Expeditie Robinson of bedrog?
Saved Read later
Deel dit bericht

Expeditie Robinson of toch bedrog?

De Bahama’s zijn een van de meest gewilde vakantiebestemmingen voor Amerikanen, althans buiten de coronatijd. De eilanden liggen tussen Florida en Cuba en beschikken over prachtige witte stranden en een azuurblauwe zee. Zoals wel vaker het geval is met dit soort archipels zijn er maar ongeveer 35 eilanden bewoond en liggen de in totaal 700 eilanden verspreid over een enorme oppervlakte.

De meeste eilanden zijn niet meer dan een vlekje in een enorme watermassa. De eilanden zijn onafhankelijk en Engelstalig, ze zijn economisch afhankelijk en verbonden met de VS. Het is dan ook niet onlogisch dat de Amerikaanse kustwacht af en toe routine patrouillevluchten uitvoert in het gebied.

Tekenen van leven

De normale saaiheid van dergelijke helikoptervluchten werd begin deze weken doorbroken. Op een klein onbewoond eiland, Anguilla Cay, was een kunstmatige kruis te zien op het strand, ook waren er vlaggen te zien van gekleurd materiaal. Toen de de helikopter stationair boven het strand bleef hangen, waren er meerdere personen op het strand te zien die vrolijk wuifden en duidelijk blij waren dat ze waren ontdekt. De betreffende helikopter was niet uitgerust voor een reddingsoperatie en moest derhalve weer vertrekken. De onbekenden zouden nog een nacht op het eiland moeten doorbrengen. Er werd wel een hoeveelheid water, voedsel en ander materiaal op het eiland gedropt. De volgende dag werden de Robinsons opgepikt via een reddingshelikopter uit de VS. Het bleek een trio Cubanen te zijn, twee mannen en een vrouw.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Meer dan een maand rattenvlees

Het verhaal van de Cubanen was schokkend. Ze waren in de problemen gekomen tijdens een boottochtje. Toen hun vaartuig omsloeg was de enige optie om naar het eiland te zwemmen dat ze in de verte zagen. Omdat het gebied bekend staat vanwege het grote aantal haaien was de zwemtocht beslist geen pretje. Toen ze de kust hadden bereikt, beseften ze dat het eiland klein en onbewoond was. In de omgeving was geen ander eiland te ontdekken.

Ze beseften dat ze hier voorlopig wel vast zouden zitten en besloten zich zoveel mogelijk aan te passen. Ze zorgden voor onderdak en de alarmsignalen en moesten daarna in leven zien te blijven. Dat lukte gedurende 33 dagen op een menu van kokosnoten, schelpdieren en rattenvlees. De ervaren commandant van de reddingshelikopter noemde het een klein wonder. Voor zover hem bekend zijn er geen andere verhalen bekend van schipbreukelingen die het zolang hebben uitgehouden op een onbewoond eiland in het gebied.

Bekijk ook:
Video: Zo ziet de planeet Jupiter eruit

Gearresteerd door ICE

Gelet op de periode dat ze afhankelijk waren geweest van de schaarse voorzieningen op het eiland werd het trio naar een ziekenhuis in Key West, Florida gebracht. Qua gezondheid zat het wel goed. De volgende dag werden de Cubanen gearresteerd door ICE, dat is de Amerikaanse dienst die toezicht houdt op immigratie in de VS. De zeer strenge regels die door president Trump zijn opgesteld, gelden nog steeds. De Cubanen zijn om die reden niet zomaar welkom in de VS en zullen wellicht naar Cuba worden teruggestuurd.

Het is ook niet geheel duidelijk of het verblijf op het onbewoonde eiland inderdaad zo lang heeft geduurd en zonder hulpmiddelen is doorgebracht. De goede gezondheid van het trio verbaasde niet alleen de helikopterpiloot. ICE weigerde commentaar op de gang van zaken. Wellicht volgt er binnenkort meer nieuws…

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.