Saved Read later
Deel dit bericht

Dit is waarom sommige mensen praten in hun slaap

Misschien heb jij weleens van je partner te horen gekregen dat je praat in je slaap, of misschien ben jij degene die naast een partner ligt die zelfs ’s nachts niet z’n mond kan houden. In het Engels hebben ze een term voor praten in je slaap: somniloquy.

Sommige mensen kunnen hele verhalen vertellen en andere mensen slaan niet meer dan een paar klanken of onsamenhangende woorden uit. Dit is per persoon verschillend en de slaapfase waar de persoon zich op dat moment in bevindt heeft hier ook invloed op.

Als je weer eens naast een kletsende partner in bed ligt of te horen krijgt wat voor vreemde dingen je nu weer hebt gezegd, dan heb je je vast weleens afgevraagd hoe het kan dat de meeste mensen niet praten in hun slaap, maar sommige mensen dus wel.

Wij hebben het antwoord voor je!

Er komen twee stofjes in onze hersenen vrij als we slapen, namelijk glycine en gamma-aminoboterzuur. Deze stofjes zorgen ervoor dat we geen ongewenste bewegingen maken in onze slaap. Als je bijvoorbeeld moet rennen in je droom ren je niet daadwerkelijk je bed uit. In de meeste gevallen zorgen ze ervoor dat ook je stembanden niet werken. Maar bij sommige mensen is dit dus niet het geval en zij praten in hun slaap.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de kinderen weleens praat in hun slaap. Maar bij volwassenen ligt dit aantal vele malen lager, somniloquy komt maar bij 5% van de volwassenen voor.

Parasomnie

Praten in je slaap is een vorm van parasomnie. Parasomnie is een stoornis die ervoor zorgt dat mensen vreemde dingen doen in hun slaap, zoals bijvoorbeeld slaapwandelen.

Maak je geen zorgen, uit onderzoek is gebleken dat de dingen die je zegt in je slaap geen samenhang hebben met de waarheid. Je doet dus niet al je geheimen uit de doeken terwijl je ligt te slapen.

Gelukkig is praten in je slaap op zich niet schadelijk, maar de dingen die praten in je slaap kunnen veroorzaken kunnen wel gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het kan komen door stress, depressie, alcohol, koorts of ernstig slaapgebrek. Nou is het natuurlijk helemaal geen ramp als je af en toe eens een nachtje hardop praat, het kan ook komen doordat je een drukke dag hebt gehad en veel moet verwerken tijdens je slaap.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Maar als jij dus regelmatig praat in je slaap is het misschien de moeite waard om eens wat dieper te kijken naar wat erachter zou kunnen liggen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.