spookdorp Spanje
Saved Read later
Deel dit bericht

Spookdorp duikt na dertig jaar op (filmpje)

Als je we aan spookdorpen denken, dan denken we vaak aan uitgestorven plekken waar de deuren en ramen kraken onder de wind, terwijl er dode struiken van tuimelkruid door de straten rollen. We zien ze vaak in Amerikaanse western-films, maar er is in Spanje een dorpje tevoorschijn gekomen dat dertig jaar onder water heeft gestaan.

Spookdorp in Spanje

Aceredo ligt in Galicië, op de grens met Portugal in het noordwesten van Spanje. Het was ooit een florerend dorpje, maar door de bouw van reservoir Alto Lindoso in 1992 overspoelde de rivier Lima, en moesten de bewoners van het dorpje huis en haard verlaten. Dit deden ze uiteraard onder druk van de projectontwikkelaars, die het gebied waar het dorpje stond onder water wilde laten lopen om de dam tot stand te brengen.

Door extreme droogte in het gebied zakte het waterniveau in het ondergelopen gebied, en kwam het dorp weer langzaam boven water. Er kwam zo'n 70 huizen aan de oppervlakte, waaronder wat voertuigen en spulletjes die waren achtergelaten door de bewoners. Sinds het dorpje weer te bezoeken is, is het een heuse attractie geworden waar mensen over de hele wereld op af komen.

Wat is er met de bevolking gebeurt?

De bewoners die in de omliggende dorpen wonen hebben geen goed woord over voor de projectontwikkelaars die de dammen hebben gebouwd. Het elektriciteitsbedrijf zou naar verluidt geweld hebben gebruikt om de bewoners te laten verhuizen. Nadat het volledig was uitgestorven werd het gebied onder water gezet, en dat bleef dertig jaar zo. Maar door de aanhoudende droogte is daar verandering in gekomen.

Bekijk ook:
Video: Zo ziet de planeet Jupiter eruit

Het dorp heeft huizen waarvan er na dertig jaar onder water nog redelijk wat huizen intact zijn gebleven. Sommige woningen zien er vanbinnen uit alsof mensen halsoverkop zijn vertrokken. Het spookdorp heeft zelfs nog een werkende fontein. In het plaatselijke café zijn nog wat kratjes bier te vinden, die nu onderhand vast en zeker over datum zijn. Dus voor de urban-explorers onder ons is het zeker een plek om een keer te bezoeken. Bekijk hieronder een filmpje van het spookdorp.

spookdorp spanje dam

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.