Earth Day wat is de dag van de aarde en wat is er bijzonder aan
Saved Read later
Deel dit bericht

Earth Day: wat is de dag van de aarde en wat is er bijzonder aan?

Het nieuws wordt de laatste maanden bijna constant beheerst door het coronavirus. Vandaag is dat een beetje anders: 22 april is de 51ste dag van de aarde. Dit is een van de meest veelomvattende feestdagen op aarde. Dat is ook niet zo vreemd, omdat het ook allemaal draait om moeder Aarde. Als het enige thuis dat de mensheid kent niet een beetje wordt ontzien, is er daar straks geen plaats meer voor ons of onze (klein)kinderen. Het is lange tijd een inconvenient truth geweest dat menselijke activiteiten het klimaat aantasten en op den duur de aarde onleefbaar zullen maken.

1 miljard mensen zetten zich in voor wereld aardedag

Wat is de dag van de aarde? De dag van de aarde is bedoeld om ons bewust te maken van de menselijke invloed op de aarde. Nog steeds zijn er miljarden mensen op de wereld die niet willen accepteren dat het in de toekomst anders zal moeten, omdat er anders over een beperkt aantal jaren geen toekomst meer is. Gelukkig zijn er wel steeds meer mensen die wel bereid zijn aandacht te geven aan het milieu. Het is een bijzonder idee dat vandaag meer dan 1 miljard mensen zich op de een of andere manier inzetten voor een project waar de aarde van moet profiteren.

Wereld aardedag

Earth day 2021: Biden maakt ambitieuze plannen bekend

Op milieugebied is het verschil tussen de huidige president van de VS en zijn voorganger Trump wellicht groter dan waar dan ook. Trump heeft in 4 jaar tijd de VS op het gebied van milieubehoud tientallen jaren terug gezet. Voor hem was klimaatverandering iets waar hij hoogstens lippendienst aan bewees. Al zijn praktische handelingen waren gericht op economische voordelen waarbij het milieu geen belemmering mocht vormen. De VS trok zich onder leiding van Trump terug van het klimaatakkoord van Parijs. Volgens de vorige president van de VS waren de maatregelen om de uitstoot van CO2 te beperken slechts een peperdure en onzinnige actie. Hij verleende ook in de gehele VS vergunningen om naar olie te boren en schalieolie te produceren. Daarbij werden ook natuurgebieden niet ontzien. Biden heeft in eerste instantie die zaken zoveel mogelijk weer teruggedraaid en komt nu met een eigen visie.

Bekijk ook:
Zeven dingen die jij kunt doen om ons milieu te redden

De plannen van Biden voor het klimaat

Later op de dag zal president Biden aankondigen dat in de VS de uitstoot van broeikasgassen in het jaar 2030 met de helft moet zijn verminderd ten opzichte van 2005. Dit ambitieuze plan is overal met enthousiasme ontvangen. Het is de eerste keer dat de machtigste man op aarde ook bereid lijkt te zijn om echt een verschil te maken.

Ook de EU lanceerde afgelopen woensdag een definitief akkoord over de uitstoot van CO2. In onze contreien moet de uitstoot in 2030 zijn verminderd met 55% ten opzichte van 1990. Experts maken zich niet druk over het relatief kleine verschil tussen de beide doeleinden. Indien het inderdaad zou lukken om in het rijke westen de uitstoot van broeikasgassen te halveren zou dat al een grote invloed hebben op de jaarlijkse stijging van de gemiddelde temperatuur op de wereld. Hoe deze ambitie moet worden gerealiseerd is echter nog niet duidelijk. Maar hoe zit het met de bereidheid om het milieu te beschermen in de rest van de wereld?

Bekijk ook:
Milieuvriendelijk wonen, hoe begin je daarmee?

Unieke online klimaattop op de dag van de aarde

Het is de laatste maanden onrustig in de wereld. De spanningen tussen de VS, Europa en Rusland lopen weer op door de situatie in Oekraïne. Ook de behandeling van oppositieleider Navalny in Rusland zorgt voor problemen. In China speelt het probleem van de mensenrechten door onderdrukking van een moslim minderheid in het land. Ook economisch zijn er veel tegenstellingen. Toch zullen op deze dag van de aarde de wereldleiders online aanschuiven voor een klimaattop, belegd door president Biden en vicepresident Harris. Het geeft aan dat zelfs in tijden van spanning het milieu aandacht krijgt tot in de hoogste regionen van de macht.

22 april is de dag van de aarde. Wat betekent de dag van de aarde voor jou? Laat hieronder een reactie achter.

Bekijk ook:
Milieubewust leven?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.