Gaan de huizenprijzen omlaag? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Gaan de huizenprijzen omlaag?

Volgens de experts van De Nederlandse Bank gaan de huizenprijzen in 2020 nog omhoog maar zullen die de jaren daaropvolgend gaan dalen. Als jij een starter bent op de huizenmarkt is dat beslist nog geen reden om te gaan juichen.

De daling die verwacht wordt, is slechts een paar procent en dat betekent dat er voor jongeren en starters nog maar weinig betaalbaar zal worden en de druk op de woningmarkt nog niet verbetert.

Waarom zijn de huizenprijzen in Nederland zo hoog?

Eigenlijk is het heel simpel: er zijn te weinig huizen in ons land. In 2020 wordt het tekort op 250.000 woningen geschat. Daarbij is er ook weinig ruimte beschikbaar in regio’s waar de meeste mensen zouden willen wonen. In de randstad zijn nu eenmaal de meeste carrièrekansen.

Door het gebrek aan ruimte is de grond ook extreem duur. Tel daarbij nog eens op dat de ondergrond vaak extra voorzieningen nodig maakt voor de fundering en dan is het wel duidelijk waarom je in ons land veel meer betaalt voor het zelfde aantal vierkante mening woning in vergelijking tot Duitsland of Frankrijk.

Bekijk ook:
Marketingbudgetten 2023: 9,1% van de bedrijfsomzet

Gaan de huizenprijzen omlaag? 14

Huizenprijzen vertonen een golfpatroon

Net zoals veel andere zaken in de economie vertonen de huizenprijzen een duidelijk golfpatroon en stijgen ze beslist niet in een soort rechte lijn. In 2008 was er een crisis op de huizenmarkt. Het lijkt nu bijna onvoorstelbaar maar de huizenprijzen daalden zo snel dat een groot deel van het woningbezit ‘onder water kwam te staan’. Hiermee werd aangeduid dat de waarde van het huis lager was dan de hypotheek die daarop was gevestigd. Maar na een paar jaar was het grootste leed alweer geleden.

De financiële crisis had voor minder werkloosheid gezorgd dan was gevreesd. Daarbij daalde de hypotheekrente erg snel. De voorwaarden voor het verkrijgen van een nieuwe hypotheek waren inmiddels veel strenger geworden, zodat de starters het nog moeilijker hadden ondanks de lage rente om een passende lening te krijgen. Voor huizenbezitters was de overstap naar een duurdere woning wel mogelijk door de lage rente, hetgeen de druk op de prijzen verhoogde.

De nabije toekomst voor de huizenmarkt in Nederland

Voor starters is er nog steeds weinig hoop op een eigen woning en dat wordt mede veroorzaakt door een nieuwe ontwikkeling: buy to let. Vanwege de dalende rente op spaargeld wordt er door beleggers, groot en klein, gezocht naar andere opties om het vermogen in te beleggen. Woningen zijn hierbij een interessante optie. Veel woningen in het goedkopere segment worden om die reden opgekocht om te verhuren aan de starters die zelf niets kunnen kopen. Het rendement voor de beleggers is veel hoger dan op spaargeld en het verhoogt de druk op de prijzen.

Bekijk ook:
Optimaliseer jouw netwerkervaring: Het belang van visitekaartjes met QR code

Hoe wordt het dilemma opgelost?

Experts pleiten al jaren om het tekort aan woningen snel op te lossen. Dat kan door meer in de hoogte te bouwen in de randstad, al is dit kostbaar. Het is ook mogelijk door meer eenvoudig te bouwen, waardoor er sneller en goedkopere woningen beschikbaar komen. Voorlopig lijken starters echter veel geduld nodig te hebben.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.