10 tips om beter te slapen in de hitte 13
Saved Read later
Deel dit bericht

10 tips om beter te slapen in de hitte

Het is natuurlijk heerlijk dat we tijdens mooie zomerdagen overdag lekker van de zon kunnen genieten. Aan de andere kant zorgen warme zomerdagen ook voor snikhete en plakkerige nachten, en dat is minder fijn. Hoe kom je de nachten in de bloedhitte door?

Houdt de warmte buiten

Lekker even de ramen openzetten bij mooi weer, dat lijkt vaak een goed idee. Echter is niets minder waar, want wanneer de zon de hele dag schijnt kun je beter alle ramen en gordijnen dichthouden overdag. Zo houd je de warme lucht buiten. Als het ’s avonds afkoelt, kun je natuurlijk wel de ramen opzetten voor meer frisse lucht.

Airconditioning

Een airco is natuurlijk een goede oplossing om het lekker koel te maken in jouw slaapkamer. Het is dus een goed idee om deze een paar uurtjes voordat je gaat slapen aan te zetten, zodat jouw slaapkamer een aangename temperatuur heeft. Zo val je sneller in slaap. Als je het ‘s nachts nogal warm hebt, kun je de airco ook ‘s nachts aanlaten. Wel kun je dan last hebben van het lawaai van de airco.

Ventilator

Voor koelere lucht in de slaapkamer kun je een ventilator neerzetten. Een goede manier om de temperatuur in je slaapkamer af te laten nemen, is om de ventilator voor een open raam te zetten. Een ventilator zuigt lucht van achteren naar binnen en blaast het er aan de voorkant weer uit. Als je jouw ventilator dus voor het raam zet, kan je een koelere wind binnenlaten.

 

10 tips om beter te slapen in de hitte 14

Bouw je eigen airco

Wil je extra koele lucht creëren met je ventilator? Dat is heel simpel. Zet twee flessen water in de diepvries, om die later voor de ventilator te plaatsen. Ook een bak ijsklontjes is hierbij een goede oplossing. Op deze manier zal de lucht die naar voren wordt geblazen door de ventilator kouder aanvoelen, waardoor je sneller in slaap kan vallen.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Neem een lauwwarme douche voor het slapen

Op snikhete dagen lijkt het misschien een goed idee om een ijskoude douche te nemen voordat je gaat slapen. Dit is geen goed idee. Als je een koude douche neemt koelt je huid af, maar werkt je lichaam na de douche harder om je huid weer op te warmen. Dit zorgt ervoor dat je het na de koude douche al snel weer warm hebt. De beste keuze is daarom om een lauwwarme douche te nemen.

Ga slapen met een dun laken

Het winterdekbed kan overduidelijk weer de kast in met deze warme zomerdagen. Als het snikheet is, is het goed om te kiezen voor een beddengoed van licht katoen. Licht katoen is in staat om lucht door te laten. Dit is in tegenstelling tot zijde, satijn of synthetische stoffen een stuk beter om mee te slapen als het warm is.

Koel je kussen

Het is een ideale manier om ’s avonds in slaap te vallen: met een koel kussen. Doe overdag je kussensloop in de vriezer, en haal deze er vlak voor het slapen gaan weer uit. Als je deze daarna om je kussen doet, voelt dit heerlijk koel aan.

Bekijk ook:
De kracht van power napping: waarom bedrijven als Google en Apple het omarmen

Vul een kruik met koud water

Om lekker af te koelen, is het handig om een kruik te vullen met ijskoud water. Hiermee kun je verschillende plekken van je lichaam even koelen. Dit verkoelende effect zorgt ervoor dat jij beter in slaap valt.

Drink geen alcohol

Er is niets zo lekker dan een koud drankje op een warme zomerdag. Echter is alcohol niet bevorderlijk voor je nachtrust. Alcohol verhoogt jouw lichaamstemperatuur en droogt je uit, en dit is niet iets waar jij op zit te wachten tijdens een klamme, warme nacht.

Schakel elektronica uit

Elektrische apparaten als tv’s, computers, laptops en smartphones geven warmte af. Ook in standby-modus genereren deze apparaten warmte. Het is dus goed om deze elektronica voordat je gaat slapen uit te schakelen.

Bekijk ook:

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.