auto
Saved Read later
Deel dit bericht

Met deze 10 tips ontsnap je binnen 2 minuten uit een zinkende auto

Je zit er niet op te wachten, maar het kan gebeuren: je rijdt met je auto het water in. Het is een normale reactie als je dan in paniek raakt, want wat als de auto vol met water loopt en je komt er niet uit? Het belangrijkste is kennis. Als je weet wat je moet doen, dan zul je minder snel in paniek raken. Wij hebben 10 tips op een rijtje gezet waarmee jij je hoofd koel houdt en binnen 2 minuten uit een zinkende auto ontsnapt.

Blijf kalm

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is uiterst belangrijk dat je je hoofd koel houdt. Als je helder na kunt denken, dan heb je meer kans om jezelf uit die penibele situatie te redden. Snelheid en besluitvaardigheid zijn twee kernwoorden, want je moet binnen een minuut handelen.

Handen aan het stuur

De hoogte van een val met de auto is een belangrijk aspect. Zorg ervoor dat je jouw handen om kwart over negen (09:15) aan het stuur hebt, op deze manier kun je de klap het beste opvangen. Dit vergroot je kans op het effectief opvangen van de impact.

Bekijk ook:
Hoe kan je snel een rijbewijs halen om op vakantie te gaan?

Vermijd de klap van de airbag

Het klopt dat de airbag er juist zit om je hoofd te beschermen, maar in dit geval kun je de klap beter vermijden. Je kunt bewusteloos en zeer gedesoriënteerd raken door de klap van een airbag. Dit kost kostbare seconden, die je nodig hebt om jezelf uit de auto te kunnen redden.

auto airbag

Doe de veiligheidsgordel af

Zodra de auto in het water ligt dan doen jij en jouw medepassagiers meteen de veiligheidsgordel af. Als dat niet lukt dan snij je hem door. Zorg dus voor een lifehammer in de auto. Als je dit niet meteen doet, dan kun je nergens naartoe. Dit is dus de eerste handeling.

Verplaats de kinderen naar voren

Als je kinderen op de achterbank hebt zitten, dan moeten zij na het afdoen van de gordel meteen naar de voorste stoelen bewegen. Als jullie allemaal op dezelfde plek zijn dan kunnen jullie ook in een enkele beweging door dezelfde opening ontsnappen.

Laat de deur dicht

Het is logisch dat je denkt dat je meteen de auto uit moet vluchten door de deur te openen. Dat is onverstandig. Door de waterdruk is het moeilijk om de deur te openen, dus dat kost teveel tijd. Daarnaast zorg je er op deze manier voor dat de auto zich sneller vult met water.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

auto raam

Doe het raam open

Als de auto net in het water ligt dan werken de elektrisch bediende ramen nog, die doen je vervolgens meteen open. Het liefste aan beide kanten. Als de bediening niet meer werkt dan gebruik je een hard voorwerp (of een lifehammer) om de ruiten in te slaan.

Klim via het raam naar buiten

Klim via het raam naar buiten zodat je jezelf bevrijdt uit de zinkende auto. De kinderen gaan eerst. Het oudste kind als eerste, die helpt jou met het bevrijden van de jongere kinderen. Als iedereen uit de auto is dan ontsnap jij op dezelfde manier.

Auto onder water

Als je onverhoopt te laat bent, en de auto zo goed als onder water is verdwenen, dan moet je wachten tot de binnenkant van de auto volledig is gevuld met water. Dan is het door de gelijke druk mogelijk om de deuren te openen en uit de auto te klimmen. Onthoud hierbij dat rust en efficiëntie zeer belangrijk zijn.

Volg de bubbels naar boven

Als je onder water uit de auto klimt dan wijzen de bubbels de weg naar de oppervlakte. Je kunt onder water gedesoriënteerd raken, maar een zinkende auto laat luchtbellen achter. Als je deze volgt dan zwem je in de goede richting, en heb je de meeste kans om te overleven.

auto bubbels

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.