kun je jezelf doodlachen
Saved Read later
Deel dit bericht

Is het mogelijk om je letterlijk dood te lachen?

Gebruik jij wel eens de term ‘doodlachen'? In feite bedoelen we dan dat we heel erg hard gelachen hebben, maar we zijn er natuurlijk niet aan dood gegaan. Is dat eigenlijk wel mogelijk? Jezelf doodlachen? Soms is de herkomst van een Nederlandse uitdrukking ver te zoeken, dus wij besloten om eens wat onderzoek te doen naar dat doodlachen.

Kuru

Het blijkt dus dat het écht mogelijk is om jezelf dood te lachen. Er is zelfs een neurologische aandoening waarbij dit een kenmerk is: Kuru. Voor de meeste Nederlanders is dit niet zo heel interessant, je kunt het namelijk alleen krijgen door geïnfecteerd hersenweefsel van een ander mens op te eten. Wij gaan er voor de goede orde even vanuit dat onze lezers het bij dierenvlees houden. Een mildere manier om de ziekte op te lopen is door in contact te komen met een open wond of huidzweer van een besmet persoon. Kuru is volgens verschillende bronnen echter uitsluitend te vinden in Nieuw-Guinea.

Bekijk ook:
Dit is wat lachen met jouw lichaam doet

Wat is Kuru?

Kuru is een ziekte die (gelukkig) aan het uitsterven is. In Nieuw-Guinea was het vroeger gebruikelijk dat het lichaam van een dierbare gekookt en opgegeten werd door vrouwen en kinderen in plaats van door wormen en insecten. Dit soort praktijken worden sinds 1960 niet meer gedaan, maar de incubatietijd van Kuru ligt tussen de 5 en 50 jaar.

De eerste symptomen van Kuru zijn meestal hoofdpijn en gewrichtspijn. Klachten die in eerste instantie heel onschuldig lijken. Later komen er ook evenwichts- en coördinatieproblemen. Lopen zal op den duur ook onmogelijk worden. In een later stadium van de ziekte zien we ook incontinentie, spraakproblemen en mentale afwijkingen, om aan het einde nog slikproblemen en ondervoeding aan de lijst toe te voegen.

Doodlachen

Wat heeft Kuru dan te maken met jezelf doodlachen? De mentale afwijkingen zorgen voor gedrags- en stemmingswisselingen en dementie, maar ook buitensporig huilen of buitensporig lachen. Door de grote hoeveelheid andere klachten die het lichaam op dat moment heeft, kan een buitensporige lachbui ervoor zorgen dat je lachend je dood tegemoet gaat. Het hart kan bijvoorbeeld stil komen te staan tijdens het lachen, maar je kan ook stikken wegens slikproblemen.

Deze mensen hebben zich letterlijk doodgelachen

Kuru hoeft niet altijd de oorzaak te zijn, er zijn namelijk genoeg mensen die geen Kuru hadden maar wel lachend de dood tegemoet zijn gegaan. Zelfs in 2021 is er nog iemand geweest die zichzelf dood heeft gelachen. De volgende mensen hebben zichzelf letterlijk doodgelachen:

 • Alex Mitchell – 1975
  Alex was een 50-jarige Britse metselaar. Samen met zijn vrouw zat hij op de bank een aflevering van The Goodies te kijken. Tijdens de aflevering moest één van de komedianten zichzelf verdedigen met een doedelzak. Alex kon zichzelf hier heerlijk mee vermaken, want hij heeft 25 minuten aan één stuk door gelachen, maar moest er een einde aan breien toen hij in elkaar zakte. Zijn weduwe heeft nog een brief geschreven aan The Goodies om hen te bedanken dat zij zijn laatste minuten zo plezierig hadden gemaakt.
 • Ole Bentzen – 1989
  Ook Ole, een Deense audioloog, heeft zichzelf vermaakt in zijn laatste minuten met een film. Het ging om de film ‘A Fish Called Wanda' met Jamie Lee Curtis, Kevin Kline en Sir Michael Palin. Tijdens het lachen zou zijn hart tussen de 250 en 500 slagen per minuut hebben gemaakt terwijl dit normaal rond de 72 is. Hij overleed dan ook aan een hartaanval.
 • Damnoen Saen-um – 2003
  Tijdens je slaap kan je het ook heel leuk hebben, dat blijkt maar weer uit het verhaal van Damnoen. Tijdens het slapen lachte hij twee minuten lang en reageerde hij niet op zijn vrouw die hem probeerde wakker te maken. Medici sluiten niet uit dat het om een hartaanval ging.
 • Yannick Stek – 2021
  Dit jaar heeft Yannick Stek zich letterlijk doodgelachen. Hij moest lachen omdat iemand zijn tong uitstak en verstikte zich tijdens de lachbui. Hier vermoeden medici dat het om een zuurstoftekort ging.
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.