Hoeveel miljonairs wonen er in Nederland? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoeveel miljonairs wonen er in Nederland?

In Nederland wonen ruim 17 miljoen mensen, maar hoeveel daarvan is miljonair? Ben je nieuwsgierig naar het antwoord op die vraag? Lees dan snel verder en laat weten of dit bij je verwachtingen past!

Een miljoen op de bankrekening, wie wil dat nou niet? Voor veel mensen zal het een droom zijn die waarschijnlijk nooit gaat uitkomen, maar voor een klein deel van onze landgenoten is deze utopie werkelijkheid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wonen er namelijk aardig wat miljonairs in ons land. Nederland telt namelijk grofweg 7,8 miljoen huishoudens en daarvan hadden 223 duizend huishoudens een vermogen van 1 miljoen of meer. Dat zijn flink wat rijke gezinnen, want daarmee is ongeveer 2,8 procent van de huishoudens in ons land miljonair. Had jij dit verwacht?

Miljonairs in Nederland

Miljonairshuishoudens in Nederland hebben het bepaald niet slecht voor elkaar, want in 2019 hadden zij een vermogen ter waarde van 2,5 miljoen euro. Dat is een flinke som, helemaal als je dat vergelijkt met het gemiddelde vermogen van de huishoudens die niet miljonair zijn. Het gemiddelde vermogen van die huishoudens ligt namelijk rond de 129 duizend euro. Miljonairshuishoudens hebben hiermee gemiddeld een vermogen dat 19 keer groter is. Verschil moet er wezen?

Er zijn dus flinke inkomensverschillen in Nederland tussen rijk en arm, maar ook de miljonairs zijn niet allemaal even rijk. Ongeveer twee derde van de miljonairshuishoudens heeft namelijk een vermogen tussen de 1 en 2 miljoen euro. Ongeveer 16 procent heeft een vermogen tussen de 2 en 3 miljoen euro en meer dan 2 procent heeft zelfs een vermogen van 10 miljoen euro of meer. Zo kan je zelfs met een miljoen euro nog steeds veel armer zijn dan iemand anders…

Bekijk ook:
Top 10 rijkste landen van Europa

Hoeveel miljonairs wonen er in Nederland? 15

Waar in Nederland wonen de meeste miljonairs?

In elke Nederlandse provincie en gemeente kan je wel een miljonair vinden, maar in sommige streken wonen er relatief meer miljonairshuishoudens dan in andere gebieden. De provincie Noord-Holland is het populairste onder de rijke Nederlanders. Ongeveer 3,8 procent van de huishoudens van Noord-Holland is miljonair en daarmee wonen relatief de meeste miljonairs in deze provincie.

In de provincies Utrecht en Zeeland leven er ook relatief veel miljonairshuishoudens; ongeveer 3 procent is miljonair. In Flevoland, Groningen en Limburg vind je relatief minste rijke huishoudens. In die provincies is minder dan 2 procent een miljonairshuishouden.

Qua gemeenten is het weinig verrassend dat veel miljonairshuishoudens wonen in gemeenten uit Noord-Holland. In Bloemendaal vind je relatief de meeste miljonairs. Ongeveer 23 procent van de huishoudens uit deze gemeente heeft een vermogen van meer dan 1 miljoen euro.

Bekijk ook:
Visualisatie: Hoe rijk is de rijkste man ter wereld?

Top 10 Nederlandse gemeenten met de meeste miljonairs

Dit zijn de top 10 Nederla

n| b,my7lkjhkl;  m,78 undse gemeenten met relatief de meeste miljonairs:

 1. Bloemendaal – 23,3 procent
 2. Laren – 21,4 procent
 3. Blaricum – 17,5 procent
 4. Wassenaar – 17,2 procent
 5. Rozendaal – 14,2 procent
 6. Heemstede – 13,1 procent
 7. Bergen – 9,9 procent
 8. Gooise Meren – 9,7 procent
 9. De Bilt – 9,6 procent
 10. Beemster / Oegstgeest – 9 procent

De minste miljonairs vind je in Kerkrade. In deze Limburgse gemeenten heeft slechts 0,5 procent van alle huishoudens een vermogen van hoger dan 1 miljoen euro.

Top 10 Nederlandse gemeenten met minste miljonairs

Dit zijn de top 10 Nederlandse gemeenten met relatief de minste miljonairs:

 1. Kerkrade – 0,5 procent
 2. Brunssum – 0,6 procent
 3. Nissewaard – 0,8 procent
 4. Landgraaf – 0,8 procent
 5. Heerlen – 0,8 procent
 6. Den Helder – 0,8 procent
 7. Westervoort – 0,9 procent
 8. Pekela – 0,9 procent
 9. Almere – 0,9 procent
 10. Vlissingen / Schiedam / Purmerend / Lelystad – 1 procent
Bekijk ook:
Top 10 rijkste gemeenten van Nederland

Hoeveel miljonairs wonen er in Nederland? 16

Steeds meer miljonairs in Nederland

Het aantal miljonairs in Nederland neemt steeds meer toe. De laatste jaren komen er namelijk steeds meer huishoudens bij die een vermogen hebben van 1 miljoen euro of meer. Volgens het CBS is het aantal huishoudens in ons land met een vermogen van 1 miljoen euro of meer tussen 2017 en 2019 gestegen van 181 duizend naar 223 duizend. Dat is een flinke toename.

Het aantal miljonairs in ons land neemt de laatste jaren alleen maar toe. Sinds 2013 is er sprake van een stijgende trend. Daarvoor nam het aantal miljonairs in Nederland juist af. Tussen 2008 en 2012 daalde het aantal Nederlandse miljonairshuishoudens. Die tijdelijke daling is eenvoudig te verklaren, want in 2008 brak een wereldwijde economische crisis uit. Gaat de coronacrisis een soortgelijk gevolg hebben?

Bekijk ook:
Hoeveel miljardairs zijn er in de wereld?

Hoeveel miljardairs zijn Nederlands?

Ons land telt dus heel wat miljonairs, maar het kan natuurlijk nog veel rijker. Er zijn namelijk ook een paar miljardairs te vinden in Nederland. Dan gaat het dus over een vermogen met nog eens drie nullen erbij. Moeilijk voor te stellen, maar het bestaat echt!

Volgens het zakenblad Forbes zijn er maar liefst 11 miljardairs op de wereld met een Nederlandse afkomst. Het tijdschrift schat dat Charlene de Carvalho-Heineken de aller rijkste Nederlander is. De grootaandeelhouder en directeur van Heineken Holding heeft namelijk een vermogen van 16.7 miljard dollar.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.