De wereld van bullshitbanen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De wereld van bullshitbanen

Zeg eens eerlijk; hoe nuttig is jouw baan eigenlijk? Wat is jouw toegevoegde waarde? Doe je zinvol werk, een beetje, of heb je geen idee?

Er bestaan dus banen die eigenlijk niet zoveel te betekenen hebben. Met werkzaamheden die door mensen worden uitgevoerd, maar die eerlijk gezegd niets toevoegen aan het proces, aan het bedrijf of aan de maatschappij. Oftewel, de zogeheten bullshitbanen.

De term bullshitbanen werd voor het eerst gebruikt door antropoloog David Graeber. Hij onderzocht het nut van banen en hoe mensen hun werk ervaren. Zo is er een categorie werknemers die zijn eigen werk heel belangrijk vindt. Die echt wat voor de samenleving betekenen, die vakkundig en hulpvaardig zijn. Dan is er een categorie mensen die eigenlijk helemaal geen idee heeft. Hun toegevoegde waarde is niet heel groot, maar dat hebben ze zelf niet door. Tenslotte is er een categorie van mensen die wel weet dat hun baan niet zoveel toevoegt. En misschien zelfs ook wel liever zou stoppen, maar dit niet doet. De zekerheid van hun inkomen vinden zij wel relaxed, ze houden graag de schijn op.

Het basisinkomen

Die laatste categorie is opvallend. In Zweden hebben ze daar wat voor bedacht: het basisinkomen. Stel dat iedereen een financiële basis zou krijgen. Als je iedereen hetzelfde inkomen geeft en je stelt daar geen voorwaarden aan, dan raken we ontzettend veel bureaucratie kwijt.

Bekijk ook:
Alles over het vinden van een goede bureaustoel en een goede afstelling

Dan zouden mensen het werk gaan, doen wat ze wel nuttig en leuk vinden. Velen zullen direct ontslag nemen bij hun huidige onzinbaan. Ze gaan zich wellicht storten op hun hobby, muziek maken of kunst creëren. Meer tijd besteden aan mantelzorg. Voor zichzelf beginnen, dromen realiseren. De vraag is, is dat slecht? Slechter dan dat diezelfde mensen de hele dag op Facebook zitten en grappige kattenfilmpjes kijken…

Oud nieuws

De oorzaak van bullshitbanen is eigenlijk heel logisch. Al in 1930 werd voorspeld dat mensen in de toekomst minder tijd aan hun werk zouden hoeven besteden. Door de industrialisering werd veel werk overgenomen door machines. Er kwamen steeds meer handmatige handelingen te vervallen. De gedachte was toen dat mensen in de toekomst nog ongeveer 15-20 uur per week zouden hoeven werken. Dat zou neerkomen op zo'n 3-4 uur per dag. Als we kijken naar hoe sommige mensen nu hun werk en dagen invullen zou dat kunnen kloppen. Hoeveel tijd wordt er niet besteed aan vergaderen, seminars en adviserende gesprekken. Op papier werken we wel 40 uur per week, maar hoeveel uren zijn echt effectief?

Technologisch gezien zijn wij zeker in staat om in minder uren ons werk te doen. Jammer genoeg zijn er juist door diezelfde technologische ontwikkelingen ook weer nieuwe banen gecreëerd. Banen in de productie zijn weg geautomatiseerd. Zelfs al je de arbeiders in India en China (waar we ons werk aan hebben uitbesteed) meetelt, komt het als percentage van de wereldbevolking bij lange na niet meer in de buurt van wat het ooit was. Daarvoor in de plaats hebben we managers gekregen. En heel veel ondersteunende functies zoals juridisch adviseurs, bestuurders van beleggingsmaatschappijen, lobbyisten, PR-onderzoekers, actuarissen, telemarketeers, deurwaarders etc. Wanneer een van deze mensen een dagje uit zou vallen is er niets aan de hand. Hoe anders is dat bij functies zoals verplegers, vuilnisophalers, monteurs, leraren of havenarbeiders. Zonder hen zou het effect van gemis direct voelbaar zijn.

Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

De wereld van bullshitbanen 14

Verveling op en top – taboe of niet

Een ander bijkomt effect van bullshitbanen is het gevoel van verveling. Met mogelijk zelfs een bore out tot gevolg (zeg maar het tegenovergestelde van burnout). Verveling op en top. Medewerkers vervelen zich, krijgen niet de mogelijkheden om hun kwaliteiten in te zetten en het maximale uit hun werk te halen. Het gevoel van nutteloosheid kan zelfs tot ziek zijn leiden, met dezelfde symptomen als een burnout. En ook daar is niemand bij gebaat.

Bekijk ook:

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.