Zelf bier brouwen
In 8 stappen zelf bier brouwen
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat heb je nodig om zelf bier te brouwen?

Zelf bier brouwen kan een leuke activiteit zijn tijdens een vrijgezellenfeest. Of gewoon tijdens een zaterdag middag, met de hele vriendengroep! Het mooie is, is dat het helemaal niet moeilijk is om zelf bier te brouwen. Het gaat in 8 stappen en kan gewoon in jouw eigen keuken. Wat heb je nodig om zelf bier te brouwen?

Wat heb je nodig om zelf bier te brouwen? 12

Stap 1: Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zet 2 grote soeppannen van minimaal 7 liter per pan klaar. Wat heb je verder nodig? Een waterkoker, een vergiet, een thermometer, een keukenweegschaal, een roerspaan of pollepel, een maatglas en eventueel een hydrometer. Daarnaast heb je ijsblokjes nodig. Zorg dat alle materialen goed schoon zijn.

Stap 2: Maischen

Nu begint het brouwen. Je gaat maischen, dit betekent dat het geschrote mout gemengd wordt met warm water. Wanneer het water de juiste temperatuur heeft, voeg je de moutmix toe. Dit blijft je continu roeren met je roerspaan.

Wat heb je nodig om zelf bier te brouwen? 13

Stap 3: Filteren

Nu ga je jouw brouwsel filteren, waarbij het belangrijk is om zo helder mogelijk wort over te houden. Nu heb je je vergiet en de tweede pan nodig. Je kunt eventueel een waszak gebruiken om extra te filteren. Je gaat het mout mengsel door het vergiet in de andere pan gieten.

Bekijk ook:
10 bijzondere feiten over bier

Stap 4: Spoelen

Na het filteren gaan we spoelen. Het is belangrijk dat je al begint met spoelen voordat je klaar bent met filteren, zodat er geen zuurstof bij het bostel (restproduct) komt. Je kunt met de roerspatel het bostel verdelen over het vergiet en dan het spoelwater langzaam er overheen gieten. Zorg dat het spoelwater tussen de 70 en 78 graden is.

Stap 5: Koken

Breng je wort (waterige, suikerrijke oplossing van het tussenproduct) zachtjes aan de kook. Als je te hard kookt, verdampt er teveel wort. Het is belangrijk dat de deksel de pan niet helemaal afsluit, zodat de verdampende stoffen eruit kunnen. Blijf regelmatig roeren en voeg stapsgewijs de hop toe.

Stap 6: Koelen

Als het wort klaar is met koken, moet het goed afkoelen. Het is heel belangrijk dat je steriel werkt, zodat het niet besmet wordt met bacteriën. Daarnaast moet het wort zo snel mogelijk terug naar 15 a 25 graden afkoelen. Je kunt de gootsteen vullen met ijsbokjes en de pan hierin zetten. Op deze manier koelt het snel af.

Stap 7: Vergisten

Giet nu de wort in een schone vergistingsemmer. Zorg dat je helder wort overgiet, zonder hopresten. Als je een hydrometer hebt, kun je nu wat wort in een maatglas vullen en het begin-SG te meten. Gooi dit na het meten niet terug in de vergistingsemmer, anders heb je kans dat je bier geïnfecteerd raakt. Voeg nu een zakje gist van 5 gram toe en roer goed door. Daarna sluit je de emmer goed af. Zorg ervoor dat het waterslot voor ¾ gevuld is. Daarna zet je de emmer minimaal 1 week in een donkere ruimte met een temperatuur tussen de 20 en 22 graden.

Bekijk ook:
De beste bierfestivals van Nederland en België

Stap 8: Bottelen

Dit is de laatste stap van zelf bier brouwen. Na minimaal 3 weken gisten, kun je gaan bottelen. Dit betekent dat je de vloeistof in flessen gaat doen. Je gaat suikerwater toevoegen aan het bier, dit zorgt voor hergisting op de fles. Vul met een tapkraantje de flessen tot 2 cm onder de rand. De flessen kun je met kroonkurken sluiten, even omdraaien en dan minimaal 3 weken wegzetten bij 20 graden.

Zoals je hierboven ziet, is het niet heel moeilijk om zelf bier te brouwen. Je geduld wordt alleen wel op de proef gesteld, want je kunt het pas na een paar weken opdrinken. Ach, je hebt wel een leuke avond om naar uit te kijken!

Deel dit bericht
Read later
Tiffany van der Wal

Mijn naam is Tiffany Blom, moeder van 2 kids: een jongen (2014) en een meisje (2018). Hobby's zijn wandelen, lezen, schrijven, en uitjes met het gezin.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.