Beleggen razend populair onder jongeren: waarom nu instappen? 15
Saved Read later
Deel dit bericht

Beleggen razend populair onder jongeren: waarom nu instappen?

De rente op spaarrekeningen daalt al sinds 2009 en daarmee wordt sparen steeds minder interessant en is beleggen een van de weinige opties om een appeltje voor de dorst te realiseren. Maar er is ook een andere reden dat jongeren juist nu instappen. Eerst een lijstje van meerdere misverstanden over beleggen.

Beleggen is te vergelijken met gokken

Nog steeds denken veel mensen dat het kopen van een aandeel gelijk staat aan het kopen van een lot. Er bestaat een kans dat je met beleggen veel wint of alles verliest. Als je kiest voor een gespreide aandelenportefeuille bestaat nog steeds de kans dat je alles verliest, maar die kans is miniem. Grote winsten maken kan, maar gebeurt ook niet iedere dag. Als jij de potentie van Apple had gezien toen dit bedrijf naar de beurs ging, was je beslist nu miljonair geweest. Gemiddeld is het rendement op aandelen zo’n 8% geweest sinds de beurzen werden geopend. Niet enorm spectaculair, maar ook zeker niet slecht.

Beleggen doe je als je rijk bent

De bekendste belegger ter wereld is Warren Buffet. Hij begon op jonge leeftijd met beleggen en maakte er zijn vak van. Hij is nu een van de rijkste mensen ter wereld. Je hoeft niet rijk te zijn om te beleggen en er is ook geen garantie dat je er rijk mee zult worden. Inmiddels beleggen meer dan een miljoen ‘gewone’ Nederlanders.

Bekijk ook:
Wat is de beste ergonomische wiebelkruk?

Om te beleggen heb je een hoog inkomen nodig

Ook dit is een misverstand. Beleggen gaat niet meer via elitaire banken maar middels online brokers waarbij je alles thuis kan regelen. Een hoog inkomen is niet nodig, een hoge inleg bij een broker is ook niet meer aan de orde. Iedereen kan vandaag de dag eenvoudig beleggen. Kies altijd wel voor een betrouwbare broker en let op de veiligheidscertificaten.Beleggen razend populair onder jongeren: waarom nu instappen? 16

Beleggen is iets voor ouderen

Dit misverstand is nog hardnekkig, ook in een tijd dat ook jongeren steeds vaker kiezen voor beleggen. De meeste beleggers kiezen voor de lange termijn als het om beleggen gaat. Het is dan de bedoeling om een extraatje te hebben voor na de pensioendatum, eerder te stoppen met werken of bijvoorbeeld een vakantiehuis te kopen. Hoe eerder je begint hoe eerder dergelijke doelen kunnen worden bereikt. Maar juist als jongere kan je ook gewoon beginnen en iets leuks doen met de opbrengst voordat je grijze haren hebt. Beleggen kan je beter aanpakken als een marathon en niet als een sprint.

Waarom dan nu instappen?

De coronacrisis heeft veel onzekerheid gebracht op de beurzen en die behoorlijk omlaag geduwd. Dat is de reden dat veel jongeren nu instappen in de overtuiging dat er weer herstel zal komen. Wanneer dat gebeurt weet niemand, er gaat geen bel af op het moment dat de koersen van aandelen op het laagste punt staan. Het herstel zou dus lang kunnen duren, maar tot dusverre hebben de beurzen zich na iedere crisis weer hersteld. Pas wel goed op dat je niet alles op één kaart zet c.q. voor één aandeel kiest bij beleggen. Deze crisis zal wellicht ook voor een aantal grote bedrijven de ondergang betekenen. Spreiden van je beleggingen beperkt dat risico.

Bekijk ook:
Efficiëntie en Veiligheid in Magazijnen door Geavanceerde Verlichtingsoplossingen

Lees ook: Wat betekent een beurscrash voor jou?

 • Ga jij binnenkort ook beginnen met beleggen?

  • Ja, ik denk dat dit het juiste moment is om in te stappen
  • Ja, spaargeld is nu toch niets waard, dus ik ga het proberen
  • Nee, ik ben op dit moment al bezig met beleggen
  • Nee, ik heb hier momenteel niet genoeg financiële ruimte voor
  • Nee, beleggen is gewoon niet mijn ding
  • Ik ben al aan het beleggen
Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.