vluchteling
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat neem je mee als vluchteling?

Door de oorlog in Oekraïne is er een vluchtelingencrisis ontstaan dat we sinds de Tweede Wereldoorlog niet hebben gezien. Rusland is op het moment van schrijven 19 dagen geleden Oekraïne binnengevallen en er zijn al 2 miljoen Oekraïners gevlucht voor het geweld. Maar wat neem je mee als je vluchteling?

Wat neem je mee als vluchteling?

Als je halsoverkop huis en haard moet ontvluchten omdat je te maken krijgt met oorlog dan is het verstandig om niet teveel mee te nemen. Je moet het tenslotte ook allemaal dragen. Het is logisch dat je eerst denkt aan je dierbaren en huisdieren. Even er vanuit gaande dat je dat hebt gedaan dan komen de eerste levensbehoeften aan bod. Eten, drinken en warme kleding zijn essentieel om te overleven.

Ook medicijnen zijn erg belangrijk. Buiten het psychologische aspect zijn er vaak ook lichamelijke klachten als je op de vlucht bent. Stress, vermoeidheid en misschien andere klachten steken de kop op als je je vertrouwde omgeving moet verlaten, onderweg naar een onzekere toekomst. Daarnaast weet je niet wat er onderweg kan gebeuren, dus een EHBO doos en medicijnen zijn ook onmisbaar.

Een noodpakket kan levens redden

Als er een conflictsituatie dreigt te ontstaan dan is het verstandig om een noodpakket te maken. Een rugzak met een waterfilter, zaklamp, tent, zakmes etc kan levens redden. Voedsel in blik is vaak lang houdbaar en praktisch om mee te nemen, ook slaapzakken en droge kleding zijn onmisbaar in een noodpakket, of een calamiteiten rugzak, het is maar hoe je het wilt noemen. Overleven is de eerste prioriteit, de rest is luxe.

Officiële documenten moeten ook altijd worden meegenomen, anders wordt het een onmogelijke taak om ergens binnen te komen. Buiten dat om is het ook een stukje van je identiteit, iets wat heel kostbaar wordt als je niets meer hebt om jezelf mee te identificeren. Tot slot is het uiteindelijke doel een veilig heenkomen voor jou en je dierbaren. Zoek een plek zo ver mogelijk van het conflictgebied en pak zoveel mogelijk hulp aan.

Giro555

Miljoenen Oekraïners zijn verdreven omdat Poetin heeft besloten dat het land niet meer aan hen toebehoort. Families zijn op de vlucht, kinderen zijn hun veilige basis kwijt en anderen zijn op hun vlucht vermoord. Zoals elke oorlog zijn er alleen maar verliezers en ligt het lot van deze mensen in de handen van machtswellustelingen en kwaadaardige heersers. De situatie kunnen we niet veranderen, maar we kunnen wel helpen. Doneer wat je kunt missen aan giro555.

 

 

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.