10 bijzondere weetjes over regen
Saved Read later
Deel dit bericht

10 bijzondere weetjes over regen

Wist je dat er heel veel feitjes over de regen bekend zijn die uiterst boeiend zijn? Weet jij welke regen de bodem niet raakt? Kijk maar eens naar het lijstje met 10 weetjes over regen hieronder.

1. De meeste regen in 24 uur

In het dorpje Cilaos op het eiland La Réunion viel op 14 en 15 maart 1952 maar liefst 1870 millimeter regen. Dat is dus bijna twee meter. Op die beide dagen bleef een onweersbui bijna 48 uur boven het eiland hangen. Gedurende 24 uur viel toen een record hoeveelheid regen. Om te vergelijken: er valt in Nederland gemiddeld zo’n 900 millimeter regen per jaar.

2. Regen die de bodem niet nat maakt

Het gebeurt vaker dan je wellicht denkt: een mild regenbuitje in de woestijn of op een andere zeer droge plaats op aarde. Alleen heeft dit in het algemeen weinig toegevoegde waarde, omdat de regen de bodem dan niet bereikt. Indien er een buitje gedurende een periode dat het erg warm is, verdampt iedere regendruppel al voordat deze de grond kan bereiken. De bui drijft meestal snel over en de bodem blijft kurkdroog.

3.  Op welk continent valt de minste regen?

Waarschijnlijk heb je de verkeerde keuze gemaakt, want het antwoord is Antarctica. Op de zuidpool valt de neerslag uitsluitend in de vorm van sneeuw. Nergens anders op een continent valt zo weinig als op dat ijskoude continent: 170 millimeter per jaar. Het is ook de reden dat het wel als ijswoestijn wordt aangeduid. Er zijn uiteraard op andere continenten wel plaatsen, zoals woestijnen, waar gemiddeld veel minder valt dan op de zuidpool.

Bekijk ook:
10 feiten en fabels over wat de zon met je doet

4. Wanneer viel de eerste regenbui

Volgens wetenschappers is de aarde meer dan 5 miljard jaar oud. De eerste periode ging het er bijzonder heftig aan toe op onze wereld en kwam water niet in vloeibare vorm voor. Maar ongeveer 2,7 miljard jaar geleden viel er al een regenbui. Dat is ontdekt aan de hand van fossielen. Nu denk jij waarschijnlijk aan overblijfselen van planten of dieren. Maar ook regendruppels hebben hun eigen fossielen achtergelaten. Als er regen viel op zojuist gevormd vulkanische as bleven de regendruppels hierin vastgelegd in hun vorm zodra de as versteende.

5. Hoe wordt je het minste nat in de regen?

Uiteraard ken je het verschijnsel. Plotseling word je overvallen door een regenbui en je hebt geen jas of paraplu ter bescherming bij je. Hoe wordt je dan het minste nat voordat je een schuilplaats bereikt? Het is niet zo simpel als je wellicht denkt. Je wordt namelijk op twee manieren door de regen belaagt. In de eerste plaats door de druppels die op je hoofd terechtkomen als je blijft staan en de regen recht naar beneden valt. Maar als je gaat bewegen wordt je ook zijwaarts geraakt. Het is wiskundig perfect uit te rekenen, maar dat besparen we je hier. In het algemeen komt het erop neer dat hoe langer je in de regen zal blijven, hoe natter je wordt. Rennen heeft dus wel degelijk zin.

Weetjes over regen

6. Niet alle regen is water

Dit is een van die weetjes over regen die je vast nog niet kende. Op aarde weet je in ieder geval zeker dat neerslag van water is, ongeacht of het nu regen, hagel of sneeuw is. Inmiddels weet de wetenschap genoeg van andere planeten om de neerslag daar te kunnen bepalen. Op Venus regent het zwavelzuur en dan helpt rennen ook niet meer als je daar in een stortbui terechtkomt. Maar uiteraard kan het nog erger. Op de onlangs ontdekte planeet OGLE-TR-56b regent het vloeibaar ijzer. Deze planeet staat zo dichtbij een zon dat de temperatuur in de atmosfeer die de planeet omringt hoog genoeg is om ijzer te laten smelten. Geen plaats om op vakantie te gaan.

7. De echte vorm van een regendruppel

Als jij een regendruppel zou tekenen, hoe ziet deze er dan uit? Waarschijnlijk met een ronde bol aan de  onderkant die naar boven in een soort punt eindigt. De realiteit is echter dat een regendruppel begint als een volmaakte bol. Pas als deze uit de wolk omlaag valt, vervormt deze door de invloed van de zwaartekracht en de wind. Voor de bodem wordt bereikt hebben de meeste regendruppels de vorm die wij ons daarbij voorstellen.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over de aarde

8. De heerlijke geur van de regen

Heb jij dat ook dat je even die heerlijke geur opsnuift als het een tijdje niet heeft geregend en de droge aarde nat wordt? De geur heeft iets aards en doet denken aan omgeploegde aarde, maar wel aangenaam. Water heeft geen geur en het is ook niet de grond die je ruikt. Als het na een tijdje weer gaat regenen vormen micro-organisme met het water een stof die geosmine wordt genoemd. Deze verspreidt zich snel door de lucht en het is de geosmine die je ruikt na zo’n verfrissend buitje, niet alleen in de natuur maar ook in de stad.

9. De vorm van wolken is bepalend voor regen

Zie je kleine verspreide witte wolkjes in de lucht (cumulus humilis), dan kan je gerust zonder jas de deur uit. Hieruit gaat geen regen vallen. Nimbostratus wolken zijn laaghangend en vaak somber donkergrijs. Reken dan maar op lichte tot matige regen die lang kan aanhouden. Echt oppassen wordt het als je cumulonimbuswolken ziet verschijnen. Dit zijn van die wolken die je als het ware in de hemel ziet opbollen en torenhoog lijken te worden. Daaruit kan je stortbuien verwachten die gepaard gaan met heftig onweer.

Feitjes over regen

10. Regen als valuta

In het Afrikaanse Botswana kennen ze de waarde van regen maar al te goed. In een deel van het land valt gemiddeld 700 millimeter regen. In het zuidwesten is dat maar 200 millimeter per jaar en in dat geval is iedere druppel van groot belang. Het is dan ook niet vreemd dat je in Botswana met regen kan betalen. De plaatselijke munt heet pula en dat betekent regen.

Bekijk ook:
Leuke weetjes over de regenboog

Heb je door dit artikel meer geleerd over die niet zo gewone regen? Laat ons dat dan weten via een reactie onder deze tekst.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.