rusland
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo groot is het kernwapenarsenaal van Rusland

De Russische president Poetin heeft onlangs het bevel gegeven om zijn kernwapens op scherp te zetten. De nucleaire dreiging en de kans op een totale oorlog in Europa is in decennia niet zo groot geweest. Maar hoeveel kernwapens heeft Rusland eigenlijk? En kan hij zomaar een atoombom laten vallen op het westen? Je leest het in dit artikel.

Het kernwapenarsenaal van Rusland

Rusland is de grootste nucleaire macht ter wereld. Het land heeft de beschikking over ruim 6000 kernwapens. Het gaat om verschillende kernkoppen die op raketten worden geplaatst. Deze kunnen dan vanuit silo's, onderzeeërs en vanaf vliegtuigen worden afgevuurd. Intercontinentale ballistische raketten kunnen zonder moeite Amerika raken, voor Europa zouden midden langeafstandsraketten kunnen worden gebruikt.

Een kernkop kan ook als een bom onder een vliegtuig worden gehangen en boven het doelwit worden losgelaten. Deze methode werd door de Amerikanen in Hiroshima en Nagasaki gebruikt. We weten allemaal wat de verwoestende kracht van een nucleaire bom kan zijn. Dat Poetin zijn kernwapenarsenaal op scherp heeft laten zetten wordt door de rest van de wereld met afkeuring en afgrijzen ontvangen.

Bekijk ook:
Welke landen hebben kernwapens?

De rode knop van Rusland

Het feit dat Poetin het nieuws naar buiten brengt over het scherp zetten van de Russische kernwapens zegt een hoop over de positie waar hij zich nu in bevindt. Hij wil zijn spierballen laten zien en eigenlijk zeggen dat het westen zich niet moet bemoeien met zijn inval in Oekraïne. Of hij daadwerkelijk kernwapens in gaat zeggen is nog maar de vraag. Poetin weet zelf ook dat er dan een tegenreactie van het westen gaat komen.

Want ook Amerika heeft een flink kernwapenarsenaal. Er liggen 6800 kernkoppen klaar om ingezet te worden. Ook Frankrijk heeft er 300 liggen die per direct vanuit een onderzeeër afgevuurd kunnen worden. Dus de kans dat Poetin die kernwapens daadwerkelijk in gaat zetten is klein, maar wel aanwezig. We weten nooit hoe de hersenspinsels van de Russische leider zich ontwikkelen.

Bekijk ook:
Top 10 landen met het grootste leger

Spanningen nemen wereldwijd toe

De oorlog in Oekraïne is nog geen week aan de gang, maar de spanningen nemen wereldwijd toe. De aanvallen van de Russen op het land wekken wereldwijd veel verontwaardiging op. Sancties zoals een boycot op alles wat Russisch is, globale protesten en het economisch isoleren van Rusland zijn dagelijkse kost geworden.

Die andere wereldmachten, de Verenigde Staten en de VN, hebben (nog) niet militair ingegrepen, maar dat zal veranderen als Rusland het waagt om ook maar 1 kogel op VN-grondgebied te laten vallen. We moeten lijdzaam toezien hoe dit zich gaat ontwikkelen, maar het ziet er niet positief uit, voor geen enkele partij.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.