort op dit moment tot een van de grootste partijen van Nederland. Hij heeft niet alleen maar vijanden, er is ook een zeer grote groep mensen die hem steunen en op hem stemmen. Wilders verdient daar overigens niets extra’s mee, want de salarissen van fractievoorzitters zijn allemaal gelijk. Alleen de minister-president verdient meer dan partijleiders.
Geert Wilders verdient volgens website loonwijzer € 130.254,67 per jaar. Daarnaast ontvangt de politicus een schadeloosstelling van € 8.889,89 per maand en een vakantiebonus van 8%. Zijn eindejaarsuitkering is 8% van zijn jaarinkomen. Daarnaast heeft elk Tweede Kamerlid recht op een onkostenvergoeding en pensioenopbouw. We kunnen dus vaststellen dat Geert Wilders een royaal inkomen heeft.
Vermogen Geert Wilders
Wilders zit al een flinke tijd in de Tweede Kamer. Hij staat niet bekend als iemand die een exorbitant uitgavenpatroon heeft, dus hij zal zijn inkomen niet over de balk smijten. Hij zal sinds de oprichting van de PVV flink wat geld gespaard kunnen hebben. Hij hoeft zijn beveiliging niet zelf te betalen, dus daar zal zijn geld ook niet heen gaan. Verwacht wordt dat de omstreden politicus inmiddels miljonair is.
Er wordt geschat dat Geert Wilders minimaal een miljoen euro op de bank heeft staan. Dit valt onmogelijk met zekerheid te zeggen, maar gezien zijn lange staat van dienst is het wel zeer waarschijnlijk. Hij zegt overigens zelf dat zijn motivatie puur patriottistisch is, en dat het hem zeker niet om het geld gaat. Hij heeft echter wel grote ambities, want als het aan hem ligt dan neemt hij zo snel mogelijk plaats in het torentje.
Plaats een reactie