10 feiten en fabels over wat de zon met je doet
Saved Read later
Deel dit bericht

10 feiten en fabels over wat de zon met je doet

Het is beslist een feit dat de meeste Nederlanders vrolijker worden als de zon schijnt. Het is een fabel dat iedereen houdt van zonneschijn. Verder zijn er diverse zaken over wat de zon met je kan doen relatief onbekend voor de meeste aanbidders van dit licht. Wist je bijvoorbeeld dat je ook in de schaduw kunt verbranden? De uv-stralen kunnen eenvoudig de bocht om en bereiken je ook wanneer je onder een parasol zit. Verbranden door de zon is iets om mee op te passen. Lees de feiten en fabels hieronder en voorkom een verbrande huid door de zon.

1. Achter glas kan je niet verbranden.

Feit. Glas houdt de meeste straling tegen waar je door kan verbranden. Er is echter wel een maar aan dit feit verbonden. Als je langdurig in de zon zit achter glas in je auto of op kantoor bij een raam in de zon kan dat schade aan je huid opleveren. Piloten die achter glas zitten in de cockpit op grote hoogte hebben een veel grotere kans op huidkanker in het gezicht.

2. Een aftersun-crème beperkt de schade als je verbrand bent.

Fabel. Helaas is het leed al geschied als je na een dagje overvloedig zonnen een aftersun-crème gebruikt. Een verbrande huid is door de zon al beschadigd. De werking van de crème berust er op dat deze jou (veel) pijn bespaart. Door extra vocht in de huid te brengen, wordt het de huid gekalmeerd en minder pijnlijk.

Bekijk ook:
Verbrande huid door de zon? Dit kun je er tegen doen

3. Mensen met een donkere huid verbranden niet.

Fabel. Mensen met een kleurtje zijn in het algemeen wel beter beschermd tegen verbranding dan een wit velletje. Dat kent echt heel duidelijk ook grenzen. Tegen het lange tijd doorbrengen in de zon als de sterkte van de straling op het maximum is geen kruid gewassen. Het is ook niet bij toeval dat siësta in streken die zuidelijk van ons liggen plaatsvinden gedurende de eerste uren van de middag.

4. Witte kleding biedt minder bescherming tegen verbranding dan donkere.

Feit. Als een wit shirt je een beschermingsfactor van 25 geeft, biedt een zwart shirt ongeveer factor 60 tot 80. Uiteraard wordt een zwart shirt wel warmer dan een wit shirt, omdat wit meer zon weerkaatst. Maar de schadelijke effecten van zonlicht zitten op een andere golflengte dan de warmtestraling. Als je witte shirt nat wordt, verdwijnt de bescherming overigens bijna compleet.

5. Met een factor 50 zonnebrandolie word ik nooit bruin.

Fabel. Met factor 50 bruin je trager dan met een lagere factor. Het is bovendien altijd even goed opletten dat je genoeg smeert. Een dun laagje met factor 50 biedt evenveel bescherming als factor 15. En een feit is ook dat hoe trager je bruint wordt, hoe langer de kleur blijft zitten. Iets om over na te denken.

Verbranden door de zon

6. Als ik eerst onder de zonnebank ga, ben ik beter beschermd tegen verbranden.

Fabel. Een zonnebank levert veel schadelijke straling op. Het veroudert je huid en zorgt voor rimpels. Als je beter beschermd wilt worden tegen verbranden door de zon, kan je beter meerdere malen met goede bescherming kortere periodes in de zon gaan zitten. Daarmee bouw je een soort natuurlijk beschermlaagje op.

7. Mijn benen verbranden nooit, dus die hoef ik niet te smeren.

Fabel. Het is helaas zo dat huidkanker het meest voorkomt op de benen. Ook als jouw benen makkelijk bruinen en bruin blijven, is smeren beslist een noodzaak. Minder verbranden wil niet zeggen dat er minder schade ontstaat.

8. Af en toe een keer verbranden kan geen kwaad.

Fabel. De kans op een melanoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker, verdubbelt als je vijf keer je huid hebt laten verbranden. Voorkom verbranding door de zon dan ook altijd.

Bekijk ook:
Dit zijn de populairste cocktails voor de zomerdagen

9. Onder water verbrand je sneller.

Feit. Het water filtert uv-straling minimaal. Als je bijvoorbeeld gaat snorkelen, ben je nauwelijks beschermd door het water en de meeste beschermende oliën verliezen dan ook hun werking. Als de zon fel schijnt, is het dus een must om op te letten met waterpret.

10. Hoe hoger in de bergen, hoe eerder je verbrandt.

Feit. Hoe hoger je komt, hoe intenser de uv-straling zal zijn. Er is een eenvoudig rekensommetje. De straling neemt per 1.000 meter met 6% toe. In de zomer op 3.000 meter is de kans op verbranding door de zon al gauw 18% groter dan op zeeniveau. Ook iets om over na te denken bij een skivakantie in het hooggebergte.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.