Wanneer sterft de zon? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Wanneer sterft de zon?

Zonder de zon zou er geen leven zijn op aarde. Toch zal de zon – net zoals bijna alle andere dingen in het universum – ooit sterven. En dan is het ook waarschijnlijk einde verhaal voor het leven op aarde. 

We hebben goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat de zon ooit zal sterven, maar het goede nieuws is dat het nog wel even duurt voordat dat is gebeurd! Het sterven van de zon gaan wij niet meer meemaken, en onze kinderen, kleinkinderen – en ga zo nog maar even door – zullen dat allemaal niet meer meemaken. Wetenschappers hebben namelijk berekend dat onze zon nog wel even actief blijft. Een precies getal is lastig om te noemen, maar de zon sterft waarschijnlijk over 4 tot 5 miljard jaar. Dat is dus nog ver weg, maar even ter vergelijking: de aarde bestaat – volgens de meeste wetenschappers – ongeveer 4,5 jaar. Maak je dus maar geen zorgen over de zon!

Bekijk ook:
Quiz: Hoe goed ken je ons zonnestelsel?

Waarom sterft de zon?

De zon sterft doordat de brandstof van de ster op een gegeven moment opraakt. Op dit moment schatten wetenschappers dat de zon ongeveer de helft van de bestaande brandstof heeft gebruikt. De zon sterft als alle brandstof op is.

Wat gebeurt er als de zon sterft?

Wanneer de zon sterft verdwijnt deze niet zo maar uit ons zonnestelsel. De stervende zon wordt namelijk eerst veel groter, tijdens een proces om het laatste beetje brandstof te verbruiken. En dat heeft veel gevolgen voor de planeten in ons zonnestelsel, en die zijn niet bepaald positief. De zon wordt dan namelijk zo groot dat alle planeten die te dichtbij staan er door worden opgeslokt. Eerst is Mercurius de pineut, maar ook Venus wordt waarschijnlijk verzwolgen door de als maar groter wordende zon.

Wat er dan met de aarde gebeurd is voor veel wetenschappers nog niet helemaal duidelijk. Sommige wetenschappers vermoeden dat de aarde ook niet kan ontsnappen aan de zon, en net zoals Mercurius en Venus wordt verzwolgen. Andere wetenschappers zijn iets optimistischer en hebben de hoop dat de aarde net buiten het bereik van de zon blijft. Al wordt alles op aarde dan wel verbrandt door de enorme hitte van de zon, dus of dat nou een beter lot is? Een ding is wel zeker, we zullen nooit weten wie er gelijk krijgt!

Als alle brandstof opraakt is de rol van de zon in het universum uitgespeeld. De zon krimpt dan weer een heel stuk en dan blijft er niks anders over dan een klein dood sterretje.

Bekijk ook:
Leuke weetjes over Mars

Einde van de mensheid?

Het sterven van de zon kan zo maar eens het einde van de mensheid betekenen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ten eerste moet de mensheid op dat moment nog wel bestaan. Het kan namelijk ook zijn dat alle mensen – en het andere leven op aarde – allang zijn uitgestorven en dan is het sterven van de zon ook niet meer zo dramatisch.

Als de mensheid dan nog bestaat, dan hoeven we ook niet te vrezen voor onze afstammelingen. Waarschijnlijk is de kennis van de mensheid dan zo groot, dat ze ofwel de aarde kunnen reden, of met ruimteschepen kunnen verhuizen naar een andere planeet.

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.