hoeveel kosten menstruatieproducten
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoeveel kost het voor een vrouw per maand om te menstrueren?

Iedereen is wel bekend met de maandelijkse lasten van een vrouw, oftewel de menstruatie. Voor sommige vrouwen betekent dit drie dagen lang ongemakkelijkheid, voor anderen 7 dagen of langer. Het is de normaalste zaak van de wereld. Maar is het wel normaal dat vrouwen moeten betalen voor de producten die zij gebruiken tijdens een menstruatie? Zij kunnen er immers ook niets aan doen, het is een natuurlijk iets.

Gratis menstruatieproducten

Schotland vindt in ieder geval dat vrouwen hier niet voor zouden moeten betalen. Het Schotse parlement heeft dan ook unaniem ingestemd met een wet die menstruatieproducten gratis maakt. Zij zijn hierdoor het eerste land ter wereld die deze stap zet. De producten zullen verkrijgbaar zijn op openbare plekken zoals apotheken, buurthuizen en jeugdclubs zodat ze vrij verkrijgbaar zijn. In 2018 werden deze producten al gratis aangeboden voor studenten, maar nu is dat dus het geval voor alle vrouwen.

Menstruatie-armoede

Er bestaan vele soorten armoede. Menstruatie-armoede is daar een van. Ongeveer 10 procent van de meiden in Groot-Brittannië kan geen menstruatieproducten veroorloven. Dit was in 2017 al bekend. Het was ook niet raar dat veel meiden een keer per maand spijbelden tijdens de ongesteldheid. Andere meiden knutselden zelf maandverband in elkaar met bijvoorbeeld wc- of keukenpapier.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Hoeveel kosten menstruatieproducten?

Hoe kan het dat zoveel meiden geen menstruatieproducten kunnen veroorloven? Als het een natuurlijk proces is, die cruciaal is en niet te vermijden, dan zouden die producten toch niet zo duur moeten zijn? Toch zijn de producten nog veel te duur voor veel meiden. Als we een beetje naar de gemiddelde prijs kijken en de hoeveelheid die je daarvoor krijgt, dan snappen wij wel waar deze menstruatiearmoede vandaan komt.

Het is de bedoeling dat een maandverband om de 4 tot 6 uur verwisseld wordt, maar dat is een beetje afhankelijk van het bloedverlies. Bij hevig bloedverlies kan het zijn dat je vaker moet verschonen. Als je er dan vanuit gaat dat een gemiddeld pak ongeveer 12-16 stuks bevat, en je van 7:00 tot 23:00 wakker bent, dan betekent dit dat je bij een menstruatie van meer dan 3 dagen toch wel minimaal 2 pakken nodig hebt. En een menstruatie van 3 dagen is voor de meeste vrouwen een droom. Een gemiddeld pakje maandverband kost tussen de 3 en 6 euro. Dat komt dus neer op 6 tot 12 euro per maand puur aan maandverband.

Ook als je tampons gebruikt heb je meestal 2 pakken nodig. Gemiddeld gebruik je 4 tampons per dag wat bij een menstruatie van 5 dagen neerkomt op 20 stuks, terwijl er in de meeste pakken maar 16 zitten. Ook tampons kosten tussen de 3 en 6 euro per pak wat neerkomt op 6 tot 12 euro per maand.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Maar je bent nog niet klaar met alleen maandverband en tampons. Wegwerpzakjes zijn ook niet onbelangrijk om het nog een beetje hygiënisch te houden. Gelukkig zijn de wegwerpzakjes niet hetgeen wat een menstruatie zo duur maakt. Wegwerpzakjes kun je al vanaf 70 cent krijgen. Uiteindelijk betalen vrouwen dus 7 tot 13 euro per maand voor hun menstruatie. Dat komt neer op 84 tot 156 euro per jaar. Nu lijkt dit misschien niet veel, maar het heet niet voor niets menstruatiearmoede. Als je al niet veel geld hebt, en elk dubbeltje moet omdraaien, dan zijn dit kosten die je niet kunt veroorloven.

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

3 Comments

  1. Janny Reply

    Ik ben een speech aan het schrijven voor de school waarom maandverband en tampons gratis moeten worden. Iemand nog tips?

  2. Bente Reply

    Ik lees alleen de kosten voor menstruatieproducten overdag. Maar de menstruatie stopt niet snachts omdat we slapen. Die kosten komen er ook nog bij?

  3. Lisa Reply

    Ik vind dit een goeie zet! Dit zouden ze in Nederland ook moeten doen, of op zijn minst anticonceptie voor 21 jaar en ouder gratis maken zonder meer premie te hoeven betalen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.