dood
Saved Read later
Deel dit bericht

De dood: dit zijn de uitvaartmogelijkheden van de toekomst

De meesten van ons willen niet dood, want er is nog zoveel om voor te leven. Toch kunnen we er niet omheen, en slaat het laatste uur op een gegeven moment voor iedereen. Maar hoe zie je jouw uitvaart? Wil je begraven worden? Of gecremeerd? Tegenwoordig bestaan er meer (toekomstige) mogelijkheden voor een uitvaart. We zetten er een aantal op een rijtje.

Cryomeren

We laten begraven en cremeren dus even weg uit de onderstaande opties, want die opties kennen we wel, en worden tot op de dag van vandaag het meeste gebruikt. Cryomeren wordt nog niet toegepast, maar kan wel een uitvaarttechniek worden die in de toekomst als optie bij de begrafenisondernemer in het boekje komt te staan. Centraal staat het bevriezen van het lichaam in stikstof. Dat is een nieuwe uitvaartoptie voor na de dood.

Het lichaam van de overledene wordt dan bevroren en vervolgens in een bad met stikstof gelegd, waarna het door fijne trillingen langzaam in poedervorm uit elkaar valt. Dat poeder wordt vervolgens in een bak met aardappelzetmeel gestopt, en daarna ter aarde besteld. Het compost wat hieruit ontstaat is binnen een jaar vergaan. Op deze manier komen er geen schadelijke stoffen in de grond.

uitvaart dood

Resomeren

Een uitvaarttechniek dat op dit moment wel bij overleden dieren, maar niet bij mensen wordt toegepast is resomeren. Dit houdt in dat het lichaam wordt opgelost in een groot drukvat waar water en kaliumhydroxide wordt gestopt. Het lichaam zal dan langzaam oplossen in een soort van zuur. Veel mensen die duurzaam leven zullen gebruik willen maken van deze optie, want het is een duurzame uitvaarttechniek. We hebben een begeleidend filmpje onder dit artikel geplaatst.

Composteren na de dood

De uitvaarttechniek dat composteren van het lichaam heet is precies zoals de naam doet vermoeden; er wordt compost van je lichaam gemaakt, waarna nabestaanden het kunnen gebruiken om een boom mee te planten, of ze kunnen iets anders in de natuur voeden met jouw overblijfselen. Je wordt in feite dus letterlijk teruggegeven aan de natuur. Deze optie is bij veel mensen populair die duurzaam leven.

In het geval van composteren wordt je lichaam op een bed van houtsnippers gelegd, in een lijkwade dat door de natuur kan worden opgenomen. Daarna wordt het lichaam in een groot vat gelegd, tot het is veranderd in een hoop compost. Nabestaanden mogen dit overblijfsel me naar huis nemen, en het gebruiken om het in welke vorm dan ook terug te geven aan de natuur.

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.