De vijf gevaarlijkste haaien ter wereld
Saved Read later
Deel dit bericht

De vijf gevaarlijkste haaien ter wereld

Voor de Nederlandse kust zal je geen gevaarlijke haaien tegenkomen en ook wereldwijd valt het aantal aanvallen op mensen best mee. Toch zijn ‘we’ erg bang voor deze enorme vissen met een verscheurend gebit. Dat heeft beslist te maken met het feit dat het diepe water nu eenmaal niet het domein is van de mens. De film Jaws uit 1975 en de bijna ontelbare vergelijkbare films nadien hebben ook het nodige gedaan. Voor de volgende vijf soorten haaien mag je ook best bang zijn.

5. Kortvinmakreelhaai

Deze haaiensoort is minder bekend en zeldzaam maar ook verantwoordelijk voor dodelijke slachtoffers. Ze worden gemiddeld 3 meter lang en zijn ongelooflijk snel en agressief. Op jacht rond vissersbootjes kunnen ze in een boot springen en dan flinke verwondingen veroorzaken bij wie in de weg staat

4. Oceanische witpunthaai

Jacques Cousteau noemde dit monster van gemiddeld een meter of vier de gevaarlijkste haai ter wereld. Misschien heeft deze haai wel meer slachtoffers gemaakt dan alle andere soorten samen. Als je de pech hebt om schipbreuk te lijden in een gebied waar deze haaien voorkomen, kon dat wel eens slecht aflopen. Het zijn echte menseneters die grote hoeveelheden schipbreukelingen hebben gedood. Vaak werken ze in groepen waarbij een ‘vreetwaanzin’ kan optreden. In de eerste Jaws film wordt een incident besproken dat in de Tweede Wereldoorlog werkelijk is gebeurd.

Bekijk ook:
Zo oud is jouw hond echt in mensenjaren

3. Tijgerhaai

Een tijgerhaai van 5 meter die een ton weegt, is beslist geen uitzondering. Ze staan ook bekend als de vuilnisbakken van de zee en proberen alles wat ook maar enigszins eetbaar lijkt. Het menu bevat dan ook vissen, dolfijnen, zeehonden en schildpadden. En als het geen menseneter was zou deze haai niet op nummer 3 staan. De brede bek staat vol grote gezaagde tanden en is perfect om alles te verscheuren. Deze krachtpatser is gemaakt om te jagen en te doden.

Tijgerhaai

2. Stierhaai

De stierhaai is misschien niet zo’n grote vis als de meeste andere soorten hier met een lengte van 3 meter en een gewicht van 400 kilo. Maar deze haai is extreem vechtlustig en zeer territoriaal. Het probleem daarbij is dat juist deze haai dichterbij mensen komt dat de meeste andere soorten. Ze komen voor in ondiep water voor de kust en kunnen ook in zoet water leven en doden. Mensen zal de stierhaai niet opeten, maar dat is een schrale troost als je door een dergelijke vechter met vlijmscherpe tanden wordt aangevallen.

Bekijk ook:
Buitengewone ruimtemissies: Hoe dieren de kosmos eerder verkenden dan mensen

1. Witte haai of mensenhaai

Met een lengte van 6,5 meter of meer, een gewicht van meer dan twee ton en een enorme bek met grote tanden is dit waarschijnlijk de nachtmerrie van iedere zeeleeuw of zeehond. Ook een mens in uiteraard kansloos in het domein van deze enorme killer. Volgens de experts heeft deze haai maar weinig interesse in mensen als het op het eten aankomt. Zeeleeuwen en zeehonden zijn veel voedzamer. Maar omdat er zo nu en dan een vergissing plaatsvindt, worden er ook mensen aangevallen en dat loopt vaak niet goed af. Ook in de Middellandse Zee leven grote witte haaien, maar aanvallen op mensen komen daar vrijwel nooit voor.

Witte haai

Bekijk ook: 

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.