Veganistisch eten: feiten en fabels 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Veganistisch eten: feiten en fabels

Je hebt er uiteraard al van gehoord: het veganistisch dieet. Een veganistisch dieet volgen betekend geen dierlijke producten eten. Veganisten eten dus geen vlees, vis, eieren, honing en melkproducten. Er bestaan uiteraard heel wat fabels over de voor- en nadelen van een veganistisch dieet. Hieronder bespreken we de belangrijkste feiten en fabels over de veganistische levensstijl.

Veganistisch eten: feiten en fabels 14

Feiten en fabels over veganistisch eten

Fabel: Je krijgt minder ijzer binnen

Dierlijke producten zijn inderdaad een belangrijke bron van ijzer, maar er zijn ook tal van andere voedingswaren waaruit je je dagelijkse dosis ijzer kan halen. Bijvoorbeeld groenten die veel ijzer bevatten zijn volle granen, peulvruchten, zaden en donkergroene bladgroenten.

Er is echter wel een verschil tussen het ijzer uit dierlijke producten en het ijzer uit plantaardige voeding. Het ijzer in dierlijke voeding is namelijk heemijzer; en het ijzer in plantaardige voeding is non-heemijzer. Je lichaam neemt non-heemijzer minder gemakkelijk op. Hier moet je dus meer van eten om dezelfde hoeveelheid ijzer binnen te krijgen.

Je kan jezelf hier wel bij helpen door bij je maaltijd een product te eten dat rijk is aan vitamine C. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat het non-heemijzer beter kan worden opgenomen.

Bekijk ook:
Vrijmibo: ontspannen afsluiter of extra uurtje gezeik van collega’s?

Feit: je krijgt geen vitamine B12 binnen

Vitamine B12 is alleen te vinden in dierlijke producten. Vitamine B12 is zeer belangrijk voor de groei, opbouw en het herstel van weefsel. Volg je een veganistisch dieet? Zorg er dan voor dat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt. Er zijn heel wat supplementen die je kunt nemen of je kan er voor kiezen verrijkte voedingsmiddelen te eten.

Fabel: je krijgt minder calcium binnen

Als je een veganistisch dieet volgt eet je dus geen eieren en melkproducten. Dit kan soms wel zorgen voor een onvoldoende hoeveelheid calcium. Een tekort aan calcium kan gezondheidsproblemen zoals osteoporose veroorzaken. Veganisten halen dus best hun dagelijks dosis calcium uit voedingswaren zoals tempé en tofoe.

Fabel: je krijgt geen omega 3-vetzuren binnen

Een veganistisch dieet volgen wilt dus ook zeggen dat je geen vis eet. En laat vis nu juist de belangrijkste bron van omega 3-vetzuren zijn. Het is daarom dus belangrijk dat je deze vetzuren op andere manieren binnenkrijgt. Omega 3-vetzuren zitten onder andere in walnoten, sojaproducten, oliesoorten, groene bladgroenten zoals veldsla en spinazie, en zee-groenten zoals nori en lamsoor.

Bekijk ook:
Nederlanders consumeren jaarlijks gemiddeld 75 kilo vlees

Feit: je eet minder calorieën

Dat is inderdaad waar. Groenten en fruit bevatten in het algemeen minder energie (kcal) dan dierlijke producten. Als je eraan denkt om een veganistisch dieet op te starten, hou je calorie-innamen dan goed in de gaten. Zorg ervoor dat je genoeg eet zodat je toch voldoende calorieën opneemt.

Zoals je ziet is een veganistisch dieet dus niet beter of slechter dan eender welk ander dieet. Je kan een veganistisch dieet volgen omdat je wat gewicht kwijt wilt, je niet goed tegen vlees en/of lactose kan of gewoon omdat je ‘cruelty-free’ wilt leven. De reden waarom maakt niet uit, zolang je je maar informeert en ervoor zorgt dat je de juiste voedingstoffen en voldoende calorieën binnenkrijgt.

Bekijk ook:

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.