voordelen minder vlees eten
Saved Read later
Deel dit bericht

De voor- en nadelen van minder vlees eten

Er is een zichtbare verandering aan het gebeuren wat ons eetpatroon betreft. We eten met zijn allen steeds minder vlees. Er gaat geen dag voorbij dat je geen reclame hoort op de radio of televisie over het kopen van vegetarische producten, maar waarom zou je dat als vleesliefhebber doen? Is dat vegetarisch eten niet gewoon een trend waar ze jou in willen meeslepen? Het blijkt dat er niet alleen voor het milieu en de dierenwelzijn voordelen zitten aan minder vlees eten, maar ook voor ons lichaam. Er zitten echter ook nadelen aan vast. Wij zetten het allemaal op een rijtje.

Voordelen minder vlees eten

Tegenwoordig komen er steeds meer vegetarische opties op de markt. Een vegetarische hamburger, vegetarische saté, je kunt zelfs een vegetarische Whopper kopen, je kunt het zo gek niet verzinnen of er bestaat een vegetarische variant van. De voordelen van minder vlees eten zijn beduidend in de meerderheid, en dat is dan ook een goede reden om het te overwegen.

Diabetes type 2

Eiwitten in dierlijke producten, en dan vooral in rood en bewerkt vlees, geven een verhoogd risico op diabetes type 2. Het eten van dit vlees kan voor gewichtstoename zorgen en de insulinewerking verstoren. Als je eenmaal gediagnosticeerd bent met diabetes type 2, dan moet je gezonder eten, veel meer bewegen, en vaak ook medicijnen nemen voor je bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol, soms in combinatie met insuline spuiten. Geen pretje dus. Minder vlees eten elimineert de kans op diabetes type 2 niet, maar verlaagt het wel aanzienlijk.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom kipnuggets bij McDonalds 4 verschillende vormen hebben

minder vlees eten voordelen

Kanker

Het eten van bewerkt en rood vlees zou de kans kanker doen stijgen. De meest voorkomende vormen van kanker die hierdoor verhoogd worden zijn darmkanker, longkanker en borstkanker. Nogmaals, het niet, of minder, eten van rood en bewerkt vlees wil het risico natuurlijk niet elimineren, maar verkleint de kans wel.

Ontstekingsremmende werking

Door het eten van rood vlees vergroot je de kans op ontstekingen. Hierdoor heb je bijvoorbeeld meer kans op auto-immuunziekten, diabetes en beroertes. Plantaardige producten staan er juist om bekend dat zij ontstekingsremmend werken. Het gaat er dus niet om dat je helemaal géén rood vlees meer eet, maar wel in mindere mate.

Cholesterol

De meeste mensen kennen het woord ‘Cholesterol' omdat het een belangrijke rol speelt bij hart- en vaatziektes. Vegetarisch eten kan het cholesterolgehalte verlagen, maar het is dan wel belangrijk dat je de juiste cholesterol binnen krijgt. Gefrituurde vleesvervangers zijn dan bijvoorbeeld juist weer geen goede optie.

minder vlees eten risico's

Nadelen minder vlees eten

Het is niet dat minder of geen vlees eten een wondermiddel is, want er zitten ook een paar nadelen aan. Deze nadelen zijn echter makkelijk op te vangen. Sommige mensen merken hier zelfs niks van.

Bekijk ook:
6 feiten en fabels over kaal worden

Als je compleet stopt met vlees eten, dan heb je kans dat je bepaalde eiwitten tekort komt. Deze kans is echter zeer klein als je voor de rest een afwisselend dieet hebt. Mocht je je hier toch zorgen om maken, dan kan je producten in huis halen met veel eiwitten zoals linzen, kaas, eieren, noten, spinazie en bonen. We moeten wel toegeven dat de vleesvervangers in de schappen vaak al vol zitten met eiwitten uit plantaardige bronnen.

Vitamine B12 en ijzer

Het risico op een vitaminetekort is zeer klein als je minder vlees eet, maar als je compleet stopt met vlees eten loop je risico op te weinig vitamine B12. Dit kun je echter ook uit kaas, melk en andere dierlijke producten halen. Alleen als je ervoor kiest om veganistisch te eten zal je supplementen moeten slikken.

Compleet stoppen met vlees eten vergroot ook de kans op ijzertekort. Uiteraard is dit ook weer aan te vullen met bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten of groene bladgroenten. Vooral vrouwen moeten hier rekening mee houden tijdens de menstruatie of een zwangerschap. Overleg voor de zekerheid even met de huisarts om te vragen of je supplementen moet slikken tijdens die periode.

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.