Bizar: Leef jij door na de dood? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Bizar: Leef jij door na de dood?

Vandaag de dag delen we alles op internet, na je dood kun je nog jaren online doorleven. Het is dus belangrijk dat je ook je digitale erfenis goed geregeld hebt, zodat dit gedeelte ook afgesloten kan worden na je dood. Niet alleen je huis en je bezittingen moet je goed geregeld hebben, maar ook wie jouw digitale erfenis in handen krijgt. 

Steeds vaker hebben mensen ook digitale eigendommen, onder andere muziek, films, cryptomunten, maar ook e-mailaccounts en profielen op social media. Er zijn maar weinig mensen, die deze informatie delen met hun partner. In de meeste gevallen hebben nabestaanden geen toegang tot bijvoorbeeld de mobiele telefoon, computer of profielen van social media. Dit heeft grote gevolgen, om mensen te bereiken waar iemand contact mee had. 

Weinig mensen regelen nalatenschap

Na onderzoek is gebleken dat slechts 5 op de 100 mensen hun online nalatenschap goed geregeld hebben, in alle andere gevallen krijgen mensen een erfenis waar ze de omvang en de inhoud niet kennen. Zorg dat naasten in je computer en telefoon kunnen, doe deze codes in een envelop en vertel het aan mensen die je vertrouwt. Tegenwoordig is bijna alles beveiligd met een code, zonder deze te weten kom je nooit in een computer of mobiele telefoon.

Bekijk ook:
Hoe bescherm ik mijn belangen bij ontslag tijdens ziekte?

Niet alleen voor degene die komt te overlijden is een taak weggelegd, ook de nabestaanden moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Vaak is er direct paniek als iemand is komen te overlijden, direct worden er acties ondernomen zoals het afsluiten van het telefoonabonnement. Maar je kunt de mobiele telefoon ook nodig hebben, om bijvoorbeeld een tweestapsverificatie af te ronden. Sluit je een abonnement af, dan kun je als nabestaanden niet meer in het account. 

Erfenisaccount instellen 

Wil je goed voorbereid zijn en je nabestaanden niet met mogelijke problemen opzadelen? Bij online diensten als Google, LinkedIn, Facebook en Twitter kun je een online erfenisaccount instellen, het erfenis contact krijgt een mail wanneer jouw account lange tijd niet is gebruikt. Hij of zij kan dan het beheer overnemen van het account, wettelijk is er nog niets vastgelegd betreft online bezittingen. De erfwet loopt wat dat betreft hopeloos achter, digitale bezittingen worden nog niet erkend in het erfrecht. Ondanks dat er vol wordt opgeschaald met digitalisering, is dit tot nu toe een vergeten hoofdstuk.

Deel dit bericht
Read later

One Comment

  1. S. van der Meer Reply

    Goed dat hier aandacht voor is!
    Maar mocht je nou als (rechtmatige) nabestaanden niet meer in apparatuur van de overledene kunnen komen als gevolg van een onbekende toestelcode of wachtwoord, dan ka je terecht bij het kennis- en expertisecentrum Digital Life Legacy.
    Zonder winstoogmerk staan zij op dit gebied al jaren nabestaanden, uitvaart- en (na)zorgprofessionals bij op het gebied van de digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.