Effecten van de maan op ons 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Effecten van de maan op ons

De maan staat in verband met vele bijgeloven in vele culturen, op Instagram gebruikt men de maan om dating advies te geven. De maan is een mysterie, vele onderzoeken zijn gedaan naar de invloed van de maan op mens en dier. We zijn zo gefascineerd dat we er astronauten naartoe gezonden hebben en Japan is van plan er binnenkort een basis te bouwen.

De maan is magisch, mooi en hoewel ze veel minder invloed op ons leven heeft als sommige denken, invloed heeft ze wel zeker op het leven op aarde. Hier zijn 10 effecten van de maan op onze planeet!

De menstruatie cyclus doet de maan na

Een van de bijgeloven is dat de menstruatie cyclus de cyclus van de maan volgt. Je zou kunnen denken dat dit middeleeuws bijgeloof is, er is echter ook wetenschappelijk bewijs wat in deze richting wijst. Er zijn onderzoeken die aantonen dat de menstruatie cyclus gelijk loopt met de cyclus van de maan. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat als de maan vol is, de vrouw vol zit met hormonen. Waarom dat zo schijnt te zijn weten we niet precies, Darwin geloofde dat de menstruatie cyclus met een reden die van de maan na doet. Hij stelde dat we als eerste uit de oceaan kwamen en daar de cyclus van de maan gebruikte als tijdsaanduiding. Dit ontwikkelde zich vervolgens door naar een menstruatie cyclus die gelijk loopt met de maan.

Lemur Seks

Hoewel we in het verleden zwaar overdreven met het effect van de maan op dieren, neem bijvoorbeeld de wolf die zou janken bij een volle maan…..Zijn er toch ook dieren die wel degelijk effecten ondervinden van de maan. De Lemur bijvoorbeeld, die schijnt het een stuk vaker te doen als de maan vol is. Als de maan niet zichtbaar is doen de dieren vrijwel niets, ook een maans eclips heeft dit effect op de Lemur. Waarom het seksleven van de Lemur zo samenloopt met de cyclus van de maan weten we niet zo goed. Sommige wetenschappers gaan er van uit dat het te maken heeft met de hoeveelheid licht die de maan geeft op bepaalde cyclus momenten. Hoewel dit waar zou kunnen zijn, is er geen verklaring gevonden waarom andere dieren niet dezelfde drang naar seks ervaren tijdens een volle maan.

Onze slaap cyclus

Hoewel we allemaal wel eens slecht slapen zijn daar veel redenen voor te bedenken. Stress, het weer, de locatie van de slaapplek ect. Hoewel het vrijwel altijd oplosbaar is kunnen we er soms toch echt niets aan doen dat we zo slecht slapen. Mocht je echter bepaalde tijden van de maand slecht slapen zou het wel eens nuttig kunnen zijn even naar de maan te kijken. Onderzoekers van de Universiteit van Basel zijn er namelijk achter gekomen dat de stand van de maan wel eens invloed zou kunnen hebben op ons slapen. Volgens de onderzoekers duurde het gemiddeld vijf minuten langer om in slaap te komen bij een volle maan. De testgroep sliep bij volle maan ook korter, gemiddeld 20 minuten! Ook bleek er minder melatonine aangemaakt tijdens de volle maan en waren de hersenen van de onderzochte personen minder actief.

Bekijk ook:
Video: Zo ziet de planeet Jupiter eruit

Criminaliteit

De maan, criminaliteit en agressie ze gaan hand in hand. Veel culturen geïsoleerd van elkaar hebben in de maan slecht voortekenen gezien, chaos wat mensen vulde met agressie. Vele gaven de maan de schuld van deze agressie. Hoewel er nooit bewijs voor is gevonden zijn er toch ook studies dat de maan een zeker effect op onze psyche heeft. Of minimaal hoe we de straten patrouilleren na zonsondergang volgens een studie gedaan door de politie van Sussex. Deze kwamen tot de conclusie dat er een stijging was in het aantal criminele daden tijdens de volle maan. Ze konden er trouwens geen verklaring voor geven, agenten zijn namelijk geen psychologen. Niet alleen in Sussex kwam de politie tot deze conclusie, overal ter wereld blijken er tijdens een volle maan meer criminele daden te worden begaan.

Noodoproepen

De lijst van dingen waar we ons zorgen over maken groeit elke dag, het is daarom niet altijd gemakkelijk te achterhalen waar onze stress vandaan komt. Van stress op het werk tot aan relatiestress, de stress grijpt om zich heen soms echter is de veroorzaker de maan! Volgens studies uitgevoerd bij crisiscentra blijkt dat er tijdens de volle maan veel meer noodoproepen binnen komen dan op andere dagen of beter gezegd nachten. Hieruit zou je kunnen opmaken dat de maan een zekere invloed op ons heeft. Wat hierin opvallend is, het effect van de maan was alleen te zien bij vrouwen, die belde vaker met volle maan dan mannen. Mannen belde tijdens volle maan zelfs minder.

Jachtpatronen van Leeuwen

Niet dat we je aanraden iets dergelijks te doen, maar als je jezelf ooit in het natuurlijke habitat van leeuwen bevind zijn er enkele dingen die je kunt doen om je kans op overleven te vergroten. Rennen of vechten met de leeuw heeft weinig zin, je reis zo plannen dat je niet met volle maan tussen de leeuwen loopt kan je dan weer wel helpen. Leeuwen schijnen namelijk veel agressiever te zijn in nachten met een volle maan. Ook aanvallen van leeuwen op mensen komen met volle maan veel meer vol.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

Bijten (dier)

Gebeten worden door dieren is een vervelend effect van het samenleven met verschillende diersoorten. Van vogels tot slangen, katachtige enz. enz. we zijn door vrijwel alles als mensheid wel eens gebeten. Hoewel sommige dieren een veel gevaarlijkere beet hebben als andere blijkt dat het bijten niet totaal random is. Op dagen met een volle maan blijken veel meer mensen gebeten te worden door een dier! Hoewel men nog niet zo goed begrijpt hoe dit komt valt er wel te vertellen dat onderzochte bijtincidenten van 1621 beten van verschillende dieren een verband laten zien tussen gebeten worden en het al dan niet vol zijn van de maan.

Effect op planten

Zoals we tot nu toe zien heeft de maan haar effect op zowel mens als dier, er is echter meer ook planten ondervinden een effect. Vele studies laten een verband zien tussen de cyclus van de maan en de groei van planten. Hoewel we niet op alle studies in kunnen gaan noemen we er in ieder geval een. De A. Thaliana een plant uit Afrika past haar wortelgroei aan met de cyclus van de maan. De groei was het grootste tijdens, je raad het al… volle maan! Ook bewegingen in het blad van planten schijnt te maken te hebben met de stand van de maan volgens enkele studies. Kijk zelf naar de planten in je vensterbank en de stand van de maan en zie of er iets veranderd aan je plant. (geen garantie op een resultaat)

Verwondingen bij katten en honden

Zoals we al eerder vertelde is er een link tussen de volle maan en het aantal bijtincidenten. Kijken we naar onze geliefde viervoeters de kat en hond dan kunnen we stellen dat tijdens de volle maan ze meer kans hebben op een wond. Een studie van de American Veterinary Medical Association liet zien dat er tijdens volle maan veel meer honden en katten binnen gebracht worden. De reden is vooralsnog onduidelijk maar dat de maan er een rol in speelt blijkt duidelijk.

Relatie van de maan op bipolaire stoornis

Een studie van de University of Washington School of Medicine, Seattle keek of de cyclus van de maan iets te doen had met de mentale staat van mensen met een bipolaire stoornis. Ze vonden een directe link met de cyclus van de maan en de slaap en gemoedsrust van de testpersonen.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.