12 november is het weer volle maan! Wat betekent dit voor ons? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

12 november is het weer volle maan! Wat betekent dit voor ons?

Dinsdag 12 november is het weer volle maan. Mooi om te zien, maar wist jij dat een volle maan ook invloed kan hebben op het gedrag van mensen?

Als je erg gevoelig bent voor prikkels om je heen, dan kan dit ook gelden voor prikkels en energie van planeten. Dagen vlak voor en vlak na een volle maan verandert de energie om ons heen al. Misschien ben jij veel aan het piekeren, kun je niet goed slapen, of ben je juist super enthousiast en ondernemend de laatste dagen? Het kan best zijn dat dit komt door de invloeden van de volle maan!

Wat voor effect heeft de volle maan?

Nou ga je heus niet in een weerwolf veranderen, maar er zijn onderzoeken naar de volle maan gedaan waaruit naar voren kwam dat deze wel degelijk effect kan hebben op de mens en zijn gedrag. De volle maan versterkt emoties, gedachten en situaties. Dus als jij veel aan het piekeren bent, of een angst hebt voor iets, dan kan het door de energie van de maan extra erg zijn deze dagen. Maar heb jij daarentegen veel positieve gedachten en emoties, dan kan het zijn dat je juist extra opgewekt bent. Het geeft je ook energie om nieuwe dingen te ondernemen, dus creatieve inzichten en ideeën worden aangewakkerd. Daarnaast ben je door de maanenergie helderder, en het bevordert je intuïtie. Je kan analytischer nadenken. Ook voel je meer aan in je omgeving, Sommige mensen schijnen meer helderziend te zijn tijdens de dagen rond en met volle maan. Slapeloosheid is erg kenmerkend voor deze tijd van de maancyclus. Je maakt namelijk minder melatonine aan, een hormoon dat je slaperig maakt. Je beleeft dromen ook intenser, en slaapwandelen komt vaker vaak.

Bekijk ook:
Dit zijn de engste plekken op aarde

Is dit bewezen?

Zo gek is het niet dat de maan iets met de mens kan doen. Het is zo’n ongelooflijk sterk hemellichaam, het kan hele oceanen wegtrekken en laten stromen. Zou deze dan echt niets kunnen doen met ons lichaam, dat ook voor het grootste deel bestaat uit water? Er zijn vele studies en onderzoeken naar gedaan, maar de ene legt wel een verband en de ander ontkracht het totaal. Omdat de effecten van volle maan alleen intern plaatsvinden, is het lastig om daadwerkelijk vast te stellen of het wel of niet zo is. Wat wel onderzocht en bewezen is, is dat mensen 30% minder diep slapen, en vaker wakker worden rond de volle man. Het is alleen lastig de echte oorzaak hiervoor te vinden. Is het omdat het simpelweg helderder is in jouw slaapkamer of omdat je de energie en krachten van de maan ervaart? Ook psychologen en instellingen ervaren dat hun cliënten ander gedrag vertonen tijdens de volle maan. Schizofrenen hebben bijvoorbeeld meer last van psychoses, en mensen met een licht verstandelijke beperking raken meer uit balans.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

Wat voor verklaringen zijn er?

Er zijn verschillende verklaringen voor de effecten van de volle maan. Een hiervan is dat tijdens een volle maan de (vrouwelijke) maan en de (mannelijke) zon volgens de astrologie in tegenovergestelde constellaties staan. Hierdoor ervaar je vaak een conflict tussen je gevoel en je verstand. Vervolgens is er nog een verband gelegd tussen water en de volle maan. De afstand van de aarde tot de maan is niet altijd hetzelfde. Tijdens volle maan, is het vloed. Het water staat hoger. De mens bestaat voor 75% uit water, en zou het dus kunnen dat je die aantrekkingskracht ook in jouw lichaam bespeurt. Wat nog een bewering is, is dat het ritme van de maan invloed op de natuur heeft (kijk maar eens naar de getijden), en al het leven in de natuur. De mens maakt ook onderdeel van de natuur, en dat vergeten we gemakshalve nog wel eens.

Conclusie

Ik geloof niet dat zulke fascinerende fenomenen als een maan helemaal geen invloed hebben op de mens. Ik zie de natuur als een geheel. We weten veel tegenwoordig, maar nog lang niet alles! Placebo effect of niet, bewezen of niet, bijgeloof of niet, het is alleen maar goed om bewust met jou gedrag bezig te zijn.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.